Soğuk havalarda cildimizi nasıl korumalıyız?

Güncelleme Tarihi:

Soğuk havalarda cildimizi nasıl korumalıyız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2010 17:57

Kış mevsiminde cilt sağlığını olumsuz etkileyen faktörler de arttı. Peki vücudumuzun en büyük organı olan derimizi soğuktan korumak için neler yapmalıyız? İşte, kışın cilt bakımına yönelik tavsiyeler.


HAVA
sıcaklıklarının eksi derecelere düştüğü şu günlerde kış mevsimi kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Dikkat edilmediği zaman bir çok sağlık problemine yol açan soğuk havalar, özellikle cildimizi olumsuz yönde etkiliyor. Kış aylarında cilt rahatsızlıkları daha sık yaşanıyor. Bunu engellemek için ise soğuk havalarda cildimize daha çok özen göstermemiz gerekiyor.
Haberin Devamı


Kışın derimiz neden daha çok kuruyor?


Uzmanlar, soğuk havalarda derinin daha çok ve çabuk kurumasının nedenlerini şöyle sıralıyor: Kapalı mekanların sıcak, dışarının soğuk olması nedeniyle yaşanan ısı değişimleri, ısıtma nedeniyle içerde oluşan kuru hava, hava sıcaklığının 8 derecenin altına düşmesiyle değişmeye başlayan metabolizma nedeniyle vücudumuzun daha az yağ üretmesi.


Kışın cildi korumak için yapılması gerekenler


Soğuk havalarda cilt sağlığı için özellikle üç konuya dikkat etmek gerekiyor:


- Doğru yıkanma: Su sıcaklığının artması derinin kuruluğunu arttırır. Bu nedenle yıkanırken çok sıcak su kullanmayın. Sıcak suya girerek banyo yapmak yerine duşu tercih edin. Yıkanırken çok fazla sabun kullanmayın. Sabun, derinin üst tabakasında koruma ve nemlendirme sağlayan yağ tabakasının (lipitler) azalmasına neden olur. Sabun yerine örnek olarak badem yağı içeren duş ürünlerini kullanabilirsiniz.


- Yeterli derecede krem kullanma: Derinin koruyucu tabakası, kışın daha çok bakıma ihtiyaç duyar. Bu nedenle lipit losyonları ve kremlerinin her gün kullanılmasında fayda var. Deride çatlamalar ya da kaşıntılar yaşanması durumunda, üre ve gliserin içerikli kremler sürün. Bu kremler derinizin nemlenmesi ve yağ katmanının iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.


- Sağlıklı beslenme: Kış aylarında bol bol balık tüketin. Balık etindeki yağ asitleri, derinin üst katmanındaki lipit üretimini arttırır. Bunun yanında deriyi yenileyen soğan, sarımsak, karnıbahar, rezene gibi besinler ile, deriyi koruyan proteinler ve folik asit içeren havuç ve baklagiller gibi yiyeceklerden bol bol alın. Mutlaka günde 2-3 litre su için. Derinin temizlenmesi ve deri hücrelerinin yenilenmesini sağlayan maddeler içeren bitki çaylarını tercih edin. Derinin kurumasında neden olan kahve, alkol ve nikotinden tüketiminde mümkün olduğunca kaçının.

Yüz bakımı için yapılması gerekenler

Çok hassas olan yüz derisi için ceviz yağı ve bitki ya da meyve yağları içeren kremler kullanın. Cildi tahriş etme oranı yüksek olan, alkol ya da mentol içeren ürünlerden kaçının. Göz çevresinde parfümsüz cilt yağları kullanın. Gözleriniz kapalı haldeyken bu yağları pamuk vasıtasıyla 1-2 dakika tutarak, göz kapaklarınıza ve göz çevresine uygulayın. Makyaj sırasında pudralı ürünler yerine kremli malzemeler kullanın. Makyaj temizlerken alkol ya da sabun içerikli ürünlerden kaçının. Bu tür maddeler derideki yağ tabakasına zarar verir.


Dudakların bakımı için yapılması gerekenler


Dudaklarda yağ bezleri olmadığı için ekstra bakım göstermek gerekir. Dudak kuruluğuna karşı ucuz ama iyi bir çözüm olarak vazelin kullanın. Hassas dudaklar için ise pentanol, balmumu ya da meyankökü içeren ürünleri tercih edin. Kremleri mutlaka dışarıya çıkmadan önce sürün. Aksi takdirde dudak derisinde kreme rağmen sertlik ve kurumu problemi yaşanır. Renkli rujlar yerine parlatıcı rujları tercih edin. Renkli rujlardaki yüksek boya oranları derinin kurumasına yol açar.


Ellerin bakımı için dikkat edilmesi gerekenler


Ellerinizi daima ılık su ile yıkayın. Soğuk suyla yıkamada iyi bir temizlik sağlanması için daha çok sabun kullanmak gerekir. Bu da derinin yağ tabakasında azalmaya yol açar. Sıcak su ise deride kabarma ve kurumaya neden olur. Shea yağı içeren kremler cildin yumuşaklığını arttırır. Eğer el derisinde kuruma ve çatlaklar varsa, cadı fındığı (hamamelis) içeren kremleri kullanmak faydalı olacaktır. Bu kremler kaşınmayı azaltıp, iltihaplanmaları engeller. Tırnak derilerinin korunması için ise çöl bitkisi Jojoba yağı kullanlmalıdır. Tırnaklarda çatlamalar varsa bu sorunda avokado yağı ile çözülebilir.


Ayakların bakımı için neler yapılmalı?


Sabahları ayaklarınızı kremleyin. Çoraplarınızı kremlemeden 10 dakika sonra giyin. Bu sayede terlemeden dolayı kremin etkisini kaybetmesini önlemiş olursunuz. Kan dolaşımı sisteminin çok iyi olmaması nedeniyle ayaklar kışın çok çabuk üşür. Bunun için akşamları içine üç damla tarçın yağı damlatığınız suyun içinde ayaklara banyo yaptırmak kan dolaşımını sağlar. Gün boyu kalın ayyakabı ve çorap içinde kalan ayaklarınızdaki derinin nefes alabilmesi için, uyurken çorap giymeyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!