Samarra hazineleri Berlin’de

Güncelleme Tarihi:

Samarra hazineleri Berlin’de
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2013 14:13

Abbasi dönemine ait hazineler, İslami Eserler Müzesi’nde sergileniyor.

Haberin Devamı

BERLİN’de Abbasi dönemine ait hazineler, Bergama Müzesi içinde yer alan İslami Eserler Müzesi’nde sergileniyor.

Bağdat’ın 120 kilometre kuzeyinde İsa’dan sonra 836’da kurulan Samarra, görkemli sarayları ile dönemin birçok ünlü başkenti ile kıyaslanıyordu.

İslami Eserler Müzesi’nde açılan ‘Samarra, dünyanın merkezi-Tigris’de arkeolojik araştırmaların 101 yılı’ adlı sergi, dönemin ihtişamını Berlin’e taşıyor.

UNESCO tarafından dünya kültür mirası arasında sayılan Samarra, tarihi kaynaklara göre Sasaniler döneminde küçük bir yerleşim birimi iken Abbasilerin buraya yerleşmeleriyle dönemin en görkemli kentine dönüştü. Kenti, kelimenin tam anlamıyla sıfırdan inşa eden Abbasi halifesi El Mutasım, başkenti Bağdat’tan buraya taşıdı.

Yaklaşık yarım yüzyıl İslam dünyasının da merkezi sayılan Samarra, bu dönemde inşa edilen görkemli saray, cami ve kütüphaneleriyle dikkat çekti. Samarra, El Mutasım’dan sonra halife olan El-Vasık döneminde ise ticaret merkezi haline geldi ve o yıllarda dönemin en büyük ve en görkemli ibadethanesi sayılan Samarra Camisi inşa edildi. 100 bin kişilik caminin üç futbol sahası büyüklüğünde olduğu belirtiliyor.

Berlin’deki sergi, Samarra kentinde yürütülen arkeolojik kazıların 100’üncü yılında açıldı. Samarra’daki kazılar 1911-1913 yılları arasında Alman arkeologlar ve dönemin ünlü oryantalisti Ernst Herzfeld tarafından yürütüldü. Kazılarda harabeye dönen Samarra sarayı ve camisinin izleri sürüldü. Berlin’de açılan sergide ise bu kazılarda ortaya çıkarılan eserler gösteriliyor.

Sergide, Abbasi saray kalıntıları, el işlemesi tahta kapı, seramikler, sırlı seramikler ve duvar süsleri yer alıyor. Sergi 26 Mayıs’a kadar açık kalacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!