Şirketlere anonim başvuru çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Şirketlere anonim başvuru çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2012 15:08

"İş ve meslek yaşamında ayrımcılık yaşanıyor" diyen Baden-Württemberg Uyum Bakanı Bilkay Öney, buna önlem olarak anonim başvuru sistemini gösterdi.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Baden-Württemberg Uyum Bakanı Bilkay Öney, eyalette „Anonim Başvuru“ model projesini başlattı.

Konuyla ilgili yapılan araştırmalardan örnek veren Öney, göçmen gençlerin isimlerinden ötürü iş görüşmelerine yüzde 24 daha az çağırıldıklarını, Müslüman gençlerin işe alınma şanslarının yüzde 15 daha az olduğunu, başörtülü kadınların yüzde 41’inin iş bulamadıklarına dikkat çekti.

Bakan Öney "İş başvurularının anonim yapılması, isim, cinsiyet, etnik köken gibi özel bilgilerin yazılmaması, kişinin sahip olduğu vasıfların esas alınmaması anlamına gelir. İşveren kişinin sahip olduğu vasıflara bakarak karar vermelidir. Anonim başvuru sistemi ABD, Kanada, İngiltere’de yaygın olarak uygulanıyor. Bu uygulamayı eyaletimizde de yaygınlaştırmak ve ayrımcılığa son vermek istiyoruz. Bu şekilde iş pazarına birçok yetenekli insan kazandırılacak, yetenekler değerlendirilecek, ekonomi kazanacak ve eşit şans sağlanacak" diyerek şirketlere çağrıda bulundu.

BEYİNLERDEKİ MAKASLAR KIRILMALI
Toplantıya katılan Federal Almanya Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Christine Lüders, uygulamanın uzman sıkıntısına çözüm bulacağını, vasıflı birçok insanın iş piyasasına kazandırılacağını söyledi.

"Anonim başvuru sistemi zor değil, uygulanabiliyor ve bürokratik işlemler daha az. Hedef beyinlerdeki klişelerin ve makasların kırılması, insanların vasıflarına göre adil değerlendirilmesi“ dedi.

İşbaşvurularında anonim sistemi uygulayan Bürkle Firması sahibi Stephan Bürkle ise şirket içinde bağımsız bir bölüm oluşturulduğunu, başvuruların burada toplandığını, kişilerin sahip oldukları vasıflara göre görüşmeye davet edildiklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!