Sınavsız ikamet için süre azalıyor

Güncelleme Tarihi:

Sınavsız ikamet için süre azalıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2009 11:22

Hollanda’da beş yılını dolduran yabancılara Daimi İkamet İzni’ni Uyum Sınavı’nda “başarı” koşuluna bağlayan uygulama, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren başlayacak.

Haberin Devamı

HOLLANDA’da beş yılını dolduran yabancıların Daimi İkamet İzni’ni “sınavsız” alabilmeleri için tanınan süre azalıyor. Daimi İkamet İzni, 3. Balkenende Kabinesi tarafından 2007 yılında yürürlüğe sokulan Genel Uyum Yasası çerçevesinde 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren Uyum Sınavı’nda “başarı” koşuluna bağlanacak. Mevcut uygulamaya göre ülkede beş yılını doldurup sürekli ikamet izni alma hakkını kazanan yabancılar, 1 Ocak 2010 tarihine kadar başvuruda bulunmaları durumunda Uyum Sınavı’ndan muaf olacaklar. 1 Ocak 2010 tarihinden sonra yapılacak başvurularda ise uyum diploması şartı aranacak. Diploma almadan Daimi İkamet İzni verilmeyecek.

Uyum diploması istenecek
Hollanda’nın Daimi İkamet İzni’nin “sınav” koşuluna bağlamasıyla, AB Daimi İkamet İzni de aynı çerçeveye girecek. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren ülkede beş yılını dolduran yabancıların AB Daimi İkamet İzni için yapacakları başvurularda “Uyum Diploması” istenecek. Hollanda’da sürekli ikamet izni olanların 2006 yılından bu yana AB Daimi İkamet İzni alma hakları bulunuyor. Bu izin bir başka AB ülkesinde çalışma ya da eğitim görme gibi bir dizi haklar sağlıyor.

Hemen başvurun
Hollanda’da beş yılını doldurmalarına rağmen Daimi İkamet İzni’ni almamış olanlar için sürenin azaldığına dikkat çeken İOT (Hollanda’da Türkler için Danışma Kurulu) Başkanı Emin Ateş, “Bu durumda olan vatandaşlar bir an önce başvuruda bulunmalılar. Aksi halde mevcut uygulamaya göre Hollanda Daimi İkamet İzni hakkı bulunanlar 1 Ocak tarihinden itibaren Uyum Sınavı’nda başarılı olmak zorunda kalacaklar. Sürekli İkamet İzni’ni almış olmak ise eşit hukuki statüyü elde etme anlamına gelir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!