Sabotajın arkasında devlet mi var

Güncelleme Tarihi:

Sabotajın arkasında devlet mi var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2022 10:44

Cumartesi günü, Berlin ve Kuzey Ren Vestfalya’da Alman Demiryolları’nın (Deutsche Bahn) en önemli iletişim kablolarının kesilmesiyle Kuzey Almanya’daki demiryolu trafiği saatlerce aksadı ve kaos yaşandı. Sabotajla ilgili Bild pazar günü, Federal Kriminal Dairesi’nin (BKA) bir iç değerlendirme raporuna dayandırdığı haberinde, saldırıda 'bir devlet sabotajı’nın da gündemde olduğu bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

DEVLET güvenlik birimleri sabotajın arkasında hangi güçlerin olduğunu araştırıyor. Alman demiryolu trafiğinin ciddi şekilde sabote edilmesinden sonra, soruşturmayı Berlin Eyaleti Kriminal Dairesi’nden devlet güvenlik birimleri devraldı. Pazar günü bir polis sözcüsü dpa’ya, saldırının siyasi bir arka planının olduğu göz ardı edilemese de, soruşturmanın çok yönlü olarak yürütüldüğü yönünde bir açıklama yaptı. Olası failleri hakkında henüz resmi bir bilginin olmadığı planlı ve kasıtlı saldırıyla ilgili olarak, Berlin Federal Polis Müdürlüğü sözcüsü, “Berlin-Hohenschönhausen’de bir suç mahalli var, bir diğeri de Kuzey Ren-Vestfalya’da” dedi. Güvenlik çevrelerinden alınan bilgiye göre, Berlin’de ve Kuzey Ren-Vestfalya’nın Herne kentinde önemli fiber optik iletişim kabloları kasten kesildi ve Backup (yedekleme) sistemi de devre dışı bırakıldı.

Haberin Devamı

İÇERDEN BİLGİ SIZDIRILMIŞ OLMALI
Bild pazar günü, Federal Kriminal Dairesi’nin (BKA) bir iç değerlendirme raporuna dayandırdığı haberinde, saldırıda bir ‘devlet sabotajı’nın da gündemde olduğu bilgisini aktardı. Buna göre, eylem aynı zamanda ‘Deutsche Bahn AG’nin rota ağı hakkında hassas bilgilerin dışarı sızdırıldığını da ortaya koyuyuor. BKA ve Federal İçişleri Bakanlığı, Bild gazetesinin gündeme taşıdığı raporla ilgili sorulara yanıt vermedi. Güvenlik çevrelerinin tahminlerine göre, eylem akışı, demiryolları hakkında içeriden bilgi verilmesini gerektiriyor. Geçmişte demiryollarına yönelik saldırılarda gündeme gelen aşırı sol gruplara yönelik bir işaret bu eylemde yok, bununla ilgili bir üstlenme bildirimi de yok. Güvenlik uzmanı Peter Neumann, Almanya’daki kritik altyapıya bir Rus saldırısının düzenlenmesini akla yatkın olarak değerlendiriyor. Neumann RTL’ye verdiği demeçte endişelerini şu şekilde ifade etti: “Rusya, Avrupa’da paniğe neden olmak ve yaşamı ciddi şekilde felç edebileceğinin sinyallerini vermekle ilgileniyor. Bu önemli altyapı noktalarına saldırmak önemli ölçüde bilgi gerektirir. Muhtemelen amatör kişiler değil, profesyoneller tarafından yapılan bir eylemdi. Ancak elbette henüz net bir kanıt yok. Bu yüzden dikkatli olunmalı. Bunlar şu anda hâlâ bir teori.”

Haberin Devamı

SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR
dpa’ya bir açıklama yapan bir polis sözcüsü, sabotajın siyasi güdümlü bir eylem olarak değerlendirildiğini belirterek, “Devlet güvenliği için, suçun arka planını netleştirmek için titiz ve yüksek tempoda çalışan büyük bir soruşturma grubu oluşturduk” dedi. dpa’nın edindiği bilgilere göre, NRW’de Herne Tren İstasyonu’nun bulunduğu bölgede kablolara hasar verildi. Polis, soruşturma taktikleri nedeniyle pazartesi günü tam olarak eylem yerinin nerede olduğunu açıklamak istemedi. Polis sözcüsü, “Hasar ortadan kaldırıldığı için artık görülecek bir şey de yok” dedi. Berlin de aynı zamanda bir sabotaj yeri olduğu için Ruhr bölgesinden müfettişler Berlin Eyalet Kriminal Polis Dairesi’yle yakın temas halinde. Devlet Güvenlik Güçleri her iki bölgede de soruşturma yürütüyor. Daha önce yaptığı açıklamayla eylemi sabotaj olarak niteleyen Federal Ulaştırma Bakanı Wissing ise olası failler ve sebepleri hakkında henüz herhangi bir bilgi paylaşmadı. Oldukça karmaşık eylemde henüz birçok şey hâlâ net değil. 

BAKMADAN GEÇME!