"Sanal Raf" Merkel'in ilgisini çekti

Güncelleme Tarihi:

Sanal Raf Merkelin ilgisini çekti
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2008 09:51

Türk İşadamı Olgun Yenersoy'a ait olan yazılım şirketi Advanco'nun SAP ve Siemens ile birlikte geliştirdiği "Sanal Raf" Cebit'e en çok ilgiyi gören yeni teknolojik gelişimlerinden birisi oldu. Sanal Raf'ı Almanya Başbakanı Merkel'de gezdi.

Haberin Devamı

Almanya’nın Hannover kentinde devam eden bilişim sektörünün en büyük uluslararası fuarı olan Cebit’te Türk girişimci Olgun Yeneroy’un sahibi olduğu Advanco şirketinin ara yazılımını yaptığı 'Sanal Raf' en başarılı teknolojik yeniliklerden birisi oldu. Advanco, dünyasının yazılım devlerinden SAP ve Siemens’in iş ortaklığı yaparak ortaya çıkardığı 'Sanal Raf' Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından da beğenildi. Sanal Raf Merkel’in ilgisini çektiği ve ziyaret ettiği birkaç stanttan birisi oldu.

İLKKEZ FUARDA TANITILDI

Yazılım dünyasının devlerinden SAP firmasının işortağı olan Advanco’nun katkısıyla hazırladığı 'Akıllı Raf' projesi RFID (Radio Frequency Identification) teknolojisinin çok ilginç ve yenilikçi bir uygulaması olarak bu yıl en üst düzeyde başarıya ulaştı. Cebit etkinliğinde ilk kez sunulan bu ilginç kurgu Siemens, SAP Research ve Advanco firmalarının ortak araştırma ve geliştirmesi sonucu ortaya çıktı. Gerçek dünyadaki bir mağaza rafının üzerindeki ürünler ile internet üzerinde çalışan üç-boyutlu simülasyon teknikleriyle kurulan sanal mağazadaki sanal rafın üzerindeki sanal ürünler aynı anda yer değiştirebiliyor. Aynı zamanda da SAP perakende yazılımının raflardaki envanter durumunu anında algılayabilmesi birçok uygulama olanağı yaratıyor.

SANAL RAF NASIL ÇALIŞIYOR

Siemens’in geliştirdiği RFID teknolojisini kullanan antenler ve okuyucular ile Advanco’nun geliştirdiği ‘RFID donanım kontrol ara-yazılım’ birlikte çalışıyor. Advanco firmasının geliştirdiği ara-yazılım ise bu tanımlanan nesnelerin gerçek hayattaki hareketlerinin, birçok istenmeyen ve işe yaramayan verilerden arındırarak, doğru bir şekilde izlenmesini sağlıyor. Gerçek raftan alınan bir nesne anında monitör veya bilgisayarda kendini gösteriyor. Alınan nenenin ne olduğu, ne zaman alındığı gibi özellikler de anında aktarılıyor.

DEVLERLERİN TERCİHİ OLDU

1981 yılında Brüksel’de bir çatı katında Olgun Yenersoy tarafından kurulan Advanco firması bugün yazılım devleriyle iş birliği yapıyor. Hep yenilikten yana olduğunu söyleyen Yenersoyi ' Üretim, lojistik ve perakende uygulamaları için ‘komple sistem Entegrasyonu’nda Avrupa’da tanınmış bir konuma ulaştı. Bugün Advanco bilişim dünyasının üç devinin; SAP, Siemens ve Microsoft’un-RFID konusunda tercih ettiği uzman bir iş ortağıdır.

Seksenli yıllarda barkod teknolojinin ve uygulamalarının Belçika ve İsviçre’de başlamasında Advanco’nun önemli katkıları olmuştu. Şirket 25 yıl sonra barkodların yerini alan RFID (Radio Frequency Identification) teknolojisini ve uygulamalarının lideri olarak Avrupa’da büyüyor. Advanco Türkiye için de teknolojik katkıları artmaktadır.
Ara yazılımını bizim yaptığımı 'Sanal Raf’ın' Merkel tarafından beğenilmesi ve en iyi teknolojik yeniliklerden bir tanesi olara göstermesi beni çok sevindirdi. Almanya Başbakanı Merkel Sanal Raf’ın olduğu yere gelerek gezdi ve detaylı bilgi istedi. Bizim için bundan daha güzel ne olabilir' dedi.

YENERSOY KİMDİR?

Galatasaray Lisesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Brüksel Üniversitesi mezunudur. Brüksel Üniversitesindeki on yıllık bilimsel araştırmacılık döneminden sonra 1981 yılında Advanco adlı şirketini kurdu. 1992 yılında Belçika’da ‘Girişimcilik Büyük Ödülü’nü aldı. Olgun Yenersoy’un yönettiği Advanco şirketi 2005 de Amerika’da 'En Yenilikçi BPM Bilişim Mimarisi' ve 2006 da 'En Büyük RFID Uygulaması' ödüllerini kazandı. Bugün Advanco RFID sistem entegrasyonunda SAP, Siemens ve Microsoft’un sertifikalı iş ortağı olarak etkinliklerini sürdürmektedir.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!