Rheinland-Pfalz'da koalisyon tamam

Güncelleme Tarihi:

Rheinland-Pfalzda koalisyon tamam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2011 22:35

Baden-Württemberg'den sonra Rheinland Pfalz Eyaleti'nde de iktidara gelecek SPD ve Yeşiller Partisi, koalisyon sözleşmesinde uzlaşmaya vardı.

Haberin Devamı

Almanya'nın Rheinland-Pfalz Eyaleti'nde altı hafta süren çetin pazarlıklardan sonra Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller Partisi, koalisyon sözleşmesi üzerinde uzlaşmaya vardı.

Başbakan Kurt Beck (SPD), Yeşiller ile eşit düzeyde koalisyon pazarlığı yaptıklarını ve ortaya çıkan sonucun adil olduğunu söyledi. Yeşiller Parti'nin eyalet teşkilat başkanları Eveline Lemke ve Daniel Köbler de, benzer değerlendirmelerde bulunurken, eyalet tarihinde ilk kez kabinedeki kadın bakan sayısının erkeklerinkini geçtiğini vurguladılar. Verilen bilgiye göre, Kurt Beck'in yine başbakan olacağı yeni hükümette Yeşiller'in üç, SPD'nin de beş bakanlığı olacak. Başbakan yardımcılığına ve Ekononomi Bakanlığı'na, ilk kez Yeşiller Partili Eveline Lemke'nin atanacağı bildirildi.

UÇUŞ YASAĞI KALKMIYOR
101 sayfalık koalisyon sözleşmesinde, Yeşiller seçim döneminde karşı çıkmasına rağmen, Zeltingen-Rachtig yakınlarındaki Hoch Mosel Platosu'ndaki geçidin yapılmasının öngörüldüğü kaydedilirken, Adalet Bakanlığı bütçesinde tasarrufa gidilmesi, Rheinland-Pfalz'da bulunan iki eyalet yüksek mahkemesi ile başsavcılıkların Zweibrücken'de birleştirilmesi planlanıyor. Ayrıca Nürburgring'de yapılan Formula 1 otomobil yarışlarına ve Hahn ile Zweibrücken havaalanları için verilen devlet desteğinin azaltılmasını öngören koalisyon sözleşmesi uyarınca, Hahn Havaalanı'ndaki uygulanan gece uçuş yasağında bir değişiklik yapılmayacak.

SPD ve Yeşiller partisinin bu hafta sonunda yapacakları olağanüstü parti kurultaylarında, koalisyon sözleşmesi oylamaya sunulacak. 2011-2016 yılları arasında uygulanacak hükümet programı 11 Mayıs tarihinde Mainz'de imzalanacak. Yeni eyalet meclisi de ilk oturumunu 18 Mayıs'ta yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!