Sınır kapıları hazır

Güncelleme Tarihi:

Sınır kapıları hazır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2008 12:36

Avrupa'da izin sezonunun başlamasıyla birlikte yurda girişler başlarken, sınır kapılarında da hummalı şekilde çalışma devam ediyor. Yaz döneminde 24 saat aralıksız hizmet verecek olan sınır kapılarına personel takviyesi yapıldı.

Haberin Devamı

Avrupa’da yaşayan Türkler'in yurda giriş günleri yaklaştıkça Edirne’de bulunan sınır kapılarında hummalı bir çalışma başladı. Vatandaşların ülkeye hızlı bir şekilde giriş yapabilmeleri için sınır kapılarına 40 personel takviyesi yapıldı.İzincilerin mağdur olmaması için gümrük ve polis peronlarının sayısı yaz sezonunda tam kapasite olarak 24 saat süre ile hizmet verecek. Kapıkule’de yoğunluk yaşanması halinde izinciler Hamzabeyli, İpsala, Pazarkule ve Kırklareli’ndeki Dereköy Sınır Kapılarına yönlendirilecek.

520 işçi aralıksız çalışıyor

Kapıkule Sınır Kapısı’nın modernizasyon çalışmaları nedeniyle Ağustos 2007 itibariyle 30 yıllığına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) devrinin ardından 4 ay önce başlatılan inşaat çalışmaları sürüyor. Modernizasyon çalışmaları nedeniyle gümrük sahasının içi şantiyeyi andırırken, ihaleyi alan Öztaş İnşaat firması 520 personel ile 24 saat aralıksız çalışmalarını sürdürüyor.

1.2 milyon giriş yapıldı

Edirne Gümrükler Başmüdürlüğü ekipleri ise yaz sezonunun yaklaşması ile birlikte önlemlerini artırmaya başladı. Haziran ayı içinde yurda giriş yapmaları beklenen işçilerin Kapıkule Sınır Kapısında kuyrukta bekleyerek mağdur olmamaları için polis ve gümrük peronlarının yıkımı sonbahara bırakıldı. İşçilerin yurda giriş yapmasının ardından polis ve gümrük peronlarının sayısı 12’ye çıkartılacak ve 24 saat süre ile kesintisiz hizmet verilecek.

Gümrük sahası içine yapılan ve Eylül ayında bitirilmesi planlanan TIR gümrük sahası inşaatı ise işçilerin sıkıntı yaşamaması için hızlandırıldı.TIR gümrük sahasının inşaatının 15 Temmuz’da bitmesi bekleniyor. Bu inşaatın bitmesinin ardından gümrük sahası içindeki trafik hafifleyecek ve işçilerin giriş ve çıkışları daha rahat sağlanabilecek.Geçen yıl Haziran ile Eylül ayı içerisinde Kapıkule Sınır Kapısını kullanarak yurda giriş yapan araç sayısı 185 bin, kişi sayısı ise 1 milyon 277 bin olarak kayıtlara geçti.

Alternatif Hamzabeyli

Kapıkule Sınır Kapısı'na oranla daha küçük olan Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda da hazırlıklar tamamlandı. Geçtiğimiz yaz sezonunda 18 bin araç ile birlikte yaklaşık 90 bin kişinin giriş yaptığı Hamzabeyli Sınır Kapısındaki 4 peron sayısı yoğunluğun yaşanmasıyla birlikte 8’e çıkartılacak ve 24 saat süre ile hizmet verilecek.Kapıkule Sınır Kapısı'nın Yap-İşlet-Devret modeli ile 30 yıllığına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOOB) devrinin ardından başlayan modernizasyon çalışması yaz sezonunun yaklaşması nedeniyle gözleri Bulgaristan Lesova Sınır Kapısı’ndan yurda girişi sağlayan Hamzabeyli Sınır Kapısına çevirdi.

Bunun üzerine Edirne Gümrük Başmüdürlüğü ekipleri Avrupa’da çalışan işçilerin Türkiye’ye Haziran ayı içerisinde başlayacak olan girişleri için çalışmaları hızlandırdı. Kapıkule’nin modernizasyon çalışmaları nedeniyle tam kapasite hizmet veremeyecek olması nedeniyle alternatif olarak gösterilen Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda ise hummalı bir çalışma başladı. Ekipler Hamzabeyli Gümrük Sahası içinde yer alan misafirhane, tuvalet ve protokol binasını Nisan ayı içinde yıktı ve küçük araçların daha rahat geçiş yapabilmesi için Bulgaristan Lesova Sınır Kapısına uzanan bağlantı yolu yapım çalışmalarına başladı.

Çalışmalar kapsamında yıkılan yerlerin yerine daha ilerleyen günlerde daha modernleri yapılacak.Bağlantı yolunun yapımı ise önümüzdeki hafta bitirilmesi planlanıyor. Günlük ortalama 800 TIR ile 70 küçük aracın geçiş yaptığı Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndan yaz sezonunda ortalama 5 bin aracın geçiş yapması bekleniyor.

Pazarkule en küçük sınır kapısı

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan ve şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Pazarkule Sınır Kapısı’nda ise işler doğal halinde yürüyor. Edirne’deki diğer sınır kapılarına oranla çok küçük olan ve tek peron ile hizmet veren Pazurkule yoğunluğun yaşanmasıyla birlikte işçilere alternatif olarak sunulacak.

İpsala'dan günde 3 bin 500 araç geçebilir

Edirne’nin İpsala İlçesinde bulunan İpsala Sınır Kapısı’da da izinciler için hazırlıklar tamamlandı. 5 peronu ile 24 saat hizmet verecek olan İpsala Sınır Kapısı’nda Free Shop mağazası da bulunuyor. Geçtiğimiz yıl yaz sezonunda 54 bin araç ile birlikte yaklaşık 250 bin kişinin giriş yaptığı İpsala Sınır Kapısında bu yaz sezonunda günlük ortalama 3 bin 500 aracın geçiş yapması planlanıyor.

Kimlik numaranızı hazır tutun

Avrupa’da yaşayan işçilerin yurda girişleri için tüm önlemlerin alındığını belirten Edirne Gümrükler Başmüdürü Mehmet Hatipoğlu, şunları söyledi:

"Biz gerekli tedbirlerimizi aldık. İnşaat çalışmalarına rağmen bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyoruz. Geçtiğimiz yıl yaz sezonunda Kapıkule’den günde ortalama 6 bin araç geçiş yaptı. İşçilerimizi en hızlı şekilde sınırdan çıkartmak için ekiplerimiz ellerinden geleni yaptı. Bizim tek isteğimiz yurda giriş yapmadan önce işçilerin mutlaka TC Kimlik numaralarını hazır etmeleri. Gümrük işlemleri için TC Kimlik numarası gerekiyor.

Bu numara olmadığı zaman görevli memurumuzun araştırması süre alıyor ve işlem uzuyor.Bu işlemin uzamaması için mutlaka TC kimlik numarasını vatandaşlarımızın yanında bulundurması gerekiyor. Eğer Kapkule’de yoğunluk yaşanması halinde işçilerimizi diğer sınır kapıları olan Hamzabeyli, İpsala, Pazarkule ve Dereköy Sınır Kapılarına yönlendireceğiz. Şu an bu sınır kapılarımızda hiç bir sorun ve sıkıntı yok. İşçiler dilerlerse bizim yönlendirmemeze gerek duymadan rahatlıkla bu kapıları da kullanabilir.'

Yurda giriş başladı

Bu arada Almanya, Fransa ve Avusturya’da yaşayan Türkler, belirli aralıklarla Kapıkule Sınır Kapısını kullanarak yurda giriş yapmaya başladı. Rahat bir yolculuk yaptıklarını belirten izinciler, "Okulların kapanması ile birlikte hemen yola koyulduk. Önümüzdeki hafta yoğunluğun artacağını düşünerek erkenden yola koyulduk ve ülkemize giriş yaptık. Şu ana kadar çok rahat bir yolculuk yaptık. Umarız dönüş yolunda da rahat bir yolculuk yaparız" dediler.

Ulaşım

Kapıkule Sınır Kapısı’nı kullanarak yurda giriş yapan yolcular İstanbul yolunu kullanmak istiyorlarsa 18 kilometrelik bağlantı yolununun ardından TEM yolunu geçiş yapabilirler. Edirne ile İstanbul arası 230 kilometre. Kapıkule’den Edirne şehir merkezine giriş yapmak isteyen işçiler ise 25 kilometre yolculuk yaptıktan sonra şehir merkezine ulaşmış olurlar. Buradan TEM yolunun Doğu girişi ise 7 kilometre uzaklıktadır.

Pazarkule Sınır Kapısını kullanarak yurda giriş yapan işçiler ise Karaağaç mahallesini kullanarak Meriç ve Tunca köprüleri üzerinden şehir merkezine girecekler.Daha sonra ise TEM yolu Doğu girişini kullanarak İstanbul TEM otoyoluna geçiş yapabilirler.Hamzabeyli Sınır Kapısını kullanan yolcular ise 39 kilometre sonra TEM yoluna bağlanacaklardır.

Eğer şehir merkezine geçiş yapmak isteyen olursa 5 kilometre daha gitmek durumunda. İpsala Sınır Kapısını kullanan yolcular ise ilk olarak D-100 karayolunu kullanacaklar. Duble yol olan D-100 karayolunda ulaşım gayet rahat. 190 kilometrelik yolun ardından isteyen Kınalı Köprü beldesinden TEM yoluna geçiş yapabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!