Saç teli, faili meçhulleri aydınlatacak

Güncelleme Tarihi:

Saç teli, faili meçhulleri aydınlatacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2011 12:10

Kanadalı bilimadamları, insan saçının kimyasında saklı birçok bilginin, faili meçhul davalarda gerçek suçlunun bulunmasına imkan sağlayacağını belirledi.

Haberin Devamı

Ottawa Üniversitesi öğretim üyelerinden Michelle Chartrand ve Gilles St-Jean’ın ortaklaşa yürüttükleri araştırma, saç tellerinden bir kişinin neyi, ne zaman ve nerede yediğinin saptanabileceğini ortaya koydu.

”Saç telleri, insanın gündelik hareketleri hakkında bilgi verir” diyen Michelle Chartrand, ”Bu çalışmadaki en önemli yol gösterici elementler, ne yediğinizi belirleyen karbon ve nitrojen ile nerede yediğinizi veya bulunduğunuzu gösteren hidrojendir” ifadesini kullandı.

Bu amaçla 2008 yılından bu yana Kanada genelinden saç ve su örnekleri toplayarak bir veri tabanı oluşturduklarını anlatan Michelle Chartrand, veri tabanının genişlemesi ile birlikte sistemin daha verimli çalışacağını kaydetti.İnsan saçının her ay 1 santimetre uzadığına dikkati çeken Gilles St-Jean da 2001 yılında ölü bulunan Madam Victoria Davası’nın, kurulan veri tabanı ile çözüldüğünü söyledi.

Öldüğünde 43 santimetre saçı olan kadının, 43 ayda hangi şehirlerde yemek yediğini ya da su içtiğini belirlediklerini ifade eden Gilles St-Jean, kriminal laboratuvarlardaki analistlerin, sistemi ve veri tabanını kullanmalarının daha birçok davayı aydınlatacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!