Senfoniyle açtılar

Güncelleme Tarihi:

Senfoniyle açtılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2008 19:18

Almanya'nın en büyük camisi olarak 7,5 milyon Euro'ya inşa edilen Duisburg Marxloh DİTİB Camisi dün düzenlenen törenle açıldı. Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı törende filarmoni orkestrası Johann Sebastian Bach'ın parçalarını çaldı.

Haberin Devamı

Almanya'nın en büyük, Avrupa'nın ise ikinci büyük camisi olan Duisburg'daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camisi dün düzenlenen muhteşem bir törenle ibadete açıldı. Yaklaşık 7 milyon 500 bin Euro'ya mal olan DİTİB Merkez Camisi'nin açılışına katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ile Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Başbakanı Jürgen Rüttgers, caminin barış ve dostluk mabedi olacağını vurguladılar. Aslı Sevindim'in sunduğu açılış etkinliği 1500 metrekarelik bir çadırda gerçekleştirildi. Çadıra sığmayan davetliler, caminin önünde oluşturulan bir alanda büyük ekran televizyondan konuşmacıları dinlediler.

CAMİLER AVLULARDAN ÇIKMALI

Cami inşasını baştan bu yana desteklediğini ifade eden NRW Başbakanı Dr. Jürgen Rüttgers şunları söyledi: 'Ülkemizde daha fazla camiye ihtiyacımız var. Sadece avlularda değil, görünür camiler olmalı. Bu cümle ile ne söylemek istediğimin farkındayım ve sözlerimin de arkasındayım. Karşılıklı diyalog her zaman kolay olmadı. 90'lı yılları düşünün. Ezan tartışmaları yaşandı. Ama Duisburglular bir şeyi kavradılar. Onlar anladılar. Bu diyalog merkezi için kendilerine teşekkür ediyoruz. Sınırları aşan karşılıklı tanışma ve görüşme imkanı sağlayan bu merkez için teşekkürler.'

"BACH" ÇALDILAR

İnşaatına 2005 yılının mart ayında başlanan caminin açılışı İstiklal Marşı ve Alman Milli Marşı'nın okunması ile başladı. Daha sonra imam Sadık Çağlar ile ilahiyatçı Ali Topçuk, Kuran-ı Kerim okudular. Okunan Kuran Almanca'ya da çevrildi. Cami Derneği Başkanı Mehmet Özay'ın açılış konuşmasından sonra DİTİB Eğitim ve Diyalog Merkezi Başkanı Elif Saat, konukları selamlayarak çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kapılarının herkese açık olduğunu vurgulayan Saat'in konuşmasının ardından Duisburg Filarmoni Orkestrası sanatçıları bir konser verdiler. Konserde Johann Sebastian Bach'ın parçalarını Martin Schie ve Florian Geldsetzer icra ettiler.

DOSTLUÐA KATKI

Duisburg Anakent Belediye Başkanı Adolf Sauerland, caminin Duisburg için önemini vurgulayarak, 'Bu mabet kentimize ayrı bir özellik kazandırmıştır' dedi. DİTİB Başkanı ve Din Hizmetleri Müşaviri Sadi Arslan da camilerin Almanya'da barış ve dostluğa büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Kıvanç da camide emeği geçenleri kutladı.


CAMİDEN NOTLAR

Cami, 1970'li yıllarda eski maden ocaklarının kantininde kuruldu. Kantin camide 200 kişi aynı anda ibadet edebiliyordu. Yeni cami ise daha sonra satın alınan bu alana yapıldı.

Yeni camide binden fazla kişi aynı anda ibadet edebilecek. Yaklaşık 7,5 milyon Euro'luk maliyetin 3,5 milyon Euro'su Avrupa Birliği kaynaklarından sağlandı.

Yeni cami projesinde kadınların da büyük ağırlığı oldu. Zülfiye Kaykın, projenin müdürlüğünü başarıyla yaptı. Diyalog birimini ise Elif Saat yürüttü. Zehra Yılmaz da inşaat boyunca büyük katkı sağladı.

Cami inşaat halindeyken bile büyük ilgi gördü. Açılışa kadar 30 bin kişi camiyi gezdi. Çevrede oturan Duisburglular camiden, 'Bizim camimiz' diye söz ettiler. Karşıt gösteriler ise hiç yaşanmadı.

Camide yer alan diyalog merkezi kapılarını herkese açıyor. Özellikle İslamla ilgili bilgi almak isteyenler, bu merkeze başvurabilecekler.

Cami kompleksinde yer alan Diyalog Merkezi'nin girişi ana caddeye bakıyor. Bunda amaç, isteyenlerin çok rahat bir biçimde diyalog merkezine girebilmeleri.

Caminin minareleri çevrede bulunan kiliselerin çan kulelerini geçmiyor. Böylece, cami mimarisinde çevrede bulunan ve yüzyıllardır çoğunluk toplumunun ibadet ettiği mekanlara da bir şekilde saygı ifadesi vurgulanmış oluyor.

Caminin inşa edildiği Marxloh muhitinde Almanlar azınlıkta bulunuyor. Semtin yüzde 60'ı yabancı. Gelir düzeyi ise düşük. Caminin yapılmasıyla özellikle turistik bakımdan semtin değeri aratacak. Esnaf da bu işten hayli karlı çıkacak.

Caminin yapılmasında çevrede yaşayan Müslümanlar kadar yerel siyasetçilerin de emeği var. Özellikle Anakent Belediyesi ve çevrede bulunan diğer dinlere ait kurumlar projeye büyük destek verdiler.

Cami açılışına Almanya'nın dışından da büyük bir basın ilgisi oluştu. Kanada da dahil 200'den fazla gazeteci akredite oldu.

DİL YASAÐI İNSANLIK DIŞI UYGULAMA

Açılışta konuşan NRW Eyaleti Başbakanı Jürgen Rüttgers, göçmenlere yönelik kısıtlamaları kabullenemeyeceğini vurguladı. Rüttgers, 'Bu insanların kendi dillerinde konuşmamalarını mı istemeliyiz? Alıştıkları gazeteleri okumasınlar mı? Bunları isteyen, insanlık dışı taleplerde bulunuyor demektir. Yaşlı göçmenler saygı hak ediyorlar. Onlara saygı borçluyuz. Yaşlılardan beklentim, çocuklarına ve torunlarına yardımcı olsunlar. Almanca öğrenmelerini teşvik etsinler. Ülkemize olan sorumluluğumuz bunu gerektirir" dedi.


KİLİSE TEMSİLCİLERİ DE KATILDI

Açılışa katılan Essen Piskoposu Dr. Felix Genn, Protestan Kilisesi temsilcisi Nikolaus Schneider ve Duisburg Yahudi Cemaati Temsilcisi Michael Rubinstein, Duisburg'da inşa edilen caminin dinler arası diyalogda ve toplumsal barışta üstleneceği rolü anlattılar.

ALMANYA'NIN EN BÜYÜÐÜ

Marxloh'daki cami 2 bin 500 metrekare kullanım alanına sahip. Bir minaresi bulunan caminin biri devasa boyutta olmak üzere toplam 19 kubbesi var. Cami sadece ibadet merkezi olarak inşa edilmedi. İçinde yar alan birimlerde sosyal ve kültürel etkinlikler yapılacak. İslamla ilgili derslerin verileceği sınıflar yer alacak. Konukların ağırlanacağı restoran ve ve kitaplık da camiye ayrı bir renk katıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!