Şiddet uygulayanın da tedavi görmesi gerek

Güncelleme Tarihi:

Şiddet uygulayanın da tedavi görmesi gerek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2012 16:57

Aile içi şiddet ile mücadelede sadece şiddete maruz kalanlaradeğil şiddet uygulayanlara yönelik de hizmet götürmeninönemi büyük. Hürriyet Gazetesi ile Güneydoğu HessenEmniyet Müdürlüğü, şiddet uygulayanlara yönelik çözümyöntemleri konulu bir panel düzenledi.

Haberin Devamı

Fotogaleri: AİLE İÇİ ŞİDDET

HÜRRİYET Gazetesi’nin Güneydoğu Hessen Emniyet Müdürlüğü ile beraber düzenlediği ‘Aile İçi Şiddette Suçlularının Kültürel Bağlamda Rehabilitasyonu’ konulu etkinlik, önceki gün Offenbach’ta yapıldı.

Aile içi şiddet ile mücadelede, sadece şiddete maruz kalanlara değil şiddet uygulayanlara yönelik de hizmet götürmenin önemine değinilen Deri Müzesi’ndeki etkinliğe aile ve genç terapisi alanında çalışan yüzün üzerinde kişi katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Güneydoğu Hessen Emniyet Müdür Yardımcısı Anja Wetz ve Doğan Medya International Genel Müdürü Sevda Boduroğlu yaptı.

HER ÜÇÜNCÜ AİLEDE ŞİDDET VAR
Anja Wetz, aile içi şiddetin yaşandığı göçmen ailelere ulaşabilmek için göçmenlerin ana dilinde hizmet sunabilmenin önemine değindi.

Hürriyet Gazetesi’nin yedi yıl önce başlattığı ‘Aile İçi Şiddete Son’ kampanyasının pek çok kişiye yardım eli uzattığını ifade eden Sevda Boduroğlu da,

“Almanya’da her üç aileden birinde şiddet vakasına rastlanıyor. Bu sadece göçmenlere özgü bir durum değil. Gazetemizin ‘Aile İçi Şiddete Son!’ kampanyası çerçevesinde Türk-Alman Sağlık Vakfı’nın desteğiyle hizmet veren acil telefon hattında Almanca ve Türkçe hizmet veriliyor. Bu sayede bir yaşam bile kurtarabildiysek bu çalışmamız hedefine ulaşmış demektir” dedi.

SUÇLULARIN REHABİLİTASYONU
Hessen Eyaleti İçişleri Bakanlığı görevlisi Günter Hefner, aile içi şiddete karşı sürdürdüğü çalışmalar nedeniyle Hürriyet’e teşekkür ederek, aile içi şiddetin yaşandığı ortamlarda büyüyen çocukların ileride şiddet mağduru ya da şiddet uygulayan kişiler haline geldiğine dikkati çekti.

Aşağı Saksonya Sosyal İşler Bakanlığı’ndan Dr. Dursun Tan, sunumuna “Şiddet, dili tutulmuşların kendilerini anlatma biçimidir” sözleriyle başladı ve günümüzde halen kabul gören baskın karakterli erkek tiplemesinin artık değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Hessen Adalet Bakanlığı Aile İçi Şiddet Koordinasyon Başkanı Cornelia Schonhart, avukat Dr. Esma Çakır-Ceylan, Dr. Dursun Tan ve Aile İçi Şiddete Son! kampanyası yöneticisi Ayhan Can’ın konuşmacı olarak katıldıkları oturumun moderatörlüğünü Hessen Asayiş Müdürlüğü Göçmen Sorumlusu Achim Wenz yaptı.

Oturumun başlangıcında izlenen Hürriyet Gazetesi’nin hazırladığı iki kısa film, tüm katılımcıları etkiledi.

Cornelia Schonhart 2013-2014 yılı için suçluların rehabilitasyonunda kullanılmak üzere 100 bin Euro’luk bir kaynak ayırdıklarını söyledi.

ŞİDDET UYGULAYAN EVİ TERK EDER
Schonhardt, ayrıca önümüzdeki hafta vizyona girecek olan ve yıllar boyu ebeveynleri arasında yaşanan şiddeti gözlemleyen çocukların hikayesinin anlatıldığı ‘Festung’ filmini tüm katılımcılara önerdi.

Herhangi bir kişinin, bir yakınını şikayet etmesinin büyük bir tabuyu kırmak anlamına geldiğini ve bunun çok zor olduğunu ifade eden avukat Dr. Esma Çakır-Ceylan, yasalarda şiddete uğrayanların haklarının güvence altına alındığını ve mağdurların evlerini, çocuklarını terk etmemesi gerektiğini, yasalar gereği şiddet uygulayanın evi terk etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ayhan Can ise, ‘Aile İçi Şiddete Son!’ kampanyasının Ekim 2004’te Türkiye’de başladığını, konunun Almanya’da da önem teşkil etmesi nedeniyle 2005 yılında buraya taşındığını aktardı.

Can, 2005 yılında eşi tarafından Berlin’de öldürülen Hatun Sürücü cinayetinin de bu süreci etkilediğini söyledi. Dr. Dursun Tan ise, babalara ve genel olarak erkeklere yönelik grupların olmasının ve bu gruplara zor durumlarda şiddete başvurmaksızın bu durumların nasıl üstesinden gelebileceklerinin aktarılması gerektiğini ifade etti.

Ölümden döndü
BADEN-Baden kentinde 2007 yılında eski kocası Mehmet Korkmaz tarafından 26 yerinden bıçaklanan ve ölümden dönen Aylin Korkmaz da konferansın en önemli konukları arasındaydı. Korkmaz, yaşadıklarını şöyle aktardı:

“Eşim beni her şeyden çok sevdiğini söyleyen biriydi. Daha sonra öldüresiye bıçakladı. Böyle bir olay sonrasında tabii ki tüm insanlara olan güvenimi kaybettim. Ama bana ulaşan yüzlerce kişi ve tabii ki ailem bana çok destek oldu. Eşim bana şiddet uyguladığında kendimi suçluyor, ‘Ben iyi bir kadın değilim, yanlış yaptım’ diyordum. Maalesef haklarımı da bilmiyordum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!