‘Simurg’un Almanya turnesi sona erdi

Güncelleme Tarihi:

‘Simurg’un Almanya turnesi sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2023 11:14

Madımak katliamını belgesel tiyatro oyunu olarak sahneleyen Ankara Simurg Oyuncuları Tiyatrosu’nun (ASOT) Almanya turnesi sona erdi. Katliamın 30’uncu yıl dönümü dolayısıyla Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) düzenlediği etkinlikler kapsamında Almanya’ya gelen ASOT, ‘Simurg’ oyununu Köln, Mainz, Dortmund, Heilbronn, Duisburg ve Hamm’dan sonra Frankfurt’ta sahneledi.

Haberin Devamı

SİVAS katliamında ağır yaralanan, öldü zannedilerek morga kaldırılan, katliamda kardeşini ve arkadaşlarını kaybeden Serdar Doğan tarafından kaleme alınan olay, ilk kez 2006 yılında Ankara’da sahnelenmişti. Yönetmenliğini Cengiz Deniz’in üstlendiği, müziğini de tanınmış besteci ve şarkıcı Hasan Yükselir’in yaptığı oyun, Türkiye ve Almanya’nın yanı sıra şimdiye kadar Avusturya, Danimarka, İsveç ve Fransa’da da sahnelenmişti. ASOT’un Almanya turnesinin son durağı olan Frankfurt’taki sunumunda izleyicileri selamlayan Frankfurt AKM (Alevi Kültür Merkezi) Başkanı Bülent Alkan, izleyici sayısının beklenenden düşük olmasını eleştirip, “İnsanlarımızın katliamlardan ders alıp almadığı konusunda emin değilim” dedi.

‘Simurg’un Almanya turnesi sona erdi

Bülent Alkan

Haberin Devamı

AABF Hessen Bölge Başkanı İhsan Dilber de önümüzdeki günlerde katliamı konu alan çok sayıda etkinlik gerçekleştirileceğini söyledi. Katliamın yıl dönümü olan 2 Temmuz’da kalabalık bir heyet olarak Sivas’a gidileceğini belirten Dilber, 10 Haziran’da yayına girecek bir sanal sitede katliamla ilgili tüm olayların görsel olarak yer alacağını kaydetti. Oyunun yazarı Serdar Doğan, Frankfurt’taki programın sonunda aralarında katliamda yakınlarını yitirenlerin de yer aldığı izleyicileri selamladı.

‘Simurg’un Almanya turnesi sona erdi
Melih Yetkin, Atılım Temur, Mustafa Özcan, Saffet Yürükel, Mustafa Çelik ve Çağlar Deniz’in sahneye taşıdığı Simurg, adını, çeşitli kültürlerin efsanelerinde yer alan ve ölümsüzlüğü simgeleyen, öleceği zaman ateş olup kendisini yakan ve kendi küllerinden yeniden doğan ‘Simurg’ kuşundan (Zümrüdüanka ya da sadece Anka kuşu) alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!