Sembolik seçimi SPD kazandı

Güncelleme Tarihi:

Sembolik seçimi SPD kazandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2011 12:26

ALMANYA’nın başkenti Berlin’de 18 Eylül’de yapılacak eyalet meclisi seçimlerinde oy kullanamayacak AB vatandaşı olmayan kişiler için düzenlenen sembolik seçimlerin galibi, yüzde 37.6 oy alan Sosyal Demokrat Parti (SPD) oldu.

Haberin Devamı

Seçimleri düzenleyen ‘Jede Stimme’ (Her oy) adlı derneğin başkan yardımcılığını yapan SPD Berlin Eyalet meclisi üyesi Raed Saleh, kesin olmayan geçici sonuçlara göre SPD’nin birinci parti olduğunu açıkladı.

ALMANYA GENELİNDE YAPACAĞIZ
Sembolik seçimlere yaklaşık 2 bin 500 kişinin katıldığını belirten Saleh, katılımın tahmin ettiklerinden çok daha fazla olduğunu söyledi. Berlin’de yaklaşık 470 bin kişinin Alman vatandaşı olmadığı için oy kullanamadığına işaret eden Raed Saleh, “Tüm partilerin bu konuyu ele alması lazım. Bu konuyu tartışmaya açmak istedik” dedi. Çok sayıda kişinin Alman vatandaşlığına geçmek istediğini, ancak geliri düşük olduğu için bunu gerçekleştiremediklerini ifade eden Saleh, vatandaşlığına geçişlerin gelire bağlı olmaması ve kolaylaştırılması gerektiğini kaydetti. Saleh, Almanya’da bu konuda genel seçimlerin yapılacağı 2013 yılına kadar yasal düzenleme yapılamaması durumunda sembolik seçimleri 2013 yılında Almanya genelinde de yapacaklarını belirtti.

ÇİFTE VATANDAŞLIK KABUL EDİLSİN
BIG Berlin eyalet teşkilatı başkanı İsmet Mısırlıoğlu da düzenlenen bu sembolik seçimlerin, kendileri için büyük önem taşıdığını belirterek, burada oy kullanamayan ve küskün olan kitlenin nasıl bir seçim yapacağının görüldüğünü ifade etti. Berlin’de ilk kez seçime girecek olan BIG’in aldığı oy oranını başarı olarak nitelendiren Mısırlıoğlu, bu oranı Berlin Eyalet Meclisi seçimlerine de yansıtmak istediklerini kaydetti. Mısırlıoğlu, Alman hükümetine çağrıda bulunarak, çifte vatandaşlığı mümkün kılmasını istedi.

SEMBOLİK SEÇİMİN SONUÇLARI:
Sosyal Demokrat Parti (SPD): 37.6
Yeşiller Partisi: 25.6
Sol Parti: 12.1
Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU): 7.8
Yenilik ve Adalet İttifakı (BİG): 5.6
Korsanlar Partisi: 3.4
Hür Demokrat Parti (FDP): 2.4

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!