Sandıktan azınlık hükümeti çıktı

Güncelleme Tarihi:

Sandıktan azınlık hükümeti çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2010 11:25

İsveç'te önceki gün yapılan genel seçimlerde, sağ koalisyon hükümeti sol blok partilerinden daha fazla oy almasına rağmen çoğunluğu sağlayamadı. Azınlık hükümetinin çıktığı ve üç Türk kökenli adayın yarıştığı seçimde Yeşiller Partili Milletvekili Mehmet Kaplan, 2. kez meclise girdi.

İSVEÇ'te önceki gün yapılan seçimlerde, iktidarı elinde bulunduran dört partili sağ koalisyon, yüzde 49 oyla oy çoğunluğuna ulaşamayınca, azınlık hükümeti gündeme geldi. Sağ ve sol blok partilerin kuracağı azınlık hükümetine hangi partinin destek vereceği, şimdiden merak konusu oldu.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, bu seçimlerde yüzde 30.9 oy oranı ile Sosyal Demokrat Parti birinci, yüzde 30.0 oy oranı ile Moderat Parti ikinci, Çevre Partisi de 3. büyük partisi olmayı başardı. Sosyal Demokrat Parti ise yüzde 5.7 oranı ile İsveç meclisinde Sol Parti ve Hıristiyan Demokrat Parti’yi geride bırakarak, 6. parti olma başarısını gösterdi.

SOSYAL DEMOKRATLAR GÜCÜNÜ KAYBETTİ
İsveç Parlamentosuna 2006 yılında giren Gaziantepli Yeşiller Partisi milletvekili Mehmet Kaplan, ikinci sıradan girdiği seçimlere ikinci kez girme başarısı gösterdi. Bu arada önceki gün yapılan yerel seçimlerde Linköping belediye başkanlığını yürüten Muharrem Demirok, yeniden bu görevine seçildi. Linköping’de kesin olmayan seçim sonuçlarına göre, Demirok’un partisi Center Parti’nin içinde olduğu sağ koalısyon partileri, 79 belediye meclis üyeliğinden 41’ini kazanmayı başardı.

İsveç’te uzun yıllar iktidarların partisi olarak bilinen Sosyal Demokrat Parti ise, 2006 yılından sonra bu yılki seçimleri de kaybetmesi, İsveç’te artık kemikleşmiş Sosyal Demokrat Parti imajının artık silinmeye başladığının sinyalleri olarak değerlendirildi. İsveç Parlamentosu’nda Sosyal Demokart Parti ve diğer sol blok partilerin desteği ile geçen sözde Ermeni soykırımı tasarısı nedeniyle tepki gösteren İsveç’teki yaklaşık 50 bin Türk kökenli seçmeni çoğu, daha önce Sosyal Demokrat Parti’yi desteklerken, bu kez oylarını Muhafazakar Parti'ye verdiler.

YABANCI DÜŞMANI PARTİ KORKUTUYOR
Yıllardır yüzde 4 barajını aşamayan yabancı düşmanı İsveç Demokratlar'ın bu seçimde elde ettiği başarı, ülkede ırkçı rüzgarın esmeye başlamasından korkuluyor. Seçim sonuçlarını değerlendiren siyasiler, İsveç’de yabancı düşmanı partinin, parlamentoda 20 sandalye çıkarmasının çok ağır bir sonuç olduğu görüşünde birleştiler. İsveç Demokratları seçim öncesindeki propagandalarında Avrupa’nın dışında İsveç’e göç edeceklere bir sınırlama getirilmesini talep etmiş ve kurulacak bir hükümete ancak bu politikalarına destek verilmesi halinde kurulacak hükümete destek vereceklerini ifade etmişlerdi. İsveç Demokratlarının lideri Jimmie Akesson, seçim değerlendirmesinde, “Bu seçimde politik bir tarih yazdık” dedi.

KİM NE KADAR OY ALDI?
Oy sayımları tamamlanırken, seçim kurulundan yapılan kesin olmayan sonuçlara göre, Fredrik Reinfeldt başkanlığındaki sağ blok iktidar partileri Moderat Parti (Muhafazar Parti), Center Parti (Merkez Parti), Folk Parti (Halk Parti) ve Kristdemokraterna (Hıristiyan Demokrat Parti) oyların 49.3’unu alırken, meclise 172 milletvekili göndermeyi başardı. Sosyal Demokrat Parti’nin başını çektiği sol blokta yer alan Venster Parti (Sol Parti) ve Miljö Parti (Çevre Partisi) ise oyların 43.7’ini alabildi ve 156 milletvekilini meclise gönderebildi.

Seçim kampanyalarını İslam karşıtı ve yabancı karşıtı söylemleri ile sürdüren SD ise oyların yüzde 5.7’sini almayı başardı ve mecliste 20 sandalye elde etti.

Sağ blokta yer alan iktidarın büyük ortağı Başbakan Fredrik Reinfeldt’in Genel Başkanlığını yürüttüğü Moderat Parti dışındaki diğer partilerin, oy kaybetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!