Sigara paketleri "kötü kahverengi" olacak

Güncelleme Tarihi:

Sigara paketleri kötü kahverengi olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2011 15:06

Türkiye Sigarayla Savaşanlar Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, sigaraların üzerindeki renge kadar ciddi bir değişime gidileceğini belirterek, “Sigara paketleri kötü bir kahverengi olacak. Böylece algıdaki ilgiyi ortadan kaldırma yönünde bir çalışma yapılmış olacak” dedi.

Haberin Devamı

Aydın, Sigarayı Boykot Günü dolayısıyla, dernek ve Rıhtım Karaköy Lions Kulübü'nce Metrocity Alışveriş Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, dernek olarak 1996 yılında sigarayla mücadele yolculuğuna çıktıklarını anımsattı.

Sigara içenlere karşı olmadıklarını, sadece sigaraya karşı olduklarını bildiren Aydın, sigara yasağıyla ilgili çıkarılan yasadan çok memnun olduklarını söyledi.
Her yıl Türkiye'de 120 bin insanın sigaradan öldüğünü ifade eden Aydın, “Her yıl, bu fakir ülke, yaklaşık 25 milyar doları sigaraya yatırıyor. Tabi 25 milyar dolarlık bir ekonomik gücü elinde tutan sigara üreticileri, bu geliri elinden kaçırmamak için her türlü kirli oyuna başvuruyor” diye konuştu.
Sigara yasağına ilişkin uygulamalar sonucu sigara kullanımının azalmasıyla, yaklaşık 7 milyar dolar Türkiye bütçesine katkı sağlandığını belirten Aydın, bu yıl 31 Aralıkta bu rakamın 15 milyara çıkmasını dilediğini söyledi.

Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sigara paketlerinin üzerleri tek bir görünümde olacak. Herhangi bir markanın da görünmemesi yönünde bir çalışma yapılıyor. Artık 'Sigara öldürür' sözünü paketin üzerine yazmakla üretici firmalar bütün sorumluluğu üzerlerinden atıyormuş gibi görünmeyecek. Sigaraların üzerindeki renge kadar ciddi bir değişime gidilecek. Sigara paketleri kötü bir kahverengi olacak. Böylece algıdaki ilgiyi ortadan kaldırma yönünde bir çalışma yapılmış olacak.”
Balık Rum Hastanesi Vakfı Anatolia Bağımlılık Tedavi Kliniği Şefi Doç. Dr. Ayhan Kalyoncu da dünyada her 8 saniyede bir kişinin sigara içtiği için ölümle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Türkiye'de de bu rakamların küçümsenemeyecek boyutta olduğunu anlatan Kalyoncu, bir çok yetişmiş insanın sigara nedeniyle öldüğünü bildirdi. Kalyoncu, sigara içenlerin, içmeyenlere göre kanser olma ihtimalinin 15-20 kat, kalp hastası olma risklerinin 5 kat, felç geçirme olasılıklarının 3 kat, kadınlarda erken doğum yapma riskinin 2 kat, düşük yapma riskinin de 4 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Toplantının sonunda ağlayarak söz alan 14 yaşındaki Pınar Şengün de teyzesinin sigara içtiğini ve kanser olduğunu belirterek, büyüklerin bu alışkanlıktan vazgeçmelerini istedi.

Toplantıda, derneğin yönetim kurulu üyelerine de çalışmalarından ötürü teşekkür belgesi verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!