“Protokole bak oyunu ver”

Güncelleme Tarihi:

“Protokole bak oyunu ver”
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2011 11:31

Hollanda Türk Yaşlılar Federasyonu Başkanı Sabri Kenan Bağcı,2 Mart tarihindeki eyalet meclisi seçimleriyle ilgili olarak, “Kullanmayacağımız her oy yabancıları hedef alan koalisyon protokolündeki maddelere vize anlamına geleceği unutulmamalı” dedi.

Haberin Devamı

HOLLANDA’da 2 Mart tarihindeki eyalet meclisi seçimleriyle ilgili olarak Hürriyet’e bir açıklama yapan Hollanda Türk Yaşlılar Federasyonu Başkanı Sabri Kenan Bağcı, “Kullanmayacağımız her oy yabancıları hedef alan koalisyon protokolündeki maddelere vize anlamına geleceği unutulmamalı” dedi.Sahip olunan hakların son yıllarda birer birer geri alındığını belirten Sabri Kenan Bağcı, azınlık hükümeti ile koalisyonun dolaylı ortağı PVV’nin ise hak gasplarını daha da hızlandırmayı hedeflediğini anımsattı. Bağcı, “Yabancılar hükümet tarafından günah keçisi olarak gösteriliyor. Başbakan Türklerin haklarını geri alabilmek, yaşamlarını daha da zora sokabilmek için Ortaklık Hukuku’nun değiştirilmesi gerektiğini söylemekle kalmıyor, AB içinde lobi yapıyor. Sadece bu neden bile seçimlere önem vermemizi ortaya koymakta” diye konuştu.

MUTLAKA SANDIĞA GİTMELİYİZ
Oy kullanmanın demokratik sisteminin temelini oluşturan önemli bir hak olduğunu vurgulayan Sabri Kenan Bağcı, “Seçimlere ilgisiz kalmak hiçbir sorunumuza çözüm getirmez. 2 Mart tarihinde mutlaka sandık başına gitmeliyiz. Sandığa gitmek, siyasal katılımın sağlanması açısından gereklidir. Sandığa gitmek aynı zamanda vatandaşlık görevidir. Seçimlere etkin bir şekilde katılarak vatandaşı olduğumuz Hollanda’da bizim de var olduğumuzu göstermeliyiz” dedi.

PROTOKOL
Azınlık hükümetinin koalisyon protokolünde yabancılarla ilgili şunlar öngörülüyor: “Göçmen ve mülteci sayısı azaltılacak. Uyum sınavında başarılı olamayanların oturumları iptal edilecek. Aile birleşiminde yurtdışındaki eşten belirli düzeyde eğitim görmüş olması istenecek. Yurtdışındaki eşini getirmek isteyenlerden konut ile sağlık sigortası şartı talep edilecek. Bağımsız oturum iznini alabilme süresi 3 yıldan 5 yıla yükseltilecek. 5 yıl dolmadan sosyal ödeneğe düşenlerin oturumları iptal edilecek. Zoraki evlilikler yasaklanacak ve suç sayılacak. Ülkede kaçak bulunmak suç sayılacak. Burka yasaklanacak. Belirli koşullar altında Hollanda vatandaşlığı geri alınabilecek. Türklerin uyum zorunluluğu kapsamında kalmalarının sağlanması için kabine Türkiye-AB Ortaklık Anlaşması’nda değişiklik yapılması için çaba sarf edecek. Pozitif ayrımcılığa son verilecek. Kardeş çocukları arasındaki evlilikler prensipte yasaklanacak. Çok eşlilik kabul edilmeyecek. Yurtdışında uyum sınavı kriterleri ağırlaştırılacak.Hollanda vatandaşlığına geçiş zorlaştırılacak. Hollanda vatandaşlığına ancak, diğer ülke vatandaşlığından çıktıktan sonra geçilebilecek. Hollanda vatandaşlığına geçişte uyum diplomasının yanı sıra belirli bir eğitim şartı ile geçimini temin edebilecek bir gelire sahip olma şartı aranacak. 12 yıl ya da daha fazla bir hapis cezası gerektiren suçlarda yabancıların Hollanda vatandaşlığı geri alınacak. Kişinin davranışı ve kıyafeti iş pazarına girmede engel oluşturuyorsa, ödeneği kesilecek ya da durdurulacak. AB dışına çocuk parası gönderilmeyecek.

YÖNERGEDE DEĞİŞİKLİK
AB aile birleşimi yönergesinde (203/86 sayılı) değişiklik yapılmasına çalışılacak. Bununla aile birleşiminde yaş sınırı 24’e yükseltilmeye, ancak 10 yılda bir yurtdışından eş getirilebilmesine, gelir koşulunun asgari ücretin yüzde 120’sine yükseltilmesine, eşler için belirli miktarda teminat talep edilmesine, yabancının Hollanda ile bağının diğer ülkelerle olan bağından daha güçlü olup olmadığını ortaya koyacak bir test uygulanmasına, Hollanda’da şiddet suçu işlemiş kişilerin aile birleşiminden yararlandırılmamalarına çalışılacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!