Seyirci sayısında gerideyiz

Güncelleme Tarihi:

Seyirci sayısında gerideyiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2011 18:28

Türkiye futbolda hala seyirci sayısında Avrupa’nın çok gerisinde yer alıyor. Son istatistiklere göre Bundesliga’da seyirci sayısı artarken kadrolarına yıldız futbolcular transfer eden bir çok Türk takımı Alman ikinci hatta üçüncü lig takımlarının seyirci ortalamasının altında kaldı.

Haberin Devamı

FUTBOLUN temel öğesi seyircidir. Türkiye’nin üç büyükleri Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş taraftar sayılarını milyonlarla ifade ederken statlar boş kalıyor. Almanya ikinci, üçüncü lig takımlarının bile seyirci ortalaması Türkiye ligindeki birçok takımın seyirci ortalamasının çok üzerinde yer alıyor.

Milyonlarca taraftarımız var diyen bu kulüplerin taraftarları maçlarını izlemiyorlar. Bayern Münih ligde lider Dortmund’un 14 puan gerisinde olmasına rağmen her maçında stadı tamamen (69 bin seyirci) doluyor. Ligde alt sıralarda yer alan Schalke 61 bin 338, son sıradaki Köln 47 bin 775 seyirciye oynuyor.

Köln’ün kadrosunda Beşiktaş’ın ya da Fenerbahçe’nin kadrosunda ki yıldızlardan hiç birinin olmadığının altını çizelim. Son olarak stadionwelt isimli internet sitesi Avrupa’da ki kulüplerin statlara giden seyirci ortalamalarını açıkladı. İlk 30’da yine hiçbir Türk kulübü yer almadı. Ama Almanya ikinci lig takımlarından Herta Berlin 38 bin 825 seyirci ortalamasıyla bu listenin otuzuncu sırasında kendine yer buldu.

Sportoto süper liginde şampiyonluk mücadelesi veren Tranzonspor ve Bursaspor bile ortalama seyirci sayısında Alman üçüncü ligi takımlarından Dinamo Dresden (16 bin 40), Eintracht Brauschweig (15 bin 190) gibi takımların rakamlarına ulaşamadı. Takımlarımız her ne kadar kadrolarına yıldız futbolcular alıp, 40, 50 bin ya da daha büyük statlar yapsalar bile seyirci bulamıyorlar.

Haberin Devamı


HENTBOL, BUZ HOKEYİ MAÇLARINA BİLE DAHA FAZLA SEYİRCİ GELİYOR
Almanya’da Buz hokeyi, Basketbol, hentbol liginde bazı takımların bile seyirci ortalaması 1’inci ligde mücadele eden birçok takımın üzerinde yer alıyor. Örneğin Buz hokeyinde Berlin Eisbaeren ortalama 13 bin 500 kişiye oynarken, Hamburg’un Hentbol ligindeki ekibi 10 bin 737, Beko Basketbol liginde mücadele eden Alba Berlin 9 bin 595 seyirciye oynuyor. Futbolda Almanya beşinci liginde mücadele eden Rot-Weiss Essen’ın seyirci ortalaması 6 bin 177, dördüncü ligdeki RB Leibzig’in 6 bin 158 yine dördüncü lig takımlarından Hessen Kassel’ın 6 bin 63’ü buluyor. Bu arada Almanya 2’inci basketbol ligi PRO A’da oynayan Bayern Münih takımının seyirci ortalamasının 3 bin 250 olduğunu da belirtelim.

GERÇEK TARAFTAR NEREDE?
Ülkemizde herkes futbolu biliyor ve konuşuyor. Ama stada gitmeye, takımlarını canlı seyretmeye gelince bunu yapmıyorlar. Kulüpler bilet fiyatlarının yüksek oluşundan şikayet ediyor. Milyonlarca taraftarı olan kulüplerimiz bile statlarını dolduramıyorlar. Hele kötü bir sezon geçiriyorlarsa hiç şansları olmuyor. Avrupa’da spor medyası Türk futbol seyircisini fanatik ve ateşli olarak nitelendiriyor. Avrupa Kupası maçlarında Türk takımlarıyla eşleşen kulüpler ilk açıklamaları “Cehenneme gidiyoruz. En çok ateşli Türk taraftarlardan çekiniyoruz” açıklamalarını yapıyorlar. Ama lig maçlarında bu taraftarları göremiyoruz. Almanya’da beşinci lig maçını bile 6 binin üzerinde seyirci takip ediyorsa Türkiye’de büyük paralarla kurulan takımlar eğer üç büyüklerle oynamıyorlarsa statlarını dolduramıyorlar.

EN UCUZ BİLET TÜRKİYE’DE
Avrupa ligleri arasında en ucuz bilet spor toto süper liginde satılıyor. Büyük takımların maçlarını saymazsak Anadolu takımları 3 liradan bilet satıyorlar. Örneğim Manisaspor ile Sivasspor arasında oynanan lig maçının biletleri 3 ila 20 lira arasında değişiyordu. Sezon başında Kayserispor Trabzonspor maçı bilet fiyatlarını 10-50 lira arasında açıklamıştı. Almanya’da ortalama en düşük bilet ücreti Mainz (24,25 Euro) ve Frankfurt (24,75 Euro) maçlarında satılıyor. Bundesliga’da hiçbir kulüp derbi niteliği taşıyan maç biletlerine zam yapmıyor. En ucuz kombine biletini B. Münih (120 Euro) ve Hannover (132 Euro) satarken, en pahalı kombine bileti Dortmund (847 Euro) ve Frankfurt (764 Euro) kulüpleri veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!