Rumların AB başkanlığını kabul edin

Güncelleme Tarihi:

Rumların AB başkanlığını kabul edin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2011 17:09

DANİMARKA’nın ilk kadın Başbakanı Helle Thörning Schmidt, Türkiye ile müzakerelerin Danimarka’nın dönem başkanlığı sırasında açılacağını, ancak bunun Türkiye’nin Rumların 2012’deki AB dönem başkanlığını kabul etmesine bağlı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Başbakan Schmidt, yaptığı açıklamada “Türkiye, Rumların dönem başkanlığı yapması durumunda AB’yi boykot edeceğini ve görüşmelere katılmayacağını bildirdi. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye dönem başkanı kim olursa olsun kabul etmek zorunda” dedi.

AB içinde bazı ülkelerin Türkiye’nin tam üyeliğine karşı çıkmasına, sözde Ermeni Soykırımı yasası yüzünden Fransa-Türkiye arasındaki ilişkilerin çok kötü olmasına rağmen, müzakerelerin yeniden başlatılacağını belirten Helle Thörning Schmidt “Türkiye diğer aday ülkelerle aynı muameleyi görecek ve aynı şartlar altında müzakereler yapılacak. Biz Türkiye’ye verilen sözün yerine getirilmesini ve müzakere sürecinin devam etmesini istiyoruz” dedi.

Hayret ve takdirle karşılandı

Başbakan Schmidt’in Türkiye’ye karşı olumlu tavrı, Danimarka parlamentosundaki siyasi partiler arasında da değişik şekillerde karşılandı. Liberal Parti AB Sözcüsü Lykke Friis, “Danimarka dönem başkanlığı sırasında AB’nin dondurduğu fasılları açmak istiyor ama bundan bir şey kazanamayız. Kendimizi Fransa ve Türkiye arasındaki anlaşmazlığın içine atmak istemeyiz” derken Aşırı sağ Danimarka Halk Partisi AB Sözcüsü Sören Espersen de “Türkiye İslam devleti olma yolunda ilerliyor bu nedenle hiç bir zaman AB ülkesi olmamalıdır” diye konuştu. Avrupa Hareketi Başkanı Erik Boel ise, Başbakan Schmidt’in olumlu açıklamalarını hayret ve taktirle karşıladığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!