Sol Parti'de bir Türk

Güncelleme Tarihi:

Sol Partide bir Türk
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2011 17:00

Berlin Eyalet Parlamentosu seçimlerinde Sol Parti'den 10.sırada aday gösterilen Hakan Taş, milletvekili seçilen ilk Türk kökenli siyasetçi olacak.

Haberin Devamı

Berlin'de bugün yapılacak eyalet seçimlerinde ilk kez Türkiye kökenli bir eşcinsel aday da Sol Parti adına yarışıyor. Sol Parti eyalet listesinde 10.sırada yer alan Hakan Taş'ın seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Almanya'da göçmen kökenli eşcinsellerin haklarını savunan ve bu alanda eşcinsel kimliği ile ilk kez ortaya çıkan Türk kökenlilerden olan Hakan Taş, “Umarım benim milletvekili olarak seçilmem Türkiye'de dışlamaya uğrayan, toplum ve aile baskısından korktuğu için eşcinselliğini gizlemek zorunda kalan insanları cesaretlendirir” dedi.

TÜRKİYE
Hakan Taş, Dünya Sağlık Örgütü'nün 1980'li yıllarda eşcinselliği hastalık olarak görmekten vazgeçtiğini belirtirken, “Bu konuda toplumu bilinçlendirmek gerekiyor. Eşcinsellik psikolojik bozukluk olarak kabul ediliyordu. Türkiye Dünya Sağlık Örgütü üyesi. Türk hükümeti belki açık bir şekilde 'eşçinsel hastalık demiyor' ama yaptıkları uygulamalarla eşcinselleri dışlıyor. Örneğin sivil toplum kuruluşları yeteri kadar kendilerini ifade edemiyorlar. Devlet teşviklerinden faydalanamıyor ve eşcinseller siyasette yer alamıyor. Eşcinsellerin anayasal hakları garanti altına alınmalı. Ve partiler kapılarını eşcinsellere açabilmeli. AB yasaları çerçevesinde ayrımcılıkla mücadele yasası çıkartılmalı” dedi.

ÜNLÜ EŞCİNSELLERE GÖREV DÜŞÜYOR
Hakan Taş, Türkiye'de şöhreti yakalamış ünlü isimlerin toplumda, sokaktaki bir eşcinsel kadar sorun yaşamadıklarını belirtirken, ünlü eşcinsellere büyük sorumluluklar düştüğünü kaydetti. Hakan Taş, “Şöhretlerin eşcinsel olunduğu bilindiği zaman toplumda pek sorun teşkil etmiyor. Bu herkesin bildiği bir şey. Bir çok ünlü var. Bunların başında da Zeki Müren geliyor. Türkiye'de eşçinsel sanatçı olarak bilinmelerine rağmen kendilerini eşcinsel olarak tanımlamıyorlar. Bir kişinin sadece eşcinsel bilinmesi yeterli değil o insanın bunu ifade edebilmesi de önemli. Bu ünlü isimler eşcinsel hakları için toplum içinde mücadele etmeli. Aile ve toplumsal baskı altında kalan eşcinsellere destek vermeleri gerekiyor” dedi.

Hakan Taş, Türkiye'de eşcinselliği bilinen modacı Cemil İpekçi'nin, iktidardaki muhafazakar AKP'ye destek vermesinin ise doğal olduğunu belirtti. Hakan Taş, “Aslında Cemil İpekçi'inn kendi yaşam biçimine karşı bir duruş sergileyen bir partide yer almasına aklım almıyor. Ama yine de böyle bir partiye destek vermesini doğru buluyorum. Çünkü en azından orada da bir takım önyargıları değiştirebilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!