Seçim öncesi koltuklar paylaşılmaya başlandı

Güncelleme Tarihi:

Seçim öncesi koltuklar paylaşılmaya başlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2005 00:00

Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkmakla tanınan CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber’in Dışişleri Bakanı olmak istediği ileri sürüldü.

Haberin Devamı




Edmund Stoiber
SPD’nin 4 Temmuz’da CDU/CSU’nun da 11 Temmuz’da seçim programını ilan edeceği açıklandı.

Almanya’da erken seçim kararı verilmeden bakanlık koltuklarının paylaşılmasına başlandı. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliğine karşı çıkanların başında gelen Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber’in Federal Dışişleri Bakanı olmak istediği ileri sürüldü.


Haftalık ``Bild am Sonntag’’ gazetesi, Edmund Stoiber’in CDU/CSU’nun başbakan adayı Angela Merkel’e, kabinede yer alma sözü verdiğini iddia etti.

Gazetenin CSU yöneticilerine dayanarak verdiği haberinde, Berlin’de iktidar değişikliğinin gerçekleşmesi durumunda Edmund Stoiber’in Federal Dışişleri Bakanı olmak istediği yer aldı.

Aynı haberde, Stoiber’in Bavyera’da kendisinin yerine eyalet başbakanlığına kimin getirileceği tartışmaları yaşanmasına meydan vermemek için bakanlık kararını resmen açıklamadığı da ileri sürüldü.

CSU’nun iktidar değişikliği durumunda 4 bakanlık talep edeceği öne sürüldü. 1994-1998 yılları arasında Bavyera Çevre Bakanlığı yapan Thomas Goeppel’in Federal Çevre Bakanlığına, Helmut Kohl döneminde Federal Sağlık Bakanlığı yapan Horst Seehofer’in de Federal Çalışma Bakanlığına getirilmesinin beklendiği kaydedildi.

Hıristiyan Demokrat Birliği Partili (CDU) Hessen Eyalet Başbakanı Roland Koch’un ise ``benim yerim Hessen’’ dediği halde Merkel kabinesinde ``süper bakan’’ olarak Federal Maliye ve Ekonomi Bakanlığını üstleneceği öne sürüldü.

Program hazırlığı

Hükümetin küçük ortağı Yeşiller ile Hür Demokrat Parti (FDP) seçim programlarına tamamlarken, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) 4 Temmuz’da, CDU/CSU’nun da 11 Temmuz’da seçim programını ilan edecekleri açıklandı.

SPD Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) dün Berlin’de bir araya gelerek seçim programının ana hatlarını görüştü. SPD sol kanadının yıllık kazanç ve gelirleri 200 bin Euro’nun üzerinde olanlardan ``zengin vergisi’’ alınması önerisi de gündeme geldi.

CDU/CSU’nun da emeklilik yaşının yükseltilmesini, sağlık sigortasında yeni bir prim sistemi uygulamasına geçilmesini ve sübvansiyonların önemli ölçüde azaltılmasını içeren seçim programına önümüzdeki günlerde kesin şeklini vereceği açıklandı. CDU/CSU’nun seçim programında Katma Değer Vergisi’nin (KAV) artırılmasının yer alacağından hareket edildiği de belirtildi.

Oylama 1 Temmuzda

Başbakan Gerhard Schröder’in güvenoyu talebiyle ilgili olarak Çarşamba günü Bakanlar Kurulu’na bilgi vereceği açıklandı. Schröder’in muhtemelen yarın veya Perşembe günü SPD ve Yeşiller’in önde gelenlerine de güvenoyu talebinin gerekçelerine dönük açıklamalarda bulunacağı da belirtildi. Güven oylamasının ise daha önceden öngörülen şekilde 1 Temmuz cuma günü yapılacağı da yinelendi.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!