Pes dedirten açıklama

Güncelleme Tarihi:

Pes dedirten açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 14:19

Almanya Başbakanı Merkel, Kıbrıs sorununun çözülememesinden dolayı Türkiye'yi ve Türk tarafını sorumlu tuttu.

Haberin Devamı

Resmi bir ziyaret için gittiği Güney Kıbrıs'ta Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la görüşmesinin ardından gazetecilere konuşan Merkel, "(Rum yönetimi) uzlaşma niyetlerini açık bir şekilde ortaya koymuştur ancak şu ana kadar [Türk tarafından] herhangi bir yanıt alamamışlardır" dedi.

Kıbrıs Rum kesimini ziyaret eden ilk Alman başbakan olan Merkel, Hristofyas'la Rum Başkanlık köşkünde yaklaşık 1 saat görüştü. Görüşmede, Kıbrıs'taki doğal ve petrol konuları, AB, NATO ve ekonominin yanı sıra Kıbrıs sorununu da ele alındı.

“Siz onurlu bir uzlaşmaya hazırken, Türk tarafının sizin adımlarınıza karşılık vermediğini tespit ettik” iddiasında da bulunan Merkel, Hristofyas'ın Kıbrıs sorununda bir uzlaşıya varmaya hazır göründüğünü savunarak, Rum liderin “cesaret ve yaratıcılık sergilediğini, inisiyatif ortaya koyduğunu, bunları takdir ettiğini” belirtti.

Haberin Devamı

Ülkesinin Kıbrıs sorununa çözüm arayışlarına destek verdiğini dile getiren Merkel, konuyu, Türk yetkililerle de görüşeceğini ifade etti.

Merkel, ayrıca, Türkiye'nin AB süreci ile ilgili de Almanya'nın görüşünü ortaya koydu ve "Türkiye'nin AB'ye girmesini destekliyoruz ancak yükümlülüklerini yerine getirmeli" diye konuştu.

Hristofyas ise, Türkiye'nin AB'ye girmesini destek verdiklerini belirterek, "Ancak Türkiye, Ankara Protokolü'nü yerine getirmeli" dedi.

"TARİHİ DÖNÜM NOKTASI"

Hristofyas Merkel'e, ziyareti ve gösterdiği dostluk için de teşekkür ederek, Alman Başbakan'ın ziyaretini “tarihi dönüm noktası” olarak niteledi. Rum lider, “Çünkü ilk kez Almanya Şansölyesi Kıbrıs'ı ziyaret ediyor” ifadesini kullandı.

Hristofyas, şöyle devam etti:

“Dostluğumuza yatırım yapıyorum ve 'işgalden ve kolonizasyondan' kurtulmamıza ve iki liderin uzlaştığı, BM kararlarında da benimsendiği üzere, iki bölgeli iki toplumlu federasyon çerçevesinde barış içerisinde yeniden birleşmeye ermemize kadar Almanya'nın desteğinin, ilke desteği olacağından eminim. Sayın Merkel federasyonun ne anlama geldiğini bizden daha iyi biliyor, çünkü ideal federasyon olan bir ülkede yaşıyor. Yaklaşık öyle bir federasyon istiyoruz; tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyet, tek vatandaşlığa sahip, birleşik ve işleyebilir.”

Haberin Devamı

Türkiye'nin AB üyelik sürecine de değinen Hristofyas, “Türkiye'yi rehine tutmak istemiyoruz, ancak AB üyesi olan bir ülkeyi tanımamaya ve kendisinin de imzaladığı Ankara Protokolü'nden kaynaklanan yükümlülükleri ısrarla reddetmeye devam edemez” ifadelerini kullandı.

Hristofyas, “Sayın Merkel'e Kıbrıs sorununa mümkün olan en kısa zamanda çözüm bulma konusunda iyi niyetli olduğumuzu teyit ettik, ancak bu çözümün 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi elbette Kıbrıs'ın bütün halkının; Kıbrıslı Türklerin ve Rumların ve bu kozmopolit ülkede yaşayan Ermeniler, Maronitler ve Latinler gibi grupların insan haklarına ve temel özgürlüklerine saygılı olunması şartıyla” dedi.

Haberin Devamı

Hristofyas, Türkiye ve KKTC'nin tepkisine rağmen, Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları yürütmekte kararlı olduklarını da sözlerine ekledi.

Rum lider, "Doğalgaz aramak bizim egemenlik hakkımız. Türkiye veya bir başka ülkenin bize bu hakkımızın olmadığını söylemeye hakkı yok" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!