Schüssel hüsrana uğradı

Güncelleme Tarihi:

Schüssel hüsrana uğradı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2005 00:00

Avusturya´daki Steiermark Eyaleti seçimleri öncesi oy için Türkiye karşıtlığı yapan Başbakan Wolfgang Schüssel hüsrana uğradı. Bir önceki seçimlerde yüzde 47.3 olan oyu yüzde 38.4´e inen Schüssel, bu seçim öncesi Türkiye´nin AB ile müzakerelerinin yolunu bile tıkamıştı.

Haberin Devamı




Wolfgang Schüssel
Türkiye´nin AB ile 3 Ekim´de başlaması planlanan müzakerelere, eyalet seçimleri nedeniyle engel çıkaran ve Türkiye karşıtlığı ile oy peşinde koşan Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, en kuvvetli olduğu eyalette kaybetti. Steiermark´ta bir önceki seçimlerde aldığı yüzde 47,3 oyu koruyamayan Wolfgang Schüssel, hüsrana uğradı. Schüssel, seçimlerden zaferle çıksaydı gelecek haftaki Burgenland ve 23 Ekim´deki Viyana eyalet meclisi seçimleri için de Türkiye´yi diline dolayacaktı.

AB Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamasına karşı çıkıp son ana kadar direnen Avusturya´nın Steiermark Eyaleti´nde dün sandığa gidildi. Başbakan Wolfgang Schüssel´in Türkiye politikasının da bir anlamda test edildiği seçimlerden Schüssel´in genel başkanı olduğu muhafazakar Avusturya Halk Partisi (ÖVP) hüsranla çıktı. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre Schüssel´in muhafazakar Halk Parti yüzde 8,8 oranında oy kaybederek oyların sadece yüzde 38,4´ünü alabildi. Seçim sonuçları Avusturya´nın Türkiye´nin AB üyeliğine karşı daha fazla direnemeyeceğinin de göstergesi oldu.

Steiermark seçimleri öncesi ``Türkiye tam üyelik perspektifi verilmemeli’’ politikası güden ve Türkiye karşılarının oylarını isteyen Schüssel, 3 Ekim öncesi bu eyaletteki seçimleri düşünerek Türkiye´ye en çok karşı çıkan başbakan olmuştu. Dün akşam saat 16.00´da sandıklar kapanırken, çıkan sonuçlar Schüssel´in bu politikasının tutmadığını gösterdi. Almanya´daki CDU/CSU başbakan adayı Angela Merkel gibi Türkiye karşıtlığı ile oy isteyen Schüssel de umduğunu bulamadı. Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel böylece 9 Ekim´de Burgenland ve 23 Ekim´de de Viyana Eyalet Parlamentosu seçimleri öncesi ilk büyük şokunu yaşadı.




Franz Voves
Voves'in şansı yüksek

Sosyal Demokrat Parti SPÖ Steiermark bölgesi lideri Franz Voves, dün aldığı oylarla partisini zafere taşıdı. 52 yaşındaki politikacının Steiermark Eyalet Başbakanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Oyunu kullanırken kendinden oldukça emin gözüken Voves günün ilerleyen saatlerinde ilk sonuçların açıklanmasıyla başarısını büyük bir sevinçle yaşadı.

Öte yandan seçmenlerden beklediği desteği göremeyen Steirmark´ın şimdiye kadarki ÖVP´li Eyalet Başbakanı Waltraud Klasnic´in oy kaybetmesi, hakkında medyada geniş şekilde yer alan ticari skandallara bağlanıyor.

İşte sonuçlar

Dün yapılan Steiermark Eyalet Parlamentosu seçimlerinin galibi Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) oldu. SPÖ oylarını 9,4 oranında artırarak yüzde 41´7´ye çıkardı. Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) yüzde 8,7 oranında oy kaybederek 4,6´ya düştü.

Avusturya Komünist Partisi (KPÖ) oy oranına yüzde 4,4 artırarak 5,5´e çıkardı. Yeşiller ise 0,2 oranında oy kayederek 5,4´te kaldı. Jörg Heider’in yeni parti Avusturya´nın Geleceği İçin Birlik Partisi (BZÖ) ise sadece 1,7 oranında oy alabildi. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre 56 sandalyelik eyalet parlamentosundaki koltuk dağılımı şöyle: SPÖ 25, ÖVP 24, KPÖ 4, Yeşiller 3.

Seçime büyük ilgi

Avusturya’daki hükümet ortağı muhafazakar Halk Partisi ÖVP’nin kalesi durumundaki Steiermark Eyaleti´nde, saat 05.00´de başlayan oy verme işlemi saat 16.00´da sona erdi. 929 bin 795 seçmenden 558 bin 147 kişi sandığa giderek oyunu kullandı. Steiermark Eyalet Parlamentosu 56 sandalyeden oluşuyor.

2000´deki seçimlerden 47,29´luk oy oranı ile çıkan muhafazakar Halk Partisi Waltraud Klasnic´in başbakanlığında hükümet kurdu. Aynı seçimlerde 32,32 oranında oy alarak hüsrana uğrayan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) hükümet dışı kaldı. Aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) yüzde 12,4, Yeşiller 5,6 oranında oy aldı. Steiermark Eyalet Parlamentosu´nda halen ÖVP 27, SPÖ 19, FPÖ 7 ve Yeşiller 3 koltuk ile temsil ediliyor.

VİYANA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!