"Sol Parti ile ortaklık mümkün"

Güncelleme Tarihi:

Sol Parti ile ortaklık mümkün
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2008 14:46

Almanya'da Berlin Eyaleti'nin Sosyal Demokrat Partili (SPD) Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, ilerde Sol Parti ile koalisyon oluşturma kapısının kapatılmamasını istedi.

Haberin Devamı

Berlin'de Sol Parti ile 2002 yılından beri ortaklık eden Klaus Wowereit, federal düzeyde de ilerde bu parti ile koalisyonun mümkün olduğunu söyledi. Klaus Wowereit, Alman İkinci televizyonu'na (ZDF) verdiği demecinde, 'Federal düzeyde Sol Parti ile gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden sonra koalisyon mümkün değil. Ancak daha sonraki dönemlerde yapılacak seçimlerden sonra böyle bir ortaklık kapısı açık bırakılmalı. SPD, ideolojik nedenlerle Sol Parti'yi devre dışı bırakmamalı' dedi.

Dayanışma sancısı

SPD Hessen teşkilatının, Sol Parti ile işbirliği konusunda genel merkezden gereken desteği görmemesinden yakınması partide sıkıntı yarattı. Hessenli 4 SPD vekilinin destek vermeyeceklerini ilan etmesi üzerine Hessen Eyalet Başbakanı olma rüyası sona eren Andrea Ypsilanti'nin yanı sıra erken seçimlere partinin lider adayı olarak katılması kesinleşen Thorsten Schaefer-Gümbel de dayanışma eksikliğinden yakındı. Dün Berlin'de SPD Merkez Karar Yürütme Kurulu'nun (MKYK) toplantısına katılan Schaefer-Gümbel, hangi kanattan olduğuna bakmaksızın tüm sosyal demokratlardan tam destek ve dayanışma beklediğini söyledi.

Nesil değişikliği

39 yaşındaki Thorsten Schaefer-Gümbel, lider adaylığının birkaç haftalık geçici bir dönem için olmadığını belirtirken, 'Biz partide bir nesil değişikliği gerçekleştirmek istiyoruz' dedi. Schaefer-Gümbel, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile büyük koalisyon ve Sol Parti ile ortaklık kapısını da açık bıraktı. Sol Parti tarafından yapılan açıklamada, Hessen Eyaleti'nde yapılacak seçim sonrası Sosyal Demokrat Parti (Die Linke) ile koalisyona sıcak bakıldığı belirtildi. Sol Parti adına açıklama yapan Dietmar Bartsch , "İçerikler uyarsa SPD ile eyalette bir yönetim değişikliğine hazırız. Roland Koch'un Hessen Eyaleti'ni yönetmesini istemiyoruz. Bu kesin" dedi.

CDU'lu Koch SPD'ye yüklendi

Hessen'de 1999 yılından Eyalet başbakanlığı yapan ve seçimlerden bu yana görevi 'emaneten' yürüten Roland Koch ise Thorsten Schaefer-Gümpel'in Andrea Ypsilanti'nin 'kuklası' olduğunu ileri sürdü. Koch, "Ypsilanti, hala SPD-Sol Parti işbirliği politikasını güdüyor. Yeni bir başbakan adayının ilan edilmesi, bu çizgiyi değiştirmiyor. Ypsilanti arka planda hala ipleri elinde bulunduruyor" diyerek SPD'yi eleştirdi. 18 Ocak 2009 tarihinde yapılmasını önerdiği Hessen Eyalet seçimlerinde partisi CDU'nun Hür Demokrat Parti ile meclis çoğunluğunu elde etmeyi hedeflediklerini belirten Koch, "Umarım elde edeceğmiz sandalye çoğunluğu ile önümüzdeki yıl için Almanya'da yapılacak genel seçimler için de sinyal vermek istiyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!