Şiddet kurbanları mitingle anılacak

Güncelleme Tarihi:

Şiddet kurbanları mitingle anılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2010 15:35

Hamburg'da başta yaklaşık 25 yıl önce ırkçı dazlaklar tarafından öldürülen Ramazan Avcı'yı ve diğer ırkçı şiddet kurbanları anmak üzere oluşturulan inisiyatif ilk toplantısını yaptı. 21 Aralık günü Ramazan Avcı'nın saldırıya uğradığı Landwehr tren istasyonu yakınında partiler ve siyasi görüşler üstü bir miting kararı alındı.

Haberin Devamı

HAMBURG'da unutulan ırkçı şiddet kurbanları anmak ve toplumu ayrımcılığa karşı duyarlı kılmak için oluşturulan inisiyatif ilk toplantısını yaptı. Avukat Ünal Zeran'ın çağrısı üzerine Altona semtindeki Werkstatt 3 kültür merkezinde yapılan toplantıya aralarında Hamburg Eyalet Parlamentosu eski Başkan Vekili Nebahat Güçlü'nün de bulunduğu farklı kesimlerden 20 kadar kişi katıldı. Başta, 25 yıl önce, 21 Aralık 1985'de Landwehr tren istasyonunda 30 kadar ırkçı dazlağın saldırısında komaya giren ve üç gün sonra yaşamını yitiren inşaat işçisi Ramazan Avcı olmak üzere diğer “unutulan” ırkçı şiddet kurbanları anmak ve ırkçı ayrımcılığa karşı insanları duyarlı kılmak için çalışmalar yapmak amacıyla kurulan inisiyatif 21 Aralıkta Landwehr istasyonunda kapsamlı bir miting konusunda görüş birliğine vardı. Mitinge Ramazan Avcı'nın eşi ve oğlunun da davet edilmesini kararlaştıran inisiyatif üyeleri, partiler ve siyasi görüşler üstü olduklarını vurgulayarak, planlanan mitingin amacının “ırkçı ve ayrımcılığa karşı ortak tavır almak olduğunu” söylediler.

“UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ”
Almanya'da günümüze kadar farklı kökenlerden onlarca göçmenin ırkçı şiddete kurban gittiğini belirten inisiyatif üyeleri, “kışkırtıcı kitaplar yazarak göçmenler karşı önyargıları körükleyenler ırkçı şiddet kurbanları unutmuş olabilirler. Biz unutmadık. Unutanların da hatırlamalarını istiyoruz. Halen toplumda farklı yönleriyle ayrımcılık ve ırkçı şiddet var” dediler. İnisiyatif ikinci toplantının 5 Aralık, Pazar günü saat 17.00'de Nernstweg 34 adresinde yapılacağını bildirdi. Toplantının planlanan mitingin hazırlık çalışmalarına destek destek vermek isteyen herkesin katılımına açık olduğu belirtildi.

Haberin Devamı



Almanya'da 1990-2005 yılları
arasındaki kurbanların fotoğrafları


Hamburg'daki sergide, yazar Rebecca Forner'in girişimi ile Almanya'da 1990-2005 yılları arasında ırkçı saldırılar sonucunda ölen 136 kişinin fotoğrafları sergilendi. Hamburg Eyaleti Adalet Bakanlığı'na bağlı Çeşitlilik Dairesi ile Hamburg Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu (HAW) tarafından düzenlenen "Irkçılığa Karşı Mücadele" etkinliği kapsamında Friedrich Ebert Vakfı tarafından da desteklenen serginin açılışında konuşan HAW Dekanı Matthias Pape, ırkçılığın son günlerde Almanya'da artış gösterdiğini ve buna karşı mücadelenin toplumsal bir görev olduğunu söyledi. Dairesi Müdürü Angela Baer de Almanya'da her iki kişiden birinin günlük yaşamda ırkçı saldırılara maruz kaldığının araştırmalarda ortaya çıktığını ve ırkçı saldırılar sonucunda ölen 136 kişiyi bu çerçevede anmak istediklerini belirtti.

ÖLEN TÜRKLER'İN İSİMLERİ
Almanya'da 1990-2005 yılları arasında ırkçı saldırılar sonucunda hayatını kaybeden Türklerin isimleri şöyle: Rheinland-Pfalz Eyaleti'ndeki Hachenburg kentinde 19 yaşındaki Nihat Yusufoğlu,

28 Aralık 1990 tarihinde, aşırı sağcıların saldırısı sonucunda bıçaklanarak öldürüldü.

Mölln kentinde 22 Kasım 1992 tarihinde 2 Neonazinin kundakladığı Türklere ait evde Vahide Arslan (51), Yeliz Arslan (10) ve Ayşe Yılmaz (14) hayatını kaybetti.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'ndeki Meerbusch'ta 20 yaşındaki Şahin Çalışır, 27 Aralık 1992 tarihinde, aşırı sağcıların saldırısı sonrasında hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Mülheim kentinde 55 yaşındaki emekli Mustafa Demiral, 9 Mart 1993 tarihinde, Rhein-Ruhr alış veriş merkezinde neonazilerin saldırısına uğradı. Kalp hastası olan Demiral olay yerinde yaşamını yitirdi.


Solingen kentinde 29 Mayıs 1993 tarihinde Amasyalı Genç ailesinin evi Neonaziler tarafından kundaklandı. Olayda Saime Genç (4), Hülya Genç (9), Hatice Genç (18), Gülsüm İnce (27) ve Gülistan Öztürk (12) öldü.


Saarland Eyaleti'ndeki Sulzbach kentinde de 19 yaşındaki Ahmet Şarlak adlı Türk genci, 9 Ağustos 2002 tarihinde, kentteki bir şenlik sırasında ırkçı bir grubun bıçaklı saldırısına uğradı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!