Sahte telefon kuleleri İngiltere’yi karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Sahte telefon kuleleri İngiltere’yi karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2015 14:31

İngiltere’de Sky News’in yaptığı bir araştırma telefon dinlemekte kullanılan 20’den fazla sahte telefon kulesinin başkent Londra’da aktif olduğunu ortaya çıkarttı.

Haberin Devamı

Metropolitan Polis teşkilatı “Stingray” ismiyle anılan sahte telefon kulelerinin kim tarafından ya da ne amaçla kullanıldığını basına açıklamaya yanaşmadı.

Bu tartışmalı sahte telefon kulelerinin bir çok ülkede güvenlik güçleri tarafından suçluların konuşmalarını dinleyebilmek amacıyla kullanıldığı biliniyor. Sahte kuleler cep telefonlarını sıradan bir bağlantı noktası olduklarına inandırıyor ve bu kulelere bağlanan telefonlarda bulunan tüm veriler kaydedilebiliyor. Ancak sahte kuleler dinlenmek istenen suçluların telefonları ile sıradan vatandaşların telefonlarını ayırt edemiyor.

Emniyet Müdürü Sir Bernard Hogan-Howe, kulelerin kendi polis teşkilatı tarafından kullanıldığını doğrulamaya yanaşmazken “Bu bilgilerin açıklanmasından faydalanan tek taraf suçlular. Böyle bir bilgiyi açıklamanın ne işe yarayacağını anlamakta zorlanıyorum. Tek söyleyebileceğim insanların hayal ettikleri oranda dinleme yapma yeteneğine sahip değiliz. Bu konuda garanti verebilirim” dedi.

Stingray’ler ABD güvenlik güçleri tarafından sıklıkla kullanılıyor ancak bu aygıtlar ayrım yapmaksızın herkesin telefonlarını dinlemeye imkan sağladığı için insan hakları savunucularının eleştirilerine hedef oluyor.

İngiliz Independent gazetesi Scotland Yard’ın 2009 yılında bir dizi sahte telefon kulesi satın aldığına dair duyumlar aldıklarını ancak şimdiye dek bu kulelerin aktif olarak kullanıldığına dair bir kanıt elde edememiş olduklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!