'Saldırı ciddiye alınmalı'

Güncelleme Tarihi:

Saldırı ciddiye alınmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2009 10:43

Türkiyem gençlerinin Naziler tarafından dövüldüğünü söyleyen Berlin Başkonsolosu “Bizim bilgimize göre bu ırkçı bir saldırıdır. Yetkililerce ciddiye alınmasını bekliyoruz. Olayı takip edeceğiz” dedi. Yeşillerli Mutlu ve Berlin Uyum danışmanı Piening de saldırıya uğrayan Türkiyem'i ziyaret edip dayanışma örneği gösterdi.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Brandenburg Eyaleti'nin Lindow kentinde Berlin Türkiyemli futbolculara ırkçılar saldırdı. Hitler selamı yaparak gençlere beyzbol sopaları ile saldıran Neon Naziler, 15-16 yaşlarındaki futbolculara taş ve şişe de fırlattı. Irkçıların saldırısına uğrayan Türkiyem genç takımı kamp yaptığı Lindow'u terk ederek Berlin'e döndü. Saldırı ilk duyulduğunda Berlin'de endişeye yol açtı.

Saldırıya kınama

Nazilerin aralarında Afrikalı ve Alman futbolcularının da bulunduğu Türkiyem takımına saldırmaları çeşitli çevrelerce kınandı. Türkiyem kulübünü ziyaret ediph futbolculara geçmiş olsun dileğinde bulunan Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, Yeşiller Berlin Eyalet Meclis milletvekili Özcan Mutlu, Berlin Senatosu Göç ve Uyum Danışmanı Günther Piening ve Berlin Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Matur Türkiyem ile dayanışma içinde olduklarını gösterdi.

Küfür edip dövdüler

Lindow'da kamp yapan Türkiyem'in B genç takımının bazı oyuncuları önceki gün alış veriş yaptıkları sırada bir gurup ırkçı Alman gencinin saldırısına uğradı. Bacağından yaralanan 15 yaşındaki Hakan Mahmutoğlu kendilerine yönelik saldırı ile ilgili şunları söyledi: “Arkadaşlarla alış veriş için markete gittiğimiz sırada bize önce sözlü saldırıda bulunuldu. Irkçı söylemler küfür ve hakaret ettiler. 'İstanbul'a gidin'. 'Pis Türkler' gibi sözlerle sataştılar. Ertesi akşam tekrar markete gittiğimizde bu kez beyzbol sopalarıyla, şişlerle ve taşlarla saldırdılar. Arabayı üzerimize sürdüler. Ben bacağımdan yaralandım. Arkadaşlar ormana doğru kaçıp kendilerini kurtardı. Polis de geç geldi. Polisin tavrı bizi suçlayıcı şeklindeydi.”

Olayı takip ediyoruz

Saldırıyı duyar duymaz Brandenburg Eyalet içişleri bakanlığı ve emniyeti ile temasa geçtiklerini söyleyen Berlin Başkonsolosu Pulat “Vahim bir olay. Bizim edindiğimiz bilgilere göre Nazilerin saldırmış. İki genç grup arasında yaşanan sıradan bir kavga değil. Irkçı saldırı. Bakanlık ve emniyetle de görüştük. Bu olayın ciddiye alınması gerekir. Geçiştirilecek ve küçümsenecek bir olay değil. Olayın takipçisi olacağız” derken, Yeşillerli Özcan Mutlu ise duvarların yıkılmasından 20 yıl sonra hala bu tür olayların yaşanmasının kabul edilemez olduğunu belirterek “Gençlerin olayı ucuz atlatmış. Yapılan saldırıda daha vahim sonuçların yaşanmaması tek teselli” dedi.

Endişelendim

Berlin Göç ve Uyum Danışmanı Piening ise bu yıl içinde Berlin'deki gençlere yönelik üçüncü ırkçı saldırı olduğunu hatırlatarak “Olayı ilk duyduğumda çok endişelendim. Üç yıldan beri Türkiyem'in maçlarını yakından takip ediyorum. Türkiyem'in Brandenburg eyaleti içinde yaptığı maçlarda küçük çaplarda ırkçı saldırılar oluyordu. Ama hiç bu boyuta gelmemişti. Olayın tümüyle aydınlatılması gerekir. Göçmenler Brandenburg'da bulunurken endişe taşımamalı” dedi. Berlin Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Matur ise sporculara yapılan ırkçı saldırıyı kınadığını söyledi.

Polis geç geldi

Lindow'a gidip olay ile ilgili yetkililerle görüşen Türkiyem yöneticisi Nare Yeşilyurt-Karakurt ise polisin olay yerine geç geldiğini belirterek “Polis olayın iki genç grup arasında yaşanan bir kavga gibi görmek istiyor. Olayı küçümsüyor. Gençlere yapılan ırkçı saldırıdır. Soruşturma bu şekilde yürütülmelidir. Polisin bölgede daha ciddi tedbirler alması gerekir. Aldığımız bilgiye göre polis olay yerine de geç geldiği yönünde” dedi. Türkiyem Başkanı Celal bingöl ise olayı kınadıklarını belirtirken yöneticileri daha duyarlı olmaya çağırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!