Schwandorf kurbanları anıldı

Güncelleme Tarihi:

Schwandorf kurbanları anıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2008 11:05

20 yıl önce ırkçı bir gencin kundakladığı binada hayatlarını kaybeden Can ailesinin üç ferdi ile Jurgen Hübner adlı Alman, Schwandorf belediyesinde yapılan törenle anıldı. Belediye Başkanı "Burada ırkçılığa yer yoktur" derken, Can ailesinin bugün 39 yaşında olan kızları Leyla(ikinci resimde) "Yaşananlar bana hala acı veriyor" dedi.

Haberin Devamı

Almanya’nın Bavyera Eyaleti'nde bulunan Schwandorf kasabasında 20 yıl önce Neonazi Josef Saller’in kundaklaması sonucu çıkan yangında yanarak hayatlarını kaybeden Bursa’lı Fatma ve Osman Can ile oğulları Mehmet (11) ve Jurgen Hübner adlı Alman, Schwandorf Belediyesi'nde yapılan iki ayrı törenle anıldı. 17 Aralık 1988 tarihindeki acı olayı anmak için önce Belediye Meclisi'nde saygı duruşu yapıldı. Dün ise belediye binası toplantı salonunda bir tören düzenlendi. Törene Belediye Başkanı SPD’li Helmut Hey, Nürnberg Başkonsolosu M. Selim Kartal ile Can ailesinin kızları Leyla Kellecioğlu (39), oğlu Erkan (21) ile kızı Aysu Kellecioğlu (11), yangında ölen Alman Jurgen Hübner’in eşi Luise Hübner, Schwandorf Meclis Üyesi Ferdi Erarslan, Öğretmen Mehmet Yalçın, Din görevlisi Cebrail Koz, Can ailesinin yakınları katıldı.

Irkçılığa yer yok

Törende bir konuşma yapan Schwandorf Belediye Başkanı Helmut Hey 'Bizim için hayatını kaybedenlere saygı duymak ve onların anılarını sonsuza yaşatmak başlıca görevimizdir. Şimdi ve gelecekte Schwandorf’ta ırkçılığa yer yoktur' dedi. Başkonsolos Kartal ise, acı bir olay yaşandığını hatırlatarak, 'Bu gibi olayları hassasiyetle takip ediyoruz. Burada yöneticilere önemli görevler düşüyor. Bu törenin yapılması işin önemini gösteriyor' şeklinde konuştu.

Yaşananları unutamıyorum

Feci olayda anne, baba ve erkek kardeşini kaybeden Leyla Kellecioğlu, ırkçı Alman gencinin 12,5 yıl yattıktan sonra hapishaneden çıktığına dikkat çekerek "Onun bu kentte yaşamaması bize biraz teselli veriyor. Ama asla ailemi unutamıyorum ve hala acı çekiyorum" dedi. Leyla Kellecioğlu, evli olduğu için yundaklama sırasında kendi evinde kalıyordu. Belediyedeki törenden sonra, olayın meydana geldiği Schweiger sokağı 2 numaralı binaya gelen Başkonsolos Kartal ve Schwandorf’lu Türkler saygı duruşunda bulundu ve hayatını kaybedenler için dua etti.

KARDEŞ ŞEHİR ARANIYOR

Schwandorf Belediye Başkanı Helmut Hey, Leyla Kellecioğlu ve Başkonsolos Kartal’a birer anı plaketi verirken, Türkiye’den bir kardeş şehre sıcak baktıklarını söyledi. Schwandorf DİTİB Derneği Başkanı Fazlı Kellecioğlu ise, Schwandorf kurbanları için mevlit okutacaklarını belirtti.

12,5 YIL CEZAYA ÇARPTIRILMIŞTI

Bilindiği gibi kundakçı aşırı sağcı Josef Saller 12,5 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve cezasının bitiminden sonra Doğu Almanya’da yaşamını sürdürmeye başlamıştı.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!