Sağlık alanında reform!

Güncelleme Tarihi:

Sağlık alanında reform
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2024 11:35

Federal Sağlık Bakanlığı, Almanya’da pratisyen hekim muayenehanelerinin çalışma düzenine yönelik yeni bir reform hazırladı. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ın planlarına göre, bekleme sürelerini ve finansal sıkıntıları önlemek için pratisyen hekimlere daha fazla mali hareket alanı tanınacak.

Haberin Devamı

LAUTERBACH, Berlin’de doktor temsilcileriyle yaptığı üst düzey toplantının ardından, ocak ayında mevcut ücret tavanlarının kaldırılması için bir yasa tasarısı sunacağını söyledi. Plana göre, özellikle pratisyen hekimler için sağlık sigortası fonları tarafından ödenen ücretler için üst sınırlar kaldırılacak. Bu sayede muayenehanelerde verilen tüm hizmetlerin bedeli ödenebilecek. Ayrıca bürokratik yükün de azaltılması planlanıyor. Kronik hastalığı olan ve sürekli ilaç kullanması gereken yetişkinler için kolaylıklar getirilecek. Lauterbach, pratisyen hekimler için ücretlendirme uygulamasında bir değişiklik yapılmasını istiyor. Buna göre, örneğin kronik hastalar, ilaç yazdırmak için artık üç ayda bir muayenehaneye çağrılmayacak ve böylece doktorları bu hastalar için toplu para alabilecek. Üç aylık sabit ücret yerine, hastayla ilk temasta faturalandırılan yıllık sabit bir ücret olacak. Bu sayede muayenehanelere yapılan ziyaretlerin sayısı önemli ölçüde azalacak ve daha fazla tedavi süresi sağlanacak.

Haberin Devamı

Sağlık alanında reform

Sağlık alanında reform
5 BİN MUAYENEHANE AÇIĞI VAR
Özel muayenehanelerde çalışan doktorlar uzun süredir ağır iş yükünden şikâyet ediyordu. Sağlık politikalarını protesto etmek amacıyla Noel’den sonraki günlerde binlerce muayenehane açılmadı. Doktorlar, grev öncesinde Lauterbach ile bir kriz toplantısı yapılması çağrısında bulunmuştu. Ev Doktorları Birliği’ne göre şu anda yaklaşık 5 bin muayenehane açığı var. Doktorların protestosu üzerine önceki gün Berlin’de yapılan toplantının ardından konuşan Lauterbach, yeterli sayıda doktor olması gerektiğini kabul etti ve daha fazla tıp öğrencisine ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu sayının yılda 5 bin artırılması için bir öneri sunduğunu açıkladı.

ALTERNATİF TIBBA KESİNTİ Mİ GELİYOR?
Öte yandan alternatif tıbbi tedaviyle ilgilenenleri yakından ilgilendiren bir gelişme de yaşandı. Der Spiegel dergisi, Federal Sağlık Bakanı Lauterbach’ın hemeopati adı verilen alternatif tıp yöntemlerinin sağlık sigortası ücretlendirme kapsamından çıkarılmasını planladığını yazdı. Tavsiye belgesinde “Tıbbi olarak doğrulanabilir bir faydası olmayan hizmetler katkı fonlarından finanse edilmemelidir” denildi. Homeopati tedavide ‘globuli’ olarak adlandırılan küre şeklindeki ilaçlar ve diğer ilaçların, etkinlik kanıtlarının eksikliği nedeniyle uzun süredir tartışmalı olduğu vurgulandı ve tavsiye niteliğindeki yazışmada şu ifadele yer verildi: “Bu nedenle, sağlık sigortası şirketlerinin homeopatik hizmetleri tüzüklerine dahil etme seçeneğini kaldıracağız ve böylece sağlık sigortası şirketlerinin gereksiz harcamalarını önleyeceğiz.”

Haberin Devamı

MECLİS’TE ÇOĞUNLUK BELİRSİZ
Ancak isteyenlerin bunun için yine de tamamlayıcı sigorta yaptırmalarına izin verilecek. Yani ek sigorta primi ödeyenler hemeopatik alternatif tıp yöntemlerinden faydalanabilecek. Lauterbach’in bu önerisinin sağlık sektöründe tartışma yaratması bekleniyor. Lauterbach’tan önceki Sağlık Bakanı Jens Spahn (CDU) da benzer adımlar atmayı düşünmüş, ancak yasal değişiklikler için herhangi bir teklif sunmamıştı. Bu konuda Federal Meclis’te çoğunluğun sağlanıp sağlanamayacağının da belirsiz olduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!