Schoz’un ‘enflasyonla mücadele’ önerisine karşı çıktılar

Güncelleme Tarihi:

Schoz’un ‘enflasyonla mücadele’ önerisine karşı çıktılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2022 11:41

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un artan enflasyona karşı önerdiği çalışanlara toplu sözleşme zammı yerine vergisiz bir kerelik ödemeye sendikalar karşı çıktı. Sendikalar, özellikle bu yıl için toplu sözleşme zammından vazgeçilmesi önerisini eleştirdi.

Haberin Devamı

KORONAVİRÜS salgınıyla başlayan tedarik zincirindeki aksaklıklar, ham madde eksikliği ve Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla gıda kıtlığı ve enerji fiyatlarındaki artışlar, tüm dünyada enflasyonu tırmandırdı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da enflasyonun önüne geçmek için çalışanlara toplu sözleşme zammı yerine vergisiz bir kereliğine ödeme yapılmasını önermişti. Ancak Scholz’un bu önerisine sendikalar karşı çıktı. Sendikalar, özellikle bu yıl için toplu sözleşme zammından vazgeçilmesi önerisini eleştirdi.

DAHA FAZLA YARDIM ADIMI ATILMALI
2 milyondan fazla üyesi bulunan IG Metall, toplu sözleşme görüşmelerinde bu sektördeki 3.8 milyon çalışan adına ücret görüşmesi yürütüyor. IG Metall Birinci Başkanı Jörg Hofmann, “Toplu sözleşme pazarlıkları başbakanlıkta yapılmıyor. Toplu pazarlık politikamızın hedeflerine karar verenler politikacılar değil, IG Metall’in toplu pazarlık komiteleri ve organlarıdır” diyerek bu konudaki tavrını ortaya koydu. Hofmann, Olaf Scholz’un (SPD) önerisine karşı başka bir öneri getirdi ve şirketlerin spekülatif kârlarından vergi alınmasını savundu. Ayrıca vatandaşların mevcut enflasyonla başa çıkmalarına yardımcı olabilecek daha fazla yardım adımı atılması çağrısında bulundu. IG Metall için toplu sözleşme görüşmeleri Eylül 2022’de başlayacak. Sendikanın hedefi, kalıcı güçlü bir ücret artışı sağlanması.

Haberin Devamı

ver.di DE SICAK BAKMIYOR
Benzer şekilde hizmet sektörü sendikası ver.di de başbakanın önerisine sıcak bakmıyor. ver.di Başkanı Frank Werneke, “Bir kereliğine ödeme işimize yaramaz” dedi. Almanya Tüketiciyi Koruma Kurumu’ndan Michaela Schröder de meyve, sebze ve bakliyattan alınan KDV’ye son verilmesini istedi. Bir başka önlem olarak ısınma yardımının artırılmasını isteyen Schröder, mevcut 300 Euro olan ısınma desteğinin 1000 Euro’ya çıkarılmasını talep etti.

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YARDIM DEĞİL’
Almanya Polis Sendikası (GdP) da işçi sendikalarının eleştirine destek verdi ve öneriye karşı çıktı. GdP Başkan Yardımcısı Rene Klemmer, “Bu sürdürülebilir bir yardım değil. Hayat önümüzdeki aylarda daha pahalı hale gelecek” dedi. Muhalefet partilerinden de Scholz’un önerisine tepki geldi. Federal Meclis’te, Sol Parti’nin Meclis Grubu üyesi Pascal Meiser, “Olaf Scholz, özgür toplu pazarlık görüşmelerine müdahale etmek yerine, federal hükümetin şimdiye kadar açıkça yetersiz olan yardım paketlerini önemli ölçüde iyileştirmesini sağlamalıdır” dedi. Başbakan Olaf Scholz’un bu önerisi ve enflasyonla nasıl mücadele edileceği yönündeki önerilerin görüşüleceği zirve gelecek hafta yapılacak. Zirveye, bilim insanları, sendika temsilcileri, ekonomistler, işveren temsilcileri, eyalet hükümetleri temsilcileri ile bakanlıklar katılacak.

BAKMADAN GEÇME!