Şoklu kesime yeşil ışık

Güncelleme Tarihi:

Şoklu kesime yeşil ışık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2009 16:19

Avrupa'da yaşayan Türkleri Kurban telaşı sararken DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan, tartışmalara neden olan şoklu kesime de yeşil ışık yaktı. Arslan, "Hayvanı keserken ona eziyet etmemek, acıtmamak, incitmemek esas olduğu için şokta dinimizce bir sakınca yoktur" dedi.


KURBAN
Bayramına sayılı günler kala Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Genel Başkanı Sadi Arslan, uzman gözetiminde yapılan şoklu kesimin caiz olduğunu açıkladı. Arslan, şoklu kesimle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Şoklu kesim kavramı sonradan ortaya çıkan bir gelişme. İslam'ın ilk dönemlerinde böyle bir teknoloji olmadığı için şoklu kesim diye bir kavram yoktu. İnsanlara merhamet etmemiz gerektiği gibi hayvanlara da merhamet etmeliyiz. Buradaki şoklu kesimde de hayvanı keserken ona eziyet etmemek, acıtmamak, incitmemek esas olduğu için şokta dinimizce bir sakınca yoktur. Ama bunu yaparken onun dozajını ayarlamak için uzmanlardan istifade etmek lazım. Çünkü fazla dozaj verildiğinde belki kesilmeden önce hayvan ölebilir.”

Kimler kurban kesmeli?
Arslan, zekat ve fitre vermekle mükellef olanların kurban kesmeleri gerektiğini belirterek, "Bunun anlamı da kendi ihtiyaçlarının dışında 85 gram altına sahip olan bir insan kurban kesmeli. Kişi hür ve akli dengesi yerinde olmalı. Bunlar kurbanda aranılan şartlardır” dedi.

Çevre kurallarına uyulmalı
Bayramda kesilen kurbanların etlerinin dağıtımında çok kesin bir kural olmadığını belirten Arslan, kurbanı kesen kişi ile ailesinin kurban etini yiyebileceği, bir kısmını da ihtiyaç sahiplerine, akraba ve komşularına dağıtılabileceğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!