Politikacılara sert eleştiri

Güncelleme Tarihi:

Politikacılara sert eleştiri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2011 12:12

Baden-Württemberg Uyum Bakanı Bilkay Öney, çifte vatandaşlığa imkan verecek yasa tasarısınıFederal Meclis’te reddeden iktidar ortaklarını ve ‘Hayır’cı Türk kökenli politikacıları eleştirdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Baden- Württemberg Eyaleti Göç ve Uyum Bakanı Bilkay Öney, önceki gün Federal Meclis’te çifte vatandaşlık yasasına karşı çıkan Birlik Partileri ve FDP’yi eleştirdi. Birlik Partileri’ni ‘ideolojik’ davranmakla eleştiren Öney, FDP’nin ise liberal çizgisine yakışmadığını söyledi.

Bilkay Öney, isim vermeden, çifte vatandaşlığa karşı çıkan CDU’lu Türk kökenli bakan Aygül Özkan ve FDP’li milletvekili Serkan Tören’i de eleştirdi. Öney, “CDU ve FDP içindeki Türk kökenli siyasetçilerden daha farklı bir yaklaşım beklerdim. AB vatandaşlarına ve bir çok ülkeye tanınan çifte vatandaşlığın sadece Türklere tanınmaması büyük haksızlık. Bu haksızlığa bile bile göz yumanları da insanların vicdanına bırakıyorum” dedi.

Eyaletler de görüşecek

Bu arada Federal Meclis’in reddettiği çifte vatandaşlık yasa tasarısı Eyaletler Meclisi’nde de görüşülecek. Baden-Württemberg Eyaleti Göç ve Uyum Bakanı Bilkay Öney’in hazırladığı vatandaşlık yasasındaki değişiklik önerisi, 25 Kasım’da Eyaletler Meclisi’nde ele alınacak. Çifte vatandaşlığa imkan sağlayan yasa değişikliğinin Eyaletler Meclisi’nde kabul edilmesi halinde, yasa oylanmak üzere yeniden Federal Meclis’e gelecek. Ancak burada SPD ile yasaya destek veren m Yeşiller ve Sol Parti’nin oylarının çoğunluğa sahip olmaması nedeniyle yasanın kabul edilmesi mümkün gözükmüyor. Çifte vatandaşlık yasası hem Eyaletler Meclisi hem de Federal Meclis’in onay vermesi halinde kabul edilecek.

EFENDİ UŞAK BENZETMESİ DOĞRU DEĞİL

Yeşiller Federal Meclis milletvekili Ekin Deligöz, Türklere çifte vatandaşlık hakkı tanınmasıyla bir haksızlığın ortadan kaldırılacağın belirtti. Merkel iktidarını sert sözlerle eleştiren Deligöz, şunları söyledi:

“Bu konuya ilişkin sunduğumuz yasa teklifine Merkel iktidarının verdiği yanıtlar çağdışı siyasetten ibaret olmanın yanı sıra polemikten öte bir yere varamıyor. Ne diyor Merkel iktidarı; ‘İki efendinin bir uşağı’ olmazmış. Bu nasıl bir anlayıştır? Söz konusu olan efendiler değil, Cumhuriyet’tir! Demokrasiyle yönetilen cumhuriyetlerde uşaklar değil, egemenliği kayıtsız şartsız elinde tutan vatandaşlar yaşıyor. Merkel iktidarı AB’ye üye olmayan ülke vatandaşlarına uşak gözüyle bakmayı bir kenara bıraksın ve bu insanların en temel hakkını versin ki o da doğal olarak vatandaşlık hakkıdır!.”

ÇİFTE PASAPORT İNSAN HAKKIDIR

Schöneberg Uyum Danışmanı Gün Tank:

Almanya uzun süre göçmen ülkesi olmadığını iddia etti. Bunun yanlış neticeler doğurduğunu gördüktün sonra göç ülkesi olduğunu kabul etti. Ancak şimdi de göçmen ülkesi olmanın şartlarını yerine getirmiyor. Göç ülkelerinin hemen hemen hepsinde göçmenlere çifte vatandaşlık hakkı tanınıyor. Önce şunu bilmek gerekiyor. Çifte vatandaşlık bir insan hakkıdır. Her insanın birden fazla kimliği olabilir. Hele hele dünyanın küçüldüğü, binlerce kilometre uzağa birkaç saat içinde gidilebilen bir çağda insanları tek kimlikli olmaya zorlayamazsınız. Çifte vatandaşlığa, ‘uyumu engeller’ gibi bir bahanenin arasına saklanarak karşı çıkmak da kabul edilebilir bir durum değil.

TÜRKLER SİYASETTE TEMSİL EDİLMİYOR

Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz:

Parlamenter sistemde partilerin politikaları bireylerin hür iradesine engel oluyor. Türk kökenli bir milletvekilinin de buna ret oyu kullanması bizim, siyaset içinde gerçek manada temsil edilmediğimizin göstergesi. Öte yandan SPD’nin vitrine oynayan bu yönünün de farkındayız. SPD ile CDU iktidarı döneminde Yeşiller’in verdiği çifte vatandaşlıkla ilgili yasa tasarısını SPD kendisi reddetti. Gerekçe olarak da koalisyon sözleşmesini gösterdiler. Muhalefetteyken ise vitrine oynayarak bu konuda yasa tasarısı sunuyor. Göçmenler hangi parti olursa olsun bir partiye üye olup aktif bir şekilde siyaset yapmalı ve seçimlerde artık mutlaka oy kullanmayı öğrenmemiz gerekir.

MESAJLARLA ÇELİŞİYOR

Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat:

Bu önergenin reddedilmesi federal hükümetin göçün 50’nci yılında Türklere yönelik verdiği bütün olumlu mesajları geri alması anlamına geliyor. Söylemde Türklere teşekkür ediliyor. Öte yandan bu şekilde yaklaşımla haklar verilmiyor. Bu söylemle örtüşmüyor. İnsanların istediği aslında diğerlerine tanınan hakkın kendilerine de verilmesinden ibaret. Hükümet partilerini yasaya destek vermedikleri için eleştiriyorum. Türk toplumu seçimlerde bu şekilde davranışları değerlendirecektir. FDP’de, temel haklar ve özgürlükler konusunda geriye dönüş var. FDP, çalışmalarıyla Almanya’daki Türk toplumunu üzüyor. Öte yandan şu anda bu önergeyi veren SPD, Yeşiller ve Sol Parti’nin seçimlerden sonra da yine bu önergeyi vermeleri bekliyoruz.

BİZE HAKSIZLIK YAPILDI

Türk Eğitim Derneği Başkanı Rüştü Kam:

SPD’nin çifte vatandaşlık hakkı verilmesine yönelik yasa önerisinin reddedilmesi Türk toplumunu üzdü. Bariz bir şekilde bu konuda Almanya’da yaşayan Türklere haksızlık yapılıyor. SPD, Yeşiller ve Sol Parti’yi bu konuyu yeniden gündeme getirdiği için kutluyorum. Ancak benim için önemli olan SPD, yarın bir gün iktidara geldiği zaman ve çoğunluğa ulaştığı zaman bu yasayı yeniden gündeme getirecek mi? Çünkü daha önce SPD ve Yeşiller iktidarı çifte vatandaşlığı hayat geçiremedi. Bu konu SPD’nin samimiyet sınavı olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!