Sıra Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Sıra Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2009 09:54

Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı karardan sonra hizmet sektörüne vizesiz seyahat hakkı tanınması için AB ülkelerinin de buna onay vermesi gerekiyor. Kararın AB ülkeleri için bağlayıcı olduğunu hatırlatan avukat Memet Kılıç "Buna rağmen Türkiye'nin harekete geçip kararın hayata geçmesi için baskı uygulaması gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Adalet Divanı'nın hizmet sektörü için aldığı "Vizesiz seyahat" kararının hayata geçebilmesi için Avrupa Birliği üyesi ülkelerin buna onay vermesi gerektiğini hatırlatan avukat Memet Kılıç "Türkiye AB'ye baskı uygulayıp vatandaşının hakkını ararsa bu iş olur" dedi.

Adalet Divanı'nın, Türk şoförleri gibi hizmet sektöründekiler için serbest dolaşım hakkı tanımasının olumlu bir karar olduğunu belirten avukat Kılıç "Ancak Adalet Divanı'nın kararı yetmiyor. Şimdi gözler AB ülkelerinin nasıl bir tutum izleyeceğinde. Kararın uygulanmasında sorun çıkmaması mucize olur. Yıllardır hukuku ihlal edenler, mahkeme kararlarını anlamamış gibi davrananlar, başka türlü davranabilriler mi? Huylu huyundan vaz geçer mi?" diye konuştu.

Genel bir karar şart


Önümüzdeki günlerde Türk devletinin yapacaklarının önemine deyinen Kılıç "Türkiye, Avrupa Adalet Divanı'nın kararının pratikte de uygulamaya geçmesi için bastırmalı. AB'de genel bir karar alınması için bu zorunlu. Türkiye kararı ve vize sorununu iyi analiz edip AB'nin önüne koymalı. Daha sonra AB hukuk topluluğu mu, değil mi ortaya çıkacak. Eğer Adalet Divanı'nın kararına rağmen olumsuz bir sonuç çıkarsa buna karşı mücadele edilmeli" dedi.

Turist vizesi de kalkmalı


Avukat Memet Kılıç, Adalet Divanı kararının hizmet sunacaklar kadar, Avrupa'da bir hizmetten faydalanmak isteyenler için de geçerli olmasını savundu. Kılıç "Almanya 1980'den önce Türklerden turist vizesi istenmiyordu. Ancak daha sonra Türkiye'deki politik gelişmeler sonucunda böyle bir karar alındı. Aradan yıllar geçti. Yine de vize uygulaması devam ediyor.

Türkiye kendi derdine düşüp vatandaşın vize sorununu unuttu. Üç ay öncesine kadar kim derdi ki hizmet sektörü için vizesiz seyahat kararı alınacak. Aynı şekilde turist vizesinin kalkması için de mücadele verilmeli. Davalar açılmalı" diye konuştu.

Müzakereler çok önemli

Avrupa Adalet Divanı’nın kararının, Türklere vizenin hemen kaldırılacağı anlamına gelmediği belirten AB'deki hukukçuların yorumu ise şöyle: “Vize sorununun çözümü AB ile Türkiye arasında yapılacak vize müzakerelerinin sonuçlarına bağlı. AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu’nun Türklere yönelik vizenin yumuşatılması veya kaldırılması yönünde bir yönetmelik hazırlaması (Bu Ankara-Brüksel arasındaki vize pazarlıklarına bağlı) ve daha sonra AB’nin karar organı AB Konseyi’nin Komisyon’un hazırladığı yönetmeliği kabul etmesiyle AB’nin Türklere yönelik uyguladığı vize yumuşatılabilir veya (meslek ve iş sahipleri için) kaldırılabilir."

Adalet Divanı Kararı

Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı, hizmet sunumu için Avrupa'ya gidecek Türkler'in vizesiz seyahati için bir tavsiye kararı (C-228/06) aldı. Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında 23 Kasım 1970 tarihinde Brüksel'de imzalanan ve 2760/72 sayılı yönetmelikle 19 Aralık 1972 tarihinde yürürlüğe giren Katma Protokol'ün 41. maddesine dikkat çeken Adalet Divanı "Protokolün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, Türkiye'deki bir şirkete bağlı çalışıp da hizmet sunumu için AB ülkesine gelecek olan Türk vatandaşlarına vize yoksa, bu tarihten sonra da vize şartı getirilemez" yorumunda bulundu.

Almanya'nın Bavyera Eyaleti'ndeki Türk transport şirketi Osman Çat GmbH'nın sahibi Osman Çat'ın, Türkiye'de ortağı olduğu Termotrans adlı ajentesine bağlı çalışan TIR şoförlerine 1995 yılında getirilen vize kısıtlamasına karşı Mehmet Soysal ve İbrahim Savatlı isimli şoförleri için dava açmıştı. Davaya bakan Berlin-Brandenburg Yüksek İdare Mahkemesi şimdi Adalet Divanı'nın yorumu doğrultusunda karar alacak.

KİMLER FAYDALANIYOR?

Adalet Divanı'nın "vizesiz seyahat" kararı, hizmet sektörününü kapsıyor. Karar sayesinde serbest meslek sahipleri, işadamları, sporcular ve sanatçılar vize almadan AB ülkelerine gelebilecek.

Karar incelenir

Alman Adalet Bakanı Brigitte Zypries, Avrupa Adalet Divanı'nın Almanya da dahil Avrupa ülkelerine hizmet sunumu için gelecek Türk vatandaşlarından vize istenemeyeceği yönündeki kararını titiz bir şekilde inceleyeceklerini de söyledi. Bakan Zypries, “Avrupa Adalet Divanı'nın kararları sizin için ne denli bağlayıcıdır?” sorusuna “Bu, Avrupa Adalet Divanı'nın hangi dava ile ilgili olarak karar verdiğine bağlıdır. Genelde kararlar bir olayı içerir ve o dava için geçerli olur. Almanya'da bu konu yani vize konusu Federal İçişleri Bakanı'nın görev ve sorumluluk alanına girer. Biz verilen kararı titiz bir şekilde değerlendireceğiz” yanıtını verdi.

NE DEDİLER?


İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’nın, vize kararının, otomatik olarak, yerleşme ve hizmet sunma serbestisi bağlamında vize uygulamasının kaldırılması sonucunu sağlamasa da Türk vatandaşlarının söz konusu hakları açısından önemli bir avantaj doğurduğunu bildirdi. İKV, Avrupa Adalet Divanı’nın, üye devletlerden gelen siyasi baskılara ve Avrupa Komisyonu’nun Hukuk Servisi’nin bugüne kadarki görüşlerinin aksi yönündeki mütalaasına rağmen, hukukun üstünlüğü doğrultusunda karar vermesinin çok önemli olduğunun altı çizildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu kararla, Türk işadamı ve ihracatçısının önünün açıldığını ifade etti. Büyükekşi "İhracatçılar olarak bu konuda uzun zamandan beri sıkıntı yaşıyorduk. 01.01. 1996 tarihinde imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasıyla AB ülkelerine mallarımız serbest dolaşıma girmişken, bu malların üreticisi ve satıcısı olan bizlerin vize sıkıntısıyla uğraşması bir problemdi.

Gerek fuarlarda gerekse de pazarlama faaliyetleri için yaptığımız ziyaretlerde karşımıza çıkan büyük bir engelin ortadan kalkmasının yolu açıldı. Dış ticaret işlemlerinde esas olan ülkelere yapılan ziyaretlerdir. Söz konusu kararın uygulanmasıyla bu ziyaretlerde de iş adamlarımız ve ihracatçıların önü açıldı. Kararı memnuniyetle karşılıyoruz."

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, hizmet almak ve sunmak amacıyla Avrupa’ya gidecek Türkler’den vize istenemeyeceğine yönelik Avrupa Adalet Divanı’nın kararını sevinç ve aynı derecede de ihtiyatla karşıladıklarını söyledi. Karakuş yaptığı açıklamada, kararın uygulanması için AB hükümetlerini ikna odasına almanın kolay olmayacağına dikkat çekerek, “Esasen bu karara yakın onlarca karar ve Ankara Anlaşması Katma Protokolünün 41. maddesi bulunuyor. AB ülkeleri tüm haklarımıza rağmen vize aranmaması gerektiği yönündeki kararları uygulamıyorlar. Erken sevinmemek, çok çalışmak lazım" dedi.

Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş şu açıklamayı yaptı: ”Bugün geldiğimiz nokta çok sevindirici bir noktadır. Bizler, yarın uçağa binip AB ülkelerine, Schengen ülkelerine vizesiz olarak gidemeyiz. Şimdi yapılması gereken şey; bu kararın, üye ülkelerin, yani AB üyesi ülkelerin iç mevzuatlarına bir an evvel aktarılarak, uygulamaya geçilmesinin sağlanması olmalıdır. Bizim İTO olarak yapacağımız çalışmaların bundan sonraki hedefi budur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!