Seçim Yasası’nda reform arayışı

Güncelleme Tarihi:

Seçim Yasası’nda reform arayışı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2023 11:41

Hükümetin planladığı Seçim Yasası’nda değişiklik önerilerini beğenmeyen CDU/CSU, seçim bölgesi sayısının 299’dan 270’e düşürülmesini önerdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Seçim Yasası’nda köklü bir reform yapılarak Federal Meclis’teki milletvekili sayısının düşürülmesi tartışmaları yoğunlaştı. SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin şu anda 736 olan Federal Meclis milletvekili sayısının 598’la sınırlandırılmasını içeren Yasa Tasarısı önerisine ana muhalefet CDU/CSU karşı çıktı. SPD’nin şu anda olduğu gibi ülke genelinde seçim bölgesi saysının 299’da kalması, ancak kendi seçim bölgelerinde düşük oy oranıyla seçilen direkt adaylar yerine listelerdeki adaylara öncelik verilmesi önerisine muhafazakâr kanat CDU/CSU itiraz etti. Böyle bir durumda, direkt aday gösterilen bazı seçim bölgelerinin Federal Meclis’te temsil edilemeyeceğine dikkat çeken CDU/CSU, böyle bir Seçim Yasası Tasarısı’na destek vermelerinin söz konusu olmadığını ilan etti.

Seçim Yasası’nda reform arayışı
270 SEÇİM BÖLGESİ
CDU/CSU’nun Almanya’da 299 olan seçim bölgesi sayısının 270’e düşürülmesinden yana olduğu ortaya çıktı. Alman Birinci Televizyonu’nun (ARD) CDU/CSU Federal Meclis Grubu’ndaki iç görüşmelere dayanarak verdiği haberinde, seçim bölgelerinde daha fazla direkt adayları kazandığı için partilerinin aldığı oy oranı göz önünde bulundurularak ek milletvekili çıkarma imkânının sınırlandırılmasını planladığı belirtildi. CDU/CSU’nun aynı zamanda yüzde 5 barajını aşamayan partilerin 3 yerine ancak 5 seçim bölgesinde direkt adaylarının kazanması halinde Federal Meclis’e girmelerine izin verilmesinden yana olduğu da belirtildi. Almanya’da bu yöndeki tartışmaların önümüzdeki günlerde daha da yoğunlaşmasının beklendiğine de dikkat çekilirken, Seçim Yasası’nda reformun hayata geçirilmesi için Federal Meclis’te mutlak çoğunluğun oylarına ihtiyaç duyulduğu da hatırlatıldı. Almanya’da 26 Eylül 2021’de yapılan genel seçimlerde seçim bölgelerinde partilerin toplam oy oranına göre daha fazla direkt adayları kazandığı için tüm partiler toplam 138 milletvekili daha çıkardı. CDU/CSU 41, SPD 36, Yeşiller 24, FDP 16, AfD 14 ve Sol Parti 7 sandalye fazladan kazandı.

BAKMADAN GEÇME!