Seçme hakkı olmayanlar için sandık

Güncelleme Tarihi:

Seçme hakkı olmayanlar için sandık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2011 17:26

Berlin'de AB üye ülke vatandaşı olmadıkları için oy kullanamayanlar ve 18 yaşaltı gençler için sandık kuruluyor.

Haberin Devamı

Berlin'de 18 Eylül'de yapılacak eyalet seçimlerinde oy kullanma hakkı olmayanlar için de sandık kurulacak. Yerel seçim hakkının Avrupa Birliği (AB) üye ülke vatandaşı olmayanlara da verilmesini sağlamak amacıyla kentin çeşitli lokallerinde kurulacak sandıklarda aralarında Türklerin de bulunduğu oy hakkı olmayan Berlinlilerin sembolik de olsa oy kullanması sağlanacak.

HERKESE OY HAKKI
Berlin'de kurulan 'Jede Stimme 2011' 'her oy 2011' adlı inisiyatif, 29 Ağustos Pazartesi'den 4 Eylül Pazar günü kadar kurulacak sandıklarda 18 yaşının üzerindeki tüm Berlinlilerin oy kullanmasına olanak tanıyor.

İnisiyatif tarafından yapılan açıklamada Berlin'de 460 bin Alman pasaportu olmayan göçmenin yaşadığı ve seçim kanunları nedeniyle bu kişilerin yapılacak seçimlere katılmasının engellendiğine dikkat çekildi. Vergilerini ödeyen ve tüm siyasi kararlardan etkilenmesine rağmen oy kullanamayan bu kitleye de seçim hakkı verilmesi amacıyla başlatılan sembolik seçimlere tüm göçmenlerin katılması isteniyor.

SİYASİ PARTİLERİ SEÇECEKLER
Bir hafta boyunca yapılacak oy verme işleminde seçmenler sadece siyasi partilere oy atacak. Alman vatandaşı olmayan 18 yaşından büyüklerin katılacağı seçimlerde seçmenlerden sadece ikametgah belgesi talep ediliyor. Sandıklar 4 Eylül Pazar günü açılacak.

CHİP DE DESTEKLİYOR
Türk mahallesi olarak bilinen Kreuzberg'deki gençlik merkezi Chip de sembolik seçimleri destekliyor. Reichenbergstrasse'de bulunan gençlik merkezinde sembolik seçimler için kurulacak sandıklara seçmenler 29 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde hergün 17.00 ile 19.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.

Gençlik merkezi Chip'de ayrıca 18 yaş altındaki gençler için de bir sandık kuruluyor. Chip yöneticisi Biatrice Toulier, 18 yaşın altındakiler için kurulan sandıkla gençleri politika yapmaya teşvik etmek ve demokrasinin nasıl işlediğini anlatmayı hedeflediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!