Sauerland: Minare yasağı hoşgörüsüzlüktür

Güncelleme Tarihi:

Sauerland: Minare yasağı hoşgörüsüzlüktür
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2009 15:43

ALMANYA'nın Giessen kentindeki Türk Alman Sağlık Vakfı'nın “Şiddet ve bağımlılık” konulu projesi kapsamında Duisburg'daki DİTİB Merkez Camii'ni ziyaret eden 50 kişilik kadın grubuyla biraraya gelen Duisburg Anakent Belediye Başkanı Adolf Sauerland, “İsviçre'nin minareleri yasaklanmasını yanlış buluyorum” dedi.

Haberin Devamı

Minaresi ve kubbesiyle Almanya'nın en büyük camisi olan DİTİB Merkez Cami'yi Giessen'den ziyaret eden kadınlar arasında vakfın genel müdürü Ayla Gediz, proje sorumluları Çiğdem Bilgin ve Ömer Aydın da yer aldı. Ziyaretçiler için camide verilen yemeğe Göç ve Uyum Meclisi Başkanı Şevket Avcı ile birlikte katılan Duisburg Anakent Belediye Başkanı Adolf Sauerland, İsviçre'nin minare yasağı kararını eleştirerek şunları söyledi:

HERKES SAHİPLENİYOR
“Minare yasağını yanlış buluyorum. Böyle bir yasak farklı dinlere karşı hoşgörüsüzlüğü ortaya koyar. Biz camimize minare diktik. Binlerce insan Almanya ve başka ülkelerden camiyi ziyarete geliyor. Kentimize geliyorlar. Cami ile birlikte kentimizin imajı daha da güzelleşti ve reklamımız yapılıyor. Cami Duisburg'da uyuma büyük katkı sağladı. Burada herkes camiyi ve minareyi sahipleniyor. Kıyamet de kopmuyor" dedi.
Daha sonra Türk Alman Sağlık Vakfı Genel Müdürü Ayla Gediz'e yürüttükleri projeden ötürü başkan Sauerland bir hediye verdi.

FOCUS: ALMANYA İSVİÇRE DEĞİL

HAFTALIK
Focus dergisinde yer alan ankete göre, Almanya'da minareye karşı gelenlerin oranının sadece yüzde 38 olduğu ortaya çıktı. Emnid şirketi tarafından yapılan ankete katılan bin kişiden yüzde 48'i minareye karşı olmadıklarını açıkladı. Almanya'nın doğusunda yaşayanların yüzde 44'ü minareye karşı olduklarını belirtirken, batısında yaşayanların sadece yüzde 37'si minare karşıtı olduklarını açıkladı. Ancak eğitim durumunun iyileşmesi ile birlikte minare karşıtlığının artması dikkat çekti. Lise mezunu ve üniversite mezunlarının yüzde 65'i minareye "hayır" derken, bu grup içinden sadece yüzde 25'in minareye karşı olmadığı ortaya çıktı.

AVUSTURYA KARŞI DEĞİL

İSVİÇRE'de minarelerin yapılan halk oylaması ile yasaklanmasından sonra Avusturya'da yapılan anket, Avusturyalıların minare yasağına karşı olduklarını ortaya koydu. Kamuoyu araştırması Gallup tarafından yapılan ankete katılan Avusturyalılar'ın yüzde 60'ı İsviçreliler'in aksine minareli cami yapılmasında bir sakınca görmüyor. Anket, Avusturyalılar'ın yüzde 31'nin minareye karşı olduğunu ortaya koydu.

AŞIRILAR BAŞI ÇEKİYOR
Avusturya'da yasağı destekleyenler arasında ön sırada aşırı sağcı Avusturya'nın Geleceği için Birlik Partisi BZÖ yanlıları yer alıyor. Ankette çıkan sonuca göre BZÖ taraftarlarının yüzde 70'si yasaktan yana olduğunu açıklarken, aralarında aşırı sağcı bir diğer parti FPÖ'nün de bulunduğu Yeşiller, Sosyal Demokrat ve Muhafazakar Parti yanlıları ise yasağa karşı. Aşırı sağcı FPÖ Partisi yanlıların sadece yüzde 40'ı yasaktan yana.
FPÖ Parti lideri Heinz-Christian Strache ise parti yandaşlarının aksine ülkede cami yapımına ve minareye karşı olduğunu açıkladı. Din özgürlüğüne karşı olmadığını söyleyen aşırı sağcı lider Strache, "Bizde din özgürlüğü var. Fakat ibadet ederken Hıristiyanlığa karşı zafer ve kadınlara karşı da baskı sembolü olarak gösterilen minarelere ihtiyaç yok” dedi.
Avusturya'da cami ve minare yasağı ile ilgili Yeşiller milletvekili Alev Korun ile tartışan Strache, İsviçrelilerin yasaktan yana olmakla doğru bir karar verdiklerini de söyledi. Korun da din özgürlüğünün yasaklanamayacağını savunurken “Minarelerin yasaklanması talebinin Müslümanlara 'sizi Avusturya'da ve Avrupa'da istemiyoruz' mesajı verir” dedi.

DANİMARKALILARIN YÜZDE 51'İ "HAYIR" DİYOR

BAKAN BARTEL: TÜRKİYE ÖRNEK
İSVİÇRE’deki refarandumdan sonra, minare konusu Danimarka’da da tartışılmaya başlandı. İsviçre’nim aksine Danimarka’da 2’si Türklere ait, biri Ortadoğulu Şiilere ait 3 caminin inşaatı için yeşil ışık yakılırken, yapılan kamuoyu araştırması ise halkın yüzde 51’inin minareye karşı olduğunu yüzde 34’ünün desteklediğini, yüzde 15’inin ise kararsız olduğunu ortaya koydu.
Megafon araştırma enstitüsünün yaptığı anketin neticesini Hürriyet’e değerlendiren Eğitim Bakanı Bertel Haarder ise, Danimarka’da üç ayrı bölgede 3 ayrı minareli ve kubbeli cami projesi için yeşil ışık yakıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

YASAK SAÇMA
“İsviçre’deki refarundum çok saçma. Danimarka’da minareyi yasaklamak söz konusu olamaz. Türkiye’yi örnek almamız gerekir. Ben İstanbul’a gittim, camiler, kiliseler, sinagoglar birarada. Bu da İstanbul’a büyük bir zenginlik kazandırmış. Bizim ülkemizde de aynı zenginliğin olması gerekir.” Danimarka’da minareli cami yapımına destek veren Dışişleri Bakanı Per Stig Möller de, hükümeti dışarıdan destekleyen Danimarka Halk Partisi’nin Danimarka’da da refaranduma gidilmesini istemesi üzerine yaptığı açıklamada, Danimarka’nın minareli cami yapımına karşı çakmadığını ve refarandum yapılmayacağını bildirdi.

İKİ TÜRK CAMİYE İZİN
Bu arada Kopenhag Belediyesi'nin aylar once şehrin göbeği Norrebro’da Abdul Bait Derneği'ne ait, İmam Ali İslam Merkrezi’ne izin verdiği, iki minareli caminin yapımının hızlandırılması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.
Arhus ve Roskilde şehirlerinde de Danimarka Türk Diyanet Vakfı şemsiyesi altında minareli ve kubbeli iki Türk cami inşa edilmesi için çalışmalar tamamlandı. Arhus şehrindeki caminin inşası için belediye meclisinde tüm siyas partilerin desteği sağlandı. Roskilde şehrinde ise cami projesi hazırlandı ancak henüz belediye meclisine sunulmadı. Belediye Meclisi üyesi ve kararı verecek Kültür Komisyonu Başkanı Tuncay Yılmaz, belediyede yaptığı nabız yoklamasında yüzde 98 destek aldığını söyledi. Türk camileri yaklaşık 25 metre yüksekliğinde iki minareli ve biri küçük ikisi büyük üç kubbeli olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!