Şiddete karşı kırmızı kart

Güncelleme Tarihi:

Şiddete karşı kırmızı kart
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2012 11:09

Şiddete başvuranlara karşı önlem olarak ‘kırmızı kart’ uygulamasını 10 yıl önce başlatan Baden-Württemberg’in İçişleri BakanıReinhold Gall, “Bu yöntem sayesinde şiddet olayları üçte bir azalırken, şiddet uyguladıkları için kart görenler yüzde 50 arttı” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da şiddete karşı bir dizi önlem ve yasalar yürürlüğe konulurken, bu konuda farklı bir konsept geliştiren Baden-Württemberg Eyaleti’nde 10 yıl önce hayata geçirilen ‘şiddet uygulayanları olay yerinden uzaklaştırma’ cezası olan ‘kırmızı kart’ uygulamasının başarılı olduğu açıklandı.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Eyalet İçişleri Bakanı Reinhold Gall, söz konusu uygulamanın 10’uncu yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, daha önce kadınların hem şiddet görerek hem de şiddet gördüğü mekandan uzaklaştırılarak çifte cezalandırmaya maruz kaldıklarına işaret etti ve “Bu çifte cezalandırmayı önlemek için 10 yıl önce eyaletimizde başlattığımız ‘kırmızı kart’ uygulaması mağdurların korunmasında çok başarılı sonuçlar verdi” dedi.

Şiddet olayları azaldı
Bakan Gall, söz konusu uygulama çerçevesinde şiddet uygulayan eşe ilk etapta dört günlüğüne, evden uzaklaştırma cezası verilebildiğini belirterek,

“Kırmızı kart gören şiddet yanlısı kişi, birlikte oturulan eve, eşinin işyerine ve yaşam alanından uzak durması gerekiyor. Polis gerek duyması halinde uzak durma cezasını dört haftaya kadar uzatabilir” diye konuştu. Gall, “kırmızı kart” uygulaması sayesinde son yıllarda Baden-Württemberg’deki aile içi şiddet olaylarının üçte bir azaldığını sözlerine eklerken, ‘kırmızı kart’ gören kişi sayısında da yüzde 50 artış olduğunu vurguladı.

Gall, “Bu da uygulamamızın caydırcılığını gözler önüne seriyor. 2011 yılında yaşanan 7 bin 72 şiddet vakasında 2 bin 577 kişiye kırmızı kart gösterildi. 2002 yılında yaşanan 10 bin 641 şiddet vakasında 1.738 kişiye evden uzaklaştırma cezası verilmişti” dedi.

Kocalar da maruz kalabiliyor
Baden-Württemberg Eyaleti’nde şiddete karşı yaratıcı bir mücadele yöntemi olarak ilk kez hayata geçirilen ‘kırmızı kart’ uygulamasının başka eyaletlere de örnek olduğuna işaret eden Bakan Gall,

“Kırmızı kart görenlerin çoğu erkek, şiddet görenlerin büyük bir kısmı ise kadın ve çocukları. Eşini döven, çocuklarını da döver. Ancak eşinden şiddet gören kocaların olduğu da unutulmamalı” diye konuştu.

Gall, evden uzaklaştırma cezasının, şiddetle mücadelenin sadece bir sac ayağı olduğunu, bu mücadelenin, şiddet mağdurları veya şiddet uygulayanlara yönelik terapi merkezleri, aile ve bağımlılık danışma merkezleri gibi kurum ve kuruluşlardan oluşan bir işbirliği ağı ile başarıya ulaşabileceğini söyledi.

Eyalet Sosyal İşler Bakanı Katrin Altpeter (SPD) de, bu yılın sonuna kadar şiddete karşı bir eylem planı hazırlayacaklarını belirterek, “Amaç, ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte şiddetle mücadeledeki eksiklikleri gidermek” dedi.

Avusturya modeli örnek oldu
Evden uzaklaştırma cezası ilk olarak 2000 yılında Baden- Württemberg’de pilot proje olarak uygulamaya konulmuş, başarılı sonuçlar verdiği görülünce de 2002 yılından itibaren eyalet genelinde hayat geçirilmişti. Baden-Württemberg, bu uygulamayı yıllar önce hayata geçiren Avusturya’yı örnek almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!