Pulat: Herkes iyimser olmalı

Güncelleme Tarihi:

Pulat: Herkes iyimser olmalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2010 14:56

Türkiye’nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, yabancıların topluma uyum sağlamaları yönünde Almanya’da yapılan tartışmalara saygı duyduklarını, ancak bu tartışmaların bir ölçüsü olması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Pulat, Berlin-Brandenburg Türk-Alman İşadamları Birliği (TDU) tarafından düzenlenen bayramlaşma programında yaptığı konuşmada, Almanya ve Berlin’e bakıldığında 50 yıl öncesine kıyasla mesleklerinde son derece gayretli, azimli ve başarılı bir çok Türk'ün bulunduğuna dikkati çekerek, ”Bundan gurur duyuyoruz. Mevcut entegrasyon tartışmalarını yakından takip ediyoruz. Bu tartışmalara saygı duyuyoruz. Açık ve demokratik bir toplumda her türlü fikrin dile getirilmesi hakkı vardır. Fakat herşeyde olduğu gibi bunun da bir ölçüsü olmalıdır” dedi.

Bu tartışmaların insani temelde yürütülmesi gerektiğini ve tartışmaların özellikle eğitim odaklı yürütülmesi durumunda daha faydalı olacağına inandığını ifade eden Pulat, ”Bu tartışmaların sonucunda da hepimiz iyimser olmalıyız. Mutlaka daha iyi bir noktaya varılacaktır” şeklinde konuştu.

Toplumda olan mevcut sorunları görmezden gelmediklerini, özellikle eğitim ve meslek eğitimi konusunda ciddi sorunlar olduğuna işaret eden Pulat, burada yaşayan Türk toplumunun bu sorunun bilincinde olduğunu ve bunu Alman muhatapları ile paylaştığını kaydetti. Pulat, gelecek yıl Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 50. yılı olduğunu hatırlatarak, bu bağlamda Berlin’de birçok kültür ve sanat etkinliğinin yapılacağını belirtti. Türk işverenlerden gençlere meslek eğitim yapma imkanı sağlamalarını isteyen Pulat, işverenlerin buradaki sorunlara sahip çıktığını ve ilgilendiğini göstermek açısından bunun çok önemli olduğunu kaydetti.

TDU Başkanı Hüsnü Özkanlı da burada yaşayan Türkler'in seçim malzemesi yapılmaması gerektiğini belirterek, Türk toplumunun çok başarılı olduğunu, özellikle Türk işadamlarının bu ülkede büyük başarılara imza attıklarını ifade etti. Berlin Ticaret ve Sanayi Odası’na ve Esnaflar Odası’na yaklaşık 7 bin 600 Türk işletmecinin kayıtlı olduğuna işaret eden Özkanlı, bu işletmelerin yıllık ciroların yaklaşık 7 milyar euro olduğunu ve yaklaşık 36 bin kişiye istihdam sağladığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!