Scholz sığınmacı konusuna son noktayı koydu

Güncelleme Tarihi:

Scholz sığınmacı konusuna son noktayı koydu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2023 17:52

Başbakan Olaf Scholz, sığınmacı politikası yüzünden Yeşiller ile FDP arasında yaşanan sürtüşmeye el koydu ve Avrupa Birliği’nin (AB) sınırlarında sığınmacı başvurularının ön değerlendirmesinin yapılıp gerekirse geri gönderilmelerinin yolunu açtı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da koalisyon ortakları Yeşiller ile FDP arasında sığınmacı politikasında yaşanan görüş ayrılığına SPD’li Başbakan Olaf Scholz el koydu ve Yeşiller sıcak bakmadığı halde, AB sınırlarında başvuruların değerlendirilmesi, somut neden görülmemesi halinde sığınmacıların geri gönderilmelerinin yolunu açtı. Hükümete yakın kaynaklara dayanılarak yayımlanan haberlere göre, Başbakan Scholz, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında, AB’nin sığınmacılarla ilgili düzenlemeleri sertleştirmesine ve sığınmacı politikasında reform planlarına karşı çıkan Yeşiller’e bunun böyle devam edeceğini söyledi. AB ülkeleri sınırlarında ‘sığınmacı merkezleri’ oluşturulması konusunda uzlaşmaya vardıkları halde Yeşiller’in karşı çıkması nedeniyle Almanya’nın ‘reformları frenleyen ülke’ konumuna düşmesine izin verilmemesi gerektiğini belirten Başbakan Scholz’un son sözü söyleyip, yarın (perşembe) AB ülkeleri İçişleri Bakanları’nın yapacağı toplantıda reforma onay verilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Scholz sığınmacı konusuna son noktayı koydu

NÜKLEER KONUSUNDA DA MÜDAHALE ETMİŞTİ
Almanya’daki nükleer santralların kapatılması konusunda da FDP ile Yeşiller arasında yaşanan sürtüşmelere Şansölye Scholz müdahale etmek zorunda kalmıştı. Yeşiller, Almanya’da faaliyetteki son 3 nükleer santralın da daha önceden öngörüldüğü şekilde 31 Aralık 2022 tarihinde kapatılmasında ısrar ederken, küçük ortak FDP yaşanan enerji krizi nedeniyle üretimin 2024 yılına kadar devam etmesini istemişti. Ancak uzlaşmaya varılamayınca Başbakan Olaf Scholz devreye girerek son sözü söylemiş ve nükleer santralların 15 Nisan 2023’te kapatılacağını ilan etmişti. Nitekim öyle de oldu ve son üç nükleer santral da kapatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!