Şehri nine Almanya'da kalıyor

Güncelleme Tarihi:

Şehri nine Almanyada kalıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2009 10:37

Altı aydan fazla Türkiye'de kaldığı için sınır dışı edilmek istenen 73 yaşındaki Çankırılı Şehri Bektaş için başta avukat Sülmez Doğan ve milletvekili Mustafa Kemal Öztürk, herkes seferber oldu. Bremerhaven'ın Sosyal Demokrat Partili (SPD) Belediye Başkanı Jörg Schulz, “Bu olay insanların yaptığı yasalardan daha yüce yasaların ışığında değerlendirilmeli” diyerek sınır dışı kararın geri alınması ve yaşlı kadına tekrar yerleşim hakkı verilmesi talimatı verdi.

Haberin Devamı

ALMANYA'NIN 40 yıldır Bremerhaven kentinde yaşayan ve Türkiye'de altı aydan fazla kaldığı için oturumu iptal edilerek hakkında sınır dışı kararı çıkarılan 73 yaşındaki Çankırılı Şehri Bektaş'ın sınır dışı işlemleri durduruldu.
Başta avukatı Sülmez Doğan, Bremen Eyalet Parlamentosu milletvekili Mustafa Kemal Öztürk (Yeşiller) olmak üzere Alman basınının da sınır dışı kararını “skandal” olarak tanımlaması üzerine kentin Sosyal Demokrat Partili (SPD) Belediye Başkanı Jörg Schulz bir açıklama yaparak, “Bu olay insanların yaptığı yasalardan daha yüce olan yasaların ışığında değerlendirilmeli. Her ne kadar yabancılar yasası sınır dışı öngörse de, vicdan bunu kabul edemez. Dosyayı bizzat inceledim. Şehri Bektaş sınır dışı edilmeyecek. Kendisine iptal edilen oturum (yerleşim) hakkı tekrar verilecek” diyerek sınır dışı kararının kaldırıldığını söyledi.

“Hürriyet muhabir gönderdi”
Yaşlı kadının sınır dışı edilmek istenmesine ve kendisinin en geç 5 Ocak tarihe kadar ülkeyi terk etmesine gerektiğine önceki günkü sayılarında geniş yer ayıran yerel Alman basını, Hürriyet'in de konuyla ilgilenmesinin yabancılar dairesini zora soktuğunu belirttiler. Bremerhaven en büyük gazetesi Nordsee Zeitung haberinde “Yabancılar dairesinin telefonları hiç durmadı. Olay Türkiye kadar duyuldu. Ülkenin en büyük gazetesi Hürriyet olayı inceleyip haberleştirmek için bir muhabir gönderince, Belediye Başkanı olayı 'en önemli gündem konusu' yaparak, yabancılar dairesi ile görüşüp sınır dışı kararının iptalini sağladı” dedi.

Avukatın çabaları
Sınır dışı kararının iptal edilmesinde avukat Sülmez Doğan ve milletvekili Mustafa Kemal Öztürk büyük rol oynadı. Öztürk, Bremerhaven'in bağlı Bremen eyaletinin İçişleri Senatörü Ulrich Maeurer ile kriz görüşmesi yaptı. Maeurer'i kararın yanlışlığı konusunda ikna etmeyi başardı. Avukat Sülmez Doğan ise yabancılar dairesini arayarak dava açacaklarını, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceklerini söyledi. Ayrıca Nazi döneminde toplama kamplarında öldürülen Romanlar için düzenlenen bir anma etkinliğinde karşılaştığı Belediye Başkanı Jörg Schulz ile konuyu detaylı konuşan Sülmez Doğan, “40 yıl burada çalışmış, devletten tek Cent yardım almamış bir yaşlı kadını sınır dışı etmek kentimizin imajını zedeleyeceği gibi, göçmenlerin güvenini yok eder” dedi. Schulz, Doğan bu sözleri üzerine olayla bizzat ilgileneceğini sözünü verdi. Aradan Birkaç saat geçtikten sonra Doğan'ı arayan Schulz, yabancılar dairesi ile görüştüğünü, Şehri Bektaş'ın sınır dışı kararın durdurulacağını ve bunu resmi bir açıklama yaparak kamuoyuna duyuracağını söyledi.

Gözyaşlarına boğuldu
Sınır dışı kararının durdurulduğu avukatı Sülmez Doğan'dan öğrenen Şehri Bektaş, gözyaşlarına boğuldu. Üç hafta önce eşini kaybeden ve yabancılar dairesinin kararıyla ikinci bir şok yaşayan Şehri Bektaş, gelen müjdeli haberle biraz olsun rahatladığını söyleyerek, “Keşke tüm bunlara gerek kalmasaydı. Almanya'ya ömrümüzü verdik. Memleketimiz Türkiye'de altı-yedi ay kalmamız bize çok görülmemeli” dedi. Avukat Sülmez Doğan ise, “Ben bir dakika bile Şehri teyzenin burada kalacağından şüphe etmedim. Çünkü karar ne insanı, ne de hukuki açıdan kabul edilecek gibi değildi. Almanya'da binlerce benzer durumda olan yaşlı insanlarımız var. Bremerhaven'in skandal kararı iptal ederek verdiği mesaj umarım örnek teşkil eder” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!