Scholz Afrika’da, Steinmeier Afrika yolunda

Güncelleme Tarihi:

Scholz Afrika’da, Steinmeier Afrika yolunda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2023 12:57

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Afrika ülkeleriyle ekonomik ilişkileri geliştirmek için dün (pazar) Nijerya’ya hareket ederken, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de çarşamba günü Tanzanya’nın güneyindeki Songea’da sömürgecilik döneminde Almanlar tarafından Herero ve Nama halklarına girişilen katliamları Almanya’nın soykırım olarak kabul etmesinden bu yana ilk kez kurban yakınlarıyla buluşacak.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 2 yıl önce göreve başlayan Şansölye Scholz, 2022’de Senegal, Nijerya ve Güney Afrika’yı, bu yıl mayıs ayında da Kenya ve Etiyopya’yı ziyaret ederken, bu kez de üç gün boyunca Nijerya ve Gana’da bir dizi görüşmeler yapacak. Rusya’nın, Ukrayna’da başlattığı savaşın ardından uygulanan yaptırımlar nedeniyle Almanya’ya petrol ve doğalgaz ihracını durdurması üzerine enerji sıkıntısının atlatılması için Başbakan Scholz’un bu ziyaretinde ağırlıklı olarak doğalgaz ithali üzerinde duracağı açıklandı.

Scholz Afrika’da, Steinmeier Afrika yolunda

Şansölye Olaf Scholz, Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu

Başkent Abuja’da Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu ile bir araya gelen Scholz, şu anda nüfusu 220 milyon olan ve 2050 yılında 400 milyona ulaşması beklenen Nijerya’nın Almanya için önemli bir ‘ekonomi partneri’ olduğunu söyledi. Scholz, bu alanda ikili ilişkileri geliştirmekte kararlı olduklarını da vurguladı. Scholz-Tinubu görüşmesinde bölgede yaşanan terörün yanı sıra düzensiz göç konusu üzerinde durulduğu, heyetler arası görüşmelerde de tarım, enformasyon ve iletişim teknolojisi, ulaşım ve lojistik konularının ele alındığı belirtildi. Şansölye Scholz’un bu akşam (pazartesi) Gana’ya geçerek salı günü benzer konu ve alanlarda bir dizi görüşmelerde bulunacağı açıklandı.

Scholz Afrika’da, Steinmeier Afrika yolunda
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier

Haberin Devamı

KURBAN YAKINLARIYLA BULUŞACAK
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de Tanzanya ve Zambiya’yı ziyaret edecek. Bu akşam Tanzanya’da askeri törenle karşılanacak olan Steinmeier, yarın Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan’la görüşecek. Tanzanya’da sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileriyle bir araya gelecek olan Steinmeier, çarşamba sabahı ülkenin güneyindeki Songea kentine uçarak Maji-Maji ayaklanması sırasında Alman sömürgeci güçler tarafından katledilen Herero ve Nama kurbanlarının yakınlarıyla buluşacak. Ayrıca Maji-Maji Müzesi ike Maj-Maji İlkokulu’nu da ziyaret ettikten sonra Zambiya’ya hareket edecek.
1904-1907 yıllarında Almanya’nın sömürgesi olan bölgelerde şu andaki Namibya sınırları içinde yaşayan Herero ve Nama halklarının ayaklanması üzerine Alman sömürgeci güçlerinin 200-300 bin kişiyi katlettiğinden hareket ediliyor. Uzun süren görüşmelerden sonra Almanya bu katliamı 2018 yılında ‘soykırım’ olarak kabul etti.

BAKMADAN GEÇME!