Resmi belgelerde yenilik

Güncelleme Tarihi:

Resmi belgelerde yenilik
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2015 17:12

İngiltere’de bir çok kamu kurumu “Mr, Mrs, Ms ve Miss’in yanı sıra hiç bir cinsiyet belirtmeyen “Mx “hitabını da resmen kabul etmeye başladı.

Haberin Devamı

Hamle, hiç bir cinsiyetle özdeşleşmeyen bireylerin kendilerini resmi belgelerde istemedikleri bir kalıba sokmak zorunda kalmasını engellemek amacıyla gerçekleştirildi.

Şu anda ülke genelinde belediyelerle ve devletin bir çok departmanı ile yapılan yazışmalarda, bankalara ait belgelerde, bazı üniversitelerde ve Royal Mail’in sağladığı posta hizmetlerinde “Mx” hitabı resmen kullanılabiliyor.

Royal Mail son iki yıldır müşterilerine Mx hitabını kullanma fırsatını sunmaya başladıklarını belirtirken, Oxford Üniversitesi de geçtiğimiz eğitim yılında Mx hitabını kullanıma geçirdiklerini belirtti.

Cambridge ve Birmingham Üniversiteleri de bir süredir bu hitabı kabul ettiklerini açıklarken, Üniversite Kabul Kurumu UCAS, Temmuz ayında üniversitelere kayıt yaptıracak yeni öğrencilerin bu hitabı kullanmasına izin verme kararı aldıklarını söyledi.

Konu ile ilgili Sunday Times’a konuşan Oxford İngilizce Sözlüğü editörlerinden Jonathan Dent, “Mx” hitabının kısa süre içinde sözlüklere de gireceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Dent “Bu gelişmeler İngilizce’nin nasıl insanların ihtiyaçlarına göre şekillendiğini gösteriyor. İnsanlar dilin kendilerini tanımlamasına izin vermek yerine dili kendilerine uygun şekilde değiştirip geliştiriyor” dedi.

Sivil toplum kuruluşları Mx hitabının İngiltere’deki resmi kurumlarda kabul göremeye başlamasının doğru yönde atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti.

Kişinin cinsiyeti ile ilgili hiç bir ibare içermeyen “Mx” hitabı ilk olarak 1970’li yıllarda “Mr ve Mrs” (Bay – (evli) bayan) gibi hitapların seksist olduğunu düşünen kadın hakları savunucuları tarafından protesto amaçlı olarak kullanılmaya başlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!