Schröder’e istifa baskısı

Güncelleme Tarihi:

Schröder’e istifa baskısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2005 00:00

Muhalefet partilerinden sonra kendi partisi SPD’den de Schröder’e istifa etmesi için baskı yapılmaya başlandı.

Haberin Devamı




Gehard Schröder
Başbakan Schröder’in istifa edip yerine SPD Genel Başkanı Franz Müntefering’in gelmesi için planlar yapıldığı ileri sürüldü.

Almanya´da erken seçim hazırlıkları yoğun bir şekilde sürdürülürken, Başbakan Gerhard Schröder’in istifa edip yerine Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Genel Başkanı Franz Müntefering’in getirilmesinin planlandığı ileri sürüldü.

Haber ajansı ``ddp´nin’’, SPD Merkez Karar Yürütme Kurulu’nun önceki günkü toplantısında erken seçimlerden vazgeçilip, Başbakan Schröder’in istifa etmesinin ve yerine de Müntefering’in getirilmesinin ele alındığına yer vermesi kafaları karıştırdı.

Başbakan Gerhard Schröder, ``Her saçma şeyi yorumlamak zorunda değilim’’ açıklamasında bulunurken, SPD Meclis Grup Başkan yardımcısı Michael Müller, ``ddp'cilere ``Çamurcu domuzlar’’ suçlamasında bulundu.

SPD Genel Sekreteri Klaus-Uwe Benneter de bu yöndeki haberlerin tamamen uydurma ve saçma olduğunu söyledi. Benneter, MKYK toplantısında bu yönde tek kelime bile konuşulmadığını açıkladı.

İstifa baskısı

Ana muhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) sonra Başbakan schröder’e istifa etmesi için kendi partisi SPD’den de baskı yapılmaya başlandı.

SPD’nin eski yöneticilerinden Ulrich Maurer, Schröder’e partiyi felakete sürükleme suçlamasında bulundu. Bir dönemler SPD Baden-Württemberg Eyalet teşkilatı başkanlığı da yapan Maurer, Schröder’in istifasını talep etti.

SPD’nni işçiler kanadı olarak bilinen İşçi Sorunları Çalışma Grubu´nun 22 Mayıs’ta Kuzey Ren Vestfalya’da yapılan Eyalet Meclisi seçimlerinde partinin uğradığı hezimetin sonuçlarını 26 Haziran’da yapılacak bir toplantıda değerlendireceği açıklandı.

Bu toplantıda, Başbakan Schröder’e alternatif aranmasının da gündeme getirilmesinden hareket edildiği de belirtildi.
Güven sarsıntısı

Başbakan Gerhard Schröder’le Cumhurbaşkanı Horst Köhler arasında erken seçim planıyla ilgili olarak yapılan görüşmenin içeriğinin medyaya sızdırılması ciddi bir güven sarsıntısına yol açtı.

SPD Meclis Grup Başkan Yardımcısı Michael Müller, iki yönetici arasında yapılan ve gizli kalması öngörülen görüşmelerin başkalarına aktarılmasının devlet geleneğine uymadığını söyledi.

Michael Müller, hükümetin Cumhurbaşkanı ile armonik bir şekilde çalışmak istediğini dile getirirken, bu gibi durumların güven sarsıntısına yol açacağına dikkat çekti.

Ortaklık yok

Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) ile İş ve Sosyal Adalet Seçim Alternatifi’nin (WAGS) oluşturmayı planladığı Sol Birlik´in SPD ve Yeşiller’le ortaklık etmeyeceği açıklandı.

PDS’nin lider adayı Gregor Gysi, ``Schröder’in de Merkel´in de neoliberal politikalarını desteklememiz kesinlikle söz konusu değildir’’ dedi.

Gysi ayrıca Yeşiller’in de FDP´ye benzemeye başladığını ileri sürdü ve ``Yeşiller, eski ev işgalcisi davranışlarından uzaklaşıp, şimdi mülk sahibi olanlar gibi davranmaya başladılar’’ değerlendirmesinde bulundu.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!