Ramelow AfD’li Höcke ile yarışacak

Güncelleme Tarihi:

Ramelow AfD’li Höcke ile yarışacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2020 13:53

Geçen ekimde seçmenin sandık başına gittiği Thüringen Eyaleti’nde dört ayı aşkın süredir yeni hükümet kurulamadı. Thüringen Eyalet Meclisi’nde yarın ikinci kez başbakan seçimi için milletvekilleri oy kullanacak. Sol Parti Ramelow’u, aşırı sağcı AfD ise Höcke’yi aday gösteriyor.

Haberin Devamı

THÜRINGEN’in yeni başbakanının kim olacağı yarın yapılacak seçimle belli olacak. Seçimde zafer kazanan Sol Parti Bodo Ramelow’u, sandıktan ikinci güç olarak çıkan aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) de Björn Höcke’yi başbakan aday gösterecek. Diğer dört parti ise aday çıkarmayacak. Adayların başbakan seçilmesi için ilk iki turda salt çoğunluğa ulaşması gerekiyor. 90 sandalyeli Meclis’te iki adaydan biri ilk iki turda 46 oy alamazsa üçüncü tura geçilecek. Eyalet anayasasına göre üçüncü turda kısmi çoğunluğa ulaşan aday eyaletin yeni başbakanı olacak. Ramelow’u Sol Parti ile birlikte Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) destekliyor. Üç partinin milletvekili sayısı 42. AfD’nin Meclis’te 22 milletvekili var. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) 21 ve Hür Demokrat Parti (FDP) de 5 milletvekiliyle Meclis’te temsil ediliyor.

Haberin Devamı

CDU VE FDP İKİ PARTİYİ DE DESTEKLEMEYECEK
Thüringen Eyalet Meclisi’nde 5 Şubat’ta yapılan ilk seçimde AfD’nin oyununa gelen FDP’li Thomas Kemmerich nispi çoğunlukla başbakan seçilmişti. Seçim sonucu Almanya’da siyasi depreme yol açmıştı. Kemmerich baskılar nedeniyle istifa etmek zorunda kalmıştı. Yarın yapılacak oylamada CDU ve FDP Ramelow’a yine destek vermeyeceklerini açıkladı. İki parti aşırı sağ görüşleriyle tanınan Höcke’yi de desteklemeyeceklerini belirtti. İki partinin çekimser oy kullanması bekleniyor. Ancak CDU ve FDP içinde bazı milletvekillerinin Ramelow’a oy vermesi de sürpriz olarak görülmüyor. 5 Şubat’taki seçimde Ramelow, 44 oy almıştı. Yarınki seçimde büyük bir sürpriz yaşanmazsa Ramelow başbakan seçilecek. 2014 ile 2019 yılları arasında eyalette başbakanlık yapan Ramelow, aynı gün bakanlarını açıklayacak. Sol Parti, Yeşiller ve SPD koalisyon yapma konusunda anlaşmıştı. Üç parti eyaleti beş yıl boyunca azınlık hükümetiyle yönetecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!