Sirkeci, Süt ve Başbakanlık Ofisi

Güncelleme Tarihi:

Sirkeci, Süt ve Başbakanlık Ofisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2011 00:00

Siz bu satırları okurken, ben Boğaz’da olacağım. Gelecek haftanın merkezinde Almanya’ya göç’ün 50. yıl kutlamaları olacak. Türk-Alman Sağlık Vakfı başkanı Yaşar Bilgin, Sirkeci garına davet ediyor.

Haberin Devamı

Sene 1961’de Sirkeci garının 11 no’lu peronundan Almanya’nın Münih kentine ilk göçmenler uğurlanmış. O günleri yaşayan Deutsche Welle’nin Türkiye yayınlar sorumlusu Baha Güngör ve çelik işçisi Faik Çiçek göçün ilk yıllarını anlatacak. Birçok insana Avrupa giriş kapısı olan o garı göreceğime seviniyorum.

İstanbul‘da en sevdiğim mekanlardan birisi hiç kuşkusuz Kız Kulesi. Bu ziyaretimde oraya da uğrayacağım. Alman-Türk Birliğinin akşam yemeğinde iş adamı Bülent Eczacıbaşı'na Tarabya Ödüllünü verileceği bir törene katılacağım. Aynı zamanda eski Başbakan Gerhard Schröder ve eski Daimler-Benz patronu Edzard Reuter da orada bulunacak. Reuter daha çocukken ailesi ile birlikte Naziler‘den Türkiye’ye kaçmış. İstikameti ters çevrilmiş bir göç.

İstanbul‘da taraftar olduğum takımın semti Beşiktaş’ta kalacağım. Perşembe günü iki kez öne geçmesine rağmen Fenerbahçe’ye karşı beraberlikle yetinselerde, bu benim taraftarlığımdan birşey değiştirmez. Sonuçta Bayern Münih de her zaman kazanamaz.

Bazen iki insan arasındaki sevgi bağı, kuru istatistiklere sığdırılmaya çalışılıyor. Hafta içinde Federal İstatistik Kurumu değisik uyruklu evlilikler hakkında rakamlar yayınladı. 1,2 milyon insan başka bir ülke vatandaşı ile evli. 15 sene öncesinin iki katı. O zamanlar en çok erkek eş İtalyandı. Peki bugün? Çoğu Alman kadın, Türk erkekleri ile evleniyor. Türk erkeklerine tebrikler: Alman kadınlarının yüzde 17’si Türk erkeklerini, yüzde 12’si de İtalyanları tercih ediyor. Ama Türk kadınları da başı çekiyor. Alman erkeklerinin yüzde 11‘i Türk bayanlar ile evlenirken, yüzde 10’u Polanyalı ve yüzde 8’i Rusları tercih ediyor. Her birleşme kendine has bir olay ama hepsi birlikte uyumun güzel bir göstergesi.

Birkaç gün evvel göçün ilk yıllarından çok saçma bir örnek ile karşılaştım. Haziran 1962’de bir kadın Göppingen şehrinde fabrika bandında çalışmak üzere başvuru yapıyor. Lakin Alman İşçi Bulma Kurumu'nun sert koşullarına göre vücut ağırlığı 1 kilo az geldi. Eve gönderildikten sonra 3 litre süt içen kadın, ertesi gün Alman ağırlık koşullarını yerine getirdi. Toplam 6 çocuğundan 4’ü annesi ile birlikte Almanya’ya geldi. Bugün hepsi de üniversite mezunu. Aralarından birisi başbakanlık ofisinde memur. Ve bunun hepsi 3 litre süt sayesinde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!