Şimdi kitap zamanı

Güncelleme Tarihi:

Şimdi kitap zamanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2011 14:16

Dünyanın en büyük kitap fuarı ve yayıncılık sektörünün en büyükuluslararası buluşma noktası niteliği taşıyan Uluslararası FrankfurtKitap Fuarı, bu akşam düzenlenecek resmi törenle açılıyor.

Haberin Devamı

YAYINCILIK sektörünün temsilcileri, medya mensuplarıyla özel ziyaretçileri 12 Ekim-16 Ekim arasında ağırlayacak olan Frankfurt Kitap Fuarı, çarşambacumartesi günleri arasında saat 09.00’dan 18.30’a kadar açık olacak. 16 Ekim Pazar günü ise 09.00 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuarın halka açık olan son iki gününde her yıl olduğu gibi okurlar kitap satın alabilecek. Kitap fuarına cumartesi ve pazar günü ziyaretçiler giriş biletlerini 14 Euro karşılığında temin edebilecek.

100'DEN FAZLA ÜLKE
Yaklaşık 190 bin metrekarelik alanda 400 bine yakın kitap ve medya ürününün sergileneceği fuara bu yıl 180 bini katılımcı 300 bin civarında ziyaretçi bekleniyor. Fuar 100’den fazla ülkeden yaklaşık 7 bin 500 yayıncıyı buluşturuyor. Fuarın bu seneki Onur Konuğu İzlanda. İzlanda fuara ‘Harikalar diyarı İzlanda’ (Fabulous Iceland) sloganıyla katılıyor.

BARIŞ ÖDÜLÜ SANSAL'IN
Alman Yayıncılar Birliği’nin 50 yıldan bu yana her yıl verdiği Barış Ödülü, bu yıl 63’üncüsü düzenlenecek Frankfurt Kitap Fuarı’nda yeni sahibini bulacak. Bu yılki ödüle ise Cezayirli yazar Boualem Sansal layık görüldü. Sansal, ödülünü 16 Ekim Pazar günü Frankfurt Paulskirche’de düzenlenecek törenle alacak. 2005 yılında bu ödüle Orhan Pamuk layık görülmüştü.

TÜRKİYE'DEN 200 YAYINEVİ, 3 BİN KİTAP
TÜRKİYE Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde Türkiye Yayıncılar Birliği, Basın Yayın Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Yazarlar Birliği’ni içeren Türkiye Ulusal Standı bu yıl Salon 5.1 C972 reyonunda, çocuk kitapları standı ise 3. Salon’da kurulacak. Ulusal Komite’nin verdiği bilgiye göre Türkiye’den yazar, yayıncı ve çevirmenlere yeni dış bağlantıları kurmayı amaçlayan yedi telif hakları ajansı da Türkiye adına Frankfurt Kitap Fuarı’nda yerini alacak. Türkiye 200 civarında yayınevi 3 bine yakın kitapla katılıyor. İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ etkinlikleri de Türkiye Ulusal Organizasyon etkinlikleri içerisine alındı. İBB Kültür AŞ, ‘İstanbul’ konulu prestij kitaplarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına sergileyecek.

GEÇMİŞİ 15. YÜZYILA DAYANIYOR
FRANKFURT Kitap Fuarı, Almanya’nın Frankfurt kentinde her yıl düzenlenen, dünyanın en büyük kitap fuarıdır. Yayın ve elektronik yayıncılık alanında faaliyet gösteren kuruluşların katılımıyla 1949 yılından bu yana düzenlenen fuarın tarihçesi 15inci yüzyıla kadar dayanıyor. 15’inci yüzyılda Frankfurt yakınlarındaki Mainz kentinde yaşayan Johann Gutenberg’in matbaayı bulması, Frankfurt gibi ticari geçiş yollarının üzerinde bulan bir şehre bu anlamda 17’nci yüzyılın ortalarına kadar merkezi bir özellik kattı. O dönemde yaşanan politik ve kültürel değişim Frankfurt’un bu rolü 18’inci yüzyılın başlarında Leipzig’e kaptırmasına neden oldu. 1949 yılında Frankfurt’ta tarihi Paulskirche’de 205 yayınevinin birkaç mütevazı stand kurmasıyla başlatılan kitap fuarı, aradan geçen 63 yılda dünya kitap sektörünün kalbi haline geldi.



BEHZAT Ç. FRAKFURT'A GELİYOR

FRANKFURT Kitap Fuarı’nda Almanyalı Türklerin ilgisini çekecek bazı etkinlik ve toplantılar da düzenlenecek. Göçün 50’nci yılı dolayısıyla toplantılar, sergiler düzenlenecek ve televizyon dizisi ‘Behzat Ç.’deki rolüyle büyük ilgi gören Erdal Beşikçioğlu, konuşma yapmak için Frankfurt’a gelecek. Ektinliklerden bazıları şöyle:

12 Ekim: ‘Yurtdışındaki Türklerin Kültürel Kimliği’ paneli. Konuşmacılar Metin Celal, konuşmacılar Onur Bilge, Gündüz Vassaf ile Faruk Şen (saat 13.45).

- Türkiye’den Göç’ün 50. Yılında Avrupa’da Türk Medyası ve Türkçe Gazetecilik. Moderatör Doğan Hızlan, konuşmacılar Halit Çelikbudak, Mahmut Çebi ve Miktad Karaalioğlu. (saat 15.00)

- Çocuk kitapları yazarları okuma etkinliği. Yazar: Sevim Ak (saat 16.00).
13 Ekim: Türk Yayıncılığının Gülen Yüzü, Çocuk ve Gençlik Kitapları. Panelistler Burcu Tanay, İlke Aykanat ve Melike Günyüz (saat 12.00).

- Çeviri İmkansızlığın Sanatı, Almanca’dan Türkçe’ye ve Türkçe’den Almanca’ya Çeviri Söyleşisi. Moderatör Onur Bilge Kula. konuşmacılar Erika Glassen ve Ahmet Cemal (saat 13.30).
14 Ekim: Bir Seyyah ve Yazar: Evliya Çelebi. Moderatör Enver Ercan. Konuşmacı Semih Tezcan (saat 14.30)

- Avrupa’da Türk İzleri. Moderatör: Ali Ural. Konuşmacılar Şeyhmus Dağtekin ve Latif Çelik (saat 15.30) 15 Ekim Almanya’ya Göçün 50. Yılı. Moderatör Latif Çelik. Konuşmacılar Canan Topçu ve Rukiye Cankıran. (saat 12.30)

- Alman Entellektüel Bakışıyla Almanya’da Türk Edebiyatı. Moderatör Atila Karabörklü. Konuşmacılar Erika Glassen, İmre Török, Monica Carbe ve Wolfgang Riemann (saat 13.45) 16 Ekim: Türk Edebiyatından Film Uyarlamaları, Bir Ankara Polisiyesi: Behzat Ç. Moderatör Ümit Yaşar Gözüm. Konuşmacılar Emrah Serbes, Erdal Beşikçioğlu, Tarkan Karlıdağ ve Münir Üstün (saat 13.45).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!