Sanıklar öldü, çocuk gelin davası düştü

Güncelleme Tarihi:

Sanıklar öldü, çocuk gelin davası düştü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2014 12:01

ADANA’da 14 yaşındaki S.K.’nin ’berdel’ geleneğine göre dayısının oğluyla zorla evlendirilmesiyle ilgili 15 yıl hapis istemiyle yargılanan annesi T.K. hastalıktan ölünce, damat 25 yaşındaki Fikret D. ise başka bir suçtan yattığı cezaevinde intihar edince haklarındaki dava düştü. Aynı davada ’cinsel istismara iştirak’ suçundan 8 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan damadın annesi S.D. ile babası Ş.D. ise beraat etti.

Haberin Devamı

Hala- dayı kızları olan 14 yaşındaki S.K. ile aynı yaştaki Y.D.’nin birbirlerinin ağabeyleriyle düğün yapılarak evlendirilmesi 15 Şubat 2013’te polis merkezine gidip, "Bizi birbirlerimizin ağabeyleriyle zorla evlendirdiler’ diyerek, şikayetçi olmalarıyla ortaya çıktı. Polisin yaptığı araştırmada, merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı Dedekorkut Mahallesi’nde oturan ve eşinden ayrı yaşayan 48 yaşındaki T.K.’nın, kızı S.K.’yı, yakın akrabaları 49 yaşındaki Ş.D. ile 46 yaşındaki S.D.’nin oğlu Fikret D.’ye verdiği, kızın yaşı küçük olduğu için resmi nikah kıyılmadan düğün yapılıp, gelinlik giydirilerek evlendirildiği anlaşıldı.

Ardından Fikret D.’nin kız kardeşi Y.D.’nin de, S.K.’nın ağabeyi M.K. ile evlendirildiği belirlendi. Çocuk gelinler devlet korumasına alındı.

2 DAVA AÇILDI

Evliliklerle ilgili farklı savcılar tarafından yürütülen soruşturmanın ardından ayrı mahkemelerde dava açıldı. S.K.’nın evlendirilmesi ilgili 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada damat Fikret D. ile baba ve anneler hakkında ’çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan 8 ile 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer küçük gelin Y.D.’nin evlendirilmesiyle ilgili de 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı.

Hakim karşısına çıkan tutuksuz sanıklar, haklarındaki suçlamayı kabul etmedi. Damadın babası Ş.D., "S.K. benim yeğenimdir. Babası evi terk ettiği için bu yaşa kadar kendisine ben baktım. Oğlumla yeğenim aynı evde büyüdüler. Birbirlerini sevdiklerini ve evlenmek istediklerini söylediler. Aksi halde kaçacaklarını da söylediler. Biz de evlenmelerine rıza gösterdik" diye savunma yaptı. 10 çocuk annesi S.D. ile 6 çocuk annesi T.K. da benzer ifadeler verdi.

’RIZASI İLE’ SAVUNMASI

Damat Fikret D. de, S.K. ile uzun süre arkadaşlık yaptıklarını, birbirlerini severek evlenmeye karar verip, durumu ailelerine bildirdiklerini, S.K.’nın rızasıyla birlikte olduklarını ve bu sürede kendisine kötü bir muamelesinin olmadığını savundu.

Küçük gelin S.K. da ifadesinde, "Ben önce istemedim. Israr edilince kafam karıştı ve kabul ettim. Benden uzak dursunlar. Artık evlilik istemiyorum" diyerek şikayetçi olmadığını söyledi.

KIZIN ANNESİ İLE DAMAT ÖLDÜ, DAVA DÜŞTÜ

S.K.’nın annesi T.K. hastalıktan dolayı öldü, damat Fikret D. ise geçen ağustos ayında başka bir suçtan tutuklu bulunduğu cezaevinde kendini gömlekle tavana asarak intihar etti. Bu gelişmenin ardından mahkeme heyeti, sanıklar T.K. ve Fikret D. öldüğü için davayı düşürdü. ’Cinsel istismara iştirak’ suçlamasıyla 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan damadım annesi S.D. ve babası Ş.D. hakkında ise ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi.

Diğer küçük gelin Y.D.’nin evlendirilmesiyle ilgili de 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!