"Rapor IGMG’nin verilerini doğruluyor"

Güncelleme Tarihi:

Rapor IGMG’nin verilerini doğruluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2012 15:36

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Uluslararası Af Örgütü’nün, "Tercih ve Önyargı: Avrupa’da Müslümanlara Ayrımcılık" başlıklı, Belçika, Fransa, Hollanda, İspanya ve İsviçre’de Müslümanların durumunun incelendiği rapor ile ilgili olarak, "Uluslararası Af Örgütü’nün raporu IGMG’nin verilerini doğruluyor" dedi.

Haberin Devamı

Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu ülkelerdeki eksikliklerin Almanya’da da olduğunu doğrulayabileceklerini belirterek, "Raporda yer alan, Müslümanların sayısız kez ayrımcılık yaşadıkları, mağdur edildiklerine dair bilgileri, IGMG ancak doğrulayabilir. İnsanlarımız endişeli bir şekilde Almanya’da IGMG Genel Merkezine ya da Avrupa’daki çeşitli IGMG teşkilatlarına defalarca başvurarak okulda, iş piyasasında ya da ev arama esnasında mağdur olduklarını belirtmişlerdir. Özellikle bayanların başörtüleri nedeniyle mağduriyet yaşadıkları ve hatta fiziki tacizle bile karşı karşıya kaldıkları vakidir" ifadelerini kullandı.

Bu çerçevede asıl endişe verici olanın, son yıllarda bu tür olaylarda artış olmasının, politikacıların bu konuları siyasi malzeme olarak kullanmaları sebebiyle "ne zaman Müslümanlar hakkında kamu oyunda dışlayıcı tartışmalar yapılsa, ayrımcılık olaylarının arttığı"nı ifade eden Yeneroğlu, "Bu nedenle Uluslararası Af Örgütü’nün, siyasilerin klişe söylemlerle oy avına çıkmamaları çağrısının altı özellikle çizilmelidir" ifadesine yer verdi.

Rapor, yeni bilgiler sunmasa da, yayımlanmasının bile çok önemli olduğuna vurgu yapan Yeneroğlu, "Böylelikle, IGMG’nin yıllardır uyarılarda bulunduğu hususların yerinde olduğu, insan hakları organizasyonu olan Uluslararası Af Örgütü tarafından onaylanmaktadır. Fakat özellikle Almanya’nın dışarıda bırakılması raporun ciddiyetiyle bağdaşmamaktadır. Oysa Almanya dört milyon Müslümanın yaşadığı, kanunlarda yer alan başörtüsü yasakları nedeniyle bazı mesleklerin Müslümanlarca icra edilemediği, cami yapımı ile ilgili başvuruların sınırlayıcı yönde kullanıldığı, hükümetinin, Müslümanların entegrasyonunu güvenlik politikaları açısından ele aldığı ve öncelikle kolektif din özgürlüğünün anayasal hukuka rağmen büyük ölçüde sınırlandırıldığı ve önemli ön yargıların olduğu bir ülkedir" şeklinde görüş belirtti.

"Müslümanların karşı karşıya olduğu sorun ve engeller ne kadar büyük ve çeşitli olursa olsun, anayasada yer alan çoğulculuk düşüncesi için çaba harcayanların var olduğu"nun da ifade edilmesi gerektiğini kaydeden Yeneroğlu, "Çabaları için kendilerine teşekkür ediyoruz. Onlar, her insanın onur ve haysiyetinin, din ve fikir özgürlüğünün teminat altına alındığı, anayasamızın ruhuna uygun olarak özgürlükçü demokrasi için çalışıyorlar. Bu gayretler sebebiyle toplumda ve siyasetin bir bölümünde zihniyet değişimine ulaşılacağı konusunda ümitliyiz. IGMG, nereden gelirlerse gelsinler, neye inanırlarsa inansınlar, insanların barış ve huzur içinde bir arada yaşamaları için çalışmalarını sürdürecektir" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!