Sahte 20 Euro'luk banknotlara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Sahte 20 Euroluk banknotlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2014 14:12

Piyasaya çok miktarda sahte 20 Euro'luk banknotların sürüldüğü ortaya çıktı. Polis, özellikle esnafı dikkatli olması konusunda uyardı. Alınan sahte paralar bankalarda gerçekleriyle değiştirilmiyor.

Haberin Devamı

ALMANYA genelinde piyasaya 20 Euro'luk banknotlar sürüldü. Polis, son zamanlarda sahte banknotlarla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek, esnafı dikkatli olunması konusunda uyardı. Özellikle 20 Euroluk banknotların kalpazanlar tarafından basılıp piyasaya sürüldüğünü belirten polis, sahte paraların küçük esnaf ve taksicilere yutturulmaya çalışıldığını belirtti. Önceki gün Berlin'in Wedding semtinde akşam saatlerinde gazete bayine giren bir kişi sahte parayla alışveriş yapmak istedi. Bir şişe suyu raftan aldı ve 20 Euro'luk banknotla ödemek istedi.

DİKKATLİ SATICI

Kasiyer paranın sahte olduğunu anlayınca polisi alarma geçirdi. Müşteriyi de dükkanda oyaladı. Kısa sürede dükkana gelen, polis 49 yaşındaki kişiyi dükkanın içinde yakaladı. Üzerinde çok sayıda sahte 20 Euroluk banknotlar bulunan zanlı, gözaltına alındı. İfadesi alındıktan sonra nöbetçi hakim karşısına çıkarıldı. Hakim, sahte parayı piyasaya sürmek isteyen kişiyi tutuklayıp cezaevine koydu.

DİKKATLİ OLMAK GEREKİR

Avrupa Birliği ortak para birimi Euro banknotlarının sahtesinin basılmaması için bir çok önlem alınmasına rağmen, sahte para basımının önüne geçilemiyor. Kalpazanlar her seferinde gerçeğe yakın kağıt para basmayı başarıyor. Uzmanlar 50, 100, 200 ve 500 Euro'luk banknotların sahtesinin tanınmasının çok kolay olduğunu belirtirken, kalpazanların özellikle 20 Euro'luk banknotları basıp piyasaya sürmeyi tercih ettiklerine dikkat çekiyor. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri 20 Euro'luk gerçek banknotların sağ tarafında yaldızlı bir şerit bulunduğunu ve bu şeritten paranın gerçek mi sahte mi olduğunun anlaşılabileceğini söylüyor. 20 Euroluk banknotu ışığa tutup öne ve arkaya doğru hareket ettirildiğinde şeritte bulunan 20 rakamının rengi değişiyor. Eğer bu renk değişmiyorsa para sahte demektir. Banka yetkilileri, alınan sahte paraların gerçeğiyle değiştirilmediği uyarısını da yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!