Şimdi reform zamanı

Güncelleme Tarihi:

Şimdi reform zamanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2009 13:51

ABD Hazine Bakanı Geithner, bankacılık reformunu destekleyerek, “Şimdi asli reformları uygulama zamanı” dedi. Yeni

Haberin Devamı

Plan piyasada daha sıkı gözetim koşulları ve daha iyi tüketici koruması öngörüyor. Reformların detayları konusunda hala belirsizlikler sürerken, Kongre'de plana karşı güçlü bir lobi faaliyeti bekleniyor.

Geithner, detaylar konusunda hemfikir olunamayabileneceğini, ancak bu konular üzerinde çalışmak zorunda olacaklarını belirterek, “Sıradan Amerikalılar çok fazla acı çekti, mali sisteme güvenleri de çok sarsıldı” dedi.

Planla, büyük bankalara gelecekteki kayıplarda daha fazla risk alınmasının önüne geçebilmek için daha fazla sermaye gerekliliği öngörülüyor.

Küresel düzenleyici standartlar ve daha fazla işbirliği yapılacak. Tüketicilerin çıkarlarını korumak, mortgage ve kredi kartları piyasalarını düzenleme için özel bir kurum oluşturulacak.

Amerikan Merkez Bankasına (Fed) ise büyük mali kuruluşları yakından izleme yetkisi verilecek.

Haberin Devamı

Bankacılık Komisyonunun önemli bir üyesi olan Senatör Christopher Dodd, Fed'e mali piyasalarda en büyük oyuncu rolu verilmesi konusundaki kaygılarını dile getirerek, “Şu noktada Fed'e çok fazla güven yok” dedi.

Bu nokta Cumhuriyetçi Senatör Richard Shelby tarafından da tekrar edilirken, planın, Fed'in kabiliyetlerine abartılı biçimde dayandığını söyledi.

Shelby, Fed'in mali piyasayı ve bankacılık sistemini düzenleme yetkilerini de hatırlatarak, “Fed'in veya bir başka kurumun makul bir şekilde birçok rolü oynayabileceğine inanmadığını” bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!