Şiddete karşı el ele

Güncelleme Tarihi:

Şiddete karşı el ele
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2009 10:33

Londra’da sokakta silahlı çatışma, gasp ve cinayet gibi şiddeti olaylarıyla insanların korkulu rüyası haline gelen çeteler, düzenlenen bir mitingle protesto edildi. Türk ve İngiliz ailelerin de katıldığı gösteride, şiddete karşı etkisiz kalan polisin tutumu da eleştirildi.

Haberin Devamı

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da sokak çetelerinin cinayet, haraç ve gasp gibi şiddet olayları düzenlenen bir mitingle protesto edildi. Kuzey Londra'da düzenlenen ve 300'e yakın kişinin katıldığı mitingde, sokaktaki şiddet olaylarına polisin seyirci kaldığını öne süren bir grup demokratik sivil toplum kuruluşu, polisin tutumunu eleştirdi. Yaklaşık bir saat süren miting alanına gelen polis, müdahale etmeden olay yerinden uzaklaştı.

Pankart taşıdılar

Aralarında, bundan bir ay önce kesici aletle öldürülen 33 yaşındaki Ali Serdar Toprak’ın akrabalarının yanı sıra ailelerin ve halkın da destek verdiği mitinge katılan protestocular ellerinde “Gençler geleceğimizdir. Geleceğimize sahip çıkalım”, “Çetelere hayır!” ve “Çetelere karşı birleşelim” yazılı dövizler taşıdılar. Türkçe ve İngilizce atılan sloganlar arasında, “Silaha da ölüme de Hayır” sloganı dikkat çekti.

Olaysız gün yok

Üzerinde Ali Serdar Toprak’ın resimlerinin bulunduğu pankartlar taşıyan protestocuların katıldığı eylemde konuşanların arasında bulunan Oktay Şahbaz, Nisan Şenay, Burkay Arslan ve İsmail Duman, sokak çeteleri tarafından işlenen cinayetlerinin son bulmasını isteyerek, bu tür cinayetlere karşı esna, aileleri ve sivil toplum örgütlerini dayanışmaya çağırdılar. Londra’da hemen hemen her gün gençlerin çete şiddetine kurban gittiğine dikkat çeken Platform görevlileri, polisin son yıllarda yaşanan acı ve trajedik olayların hızla artış göstermesi karşın tedbirlerinin yetersiz olduğunu öne sürdüler. Konuşmalardan sonra protesto eylemi olaysız sona erdi.

Devlet seyirci kalıyor

Mitginde konuşma yapan Platform yetkilileri, şunları söylediler: “Şiddet yoluyla ölüm olaylarına karşın devletin yaptığı pek bir şey yok. Dünyanın başka ülkelerindeki savaşlara karşı önlemler alan hükümet, yaşadığımız ülkede aksine var olan olanakları da her geçen gün kısıtlıyor. Burada bizlerin düştüğü hata ise bunun bizlere bulaşmayacağı, çocuklarımızın, kardeşlerimizin ve yeğenlerimizin o bıçak darbesine maruz kalmayacağı yanılgısıdır. Bizler bu ülkede hala yabancı statüsündeyiz. Suçlanması gereken ne ‘öldüren’ ne de ‘öldürülen’dir. Yaratılan ortam ile ölen de, öldüren de bizim gençlerimiz. İngiliz polisi her şeyi biliyor. İsterse, çeteleri etkisiz hale getirir.”

Kimler destekledi

Platform’da yer alan Türk Eğitim Birliği, Kırkısraklılar Dayanışma Merkezi, Komkar, Tohum Kültür Merkezi, Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi, Anadolu Halk Kültür Merkezi, Day-Mer, Haringay Esnaflar Derneği, Dersimliler-Der, Göçmen İşçiler Kültür Derneği ve Bozhoyüklüler Derneği de protesto mitingine katıldılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!